EN
TR
Kitap Okuma Etkinliklerinin ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki
Abstract
Bu araştırmada kitap okuma etkinliklerinin ve resimli öykü kitaplarının niteliği ile okul öncesi eğitim alan alt sosyoekonomik düzeydeki ailelerden gelen çocukların alıcı ve ifade edici dil sözcük bilgileri ve dil gelişimleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma alt sosyoekonomik düzeyde beş yaş grubundaki 181 çocuk ve onlara eğitim veren 21 okul öncesi öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Çocukların alıcı ve ifade edici dil sözcük bilgisi düzeylerini belirlemek için TİFALDİ; alıcı ve ifade edici dil gelişimi düzeylerini belirlemek için ise TEDİL ölçekleri kullanılmıştır. Öğretmenlerin kitap okuma etkinliklerini değerlendirmek için araştırmacı tarafından Kitap Okuma Etkinliği Öğretmen Değerlendirme Formu (KOD) geliştirilmiş; kitap merkezinde yer alan ve etkinlik sırasında okunan resimli öykü kitaplarını değerlendirmek için Resimli Öykü Kitaplarını Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre resimli öykü kitaplarının niteliği ve kitap okuma etkinliklerinde alıcı dili destekleme, ifade edici dili destekleme ve etkinlik ortamı niteliği ile çocukların alıcı ve ifade edici dil sözcük bilgileri ve dil gelişimleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Öykünün etkili okunmasının niteliği ile alıcı ve ifade edici sözcük bilgisi ve dil gelişimi arasında ise istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır. Beş yaş çocuklarının sözel dil performansını anlamlı olarak yordayan değişkenlerin sırasıyla ailenin aylık geliri, ailenin çocuğa kitap okuma sıklığı, çocuğun alıcı dil sözcük bilgisi, çocuğun ifade edici dil sözcük bilgisi ile öğretmenin ifade edici dili destekleme puanları olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords
References
- Aram, D., & Shapira, R. (2012). Parent-child shared book reading and socio-emotional development. Italian Journal of Family Education, 2, 55-66.
- Arı, R. (2018). Eğitim psikolojsi gelişim ve öğrenme. Ankara: Nobel Yayıncılık.
- Armbruster, B. B., Lehr, F. & Osborn, J. (2006). A child becomes a reader: Kindergarten through grade 3. https://lincs.ed.gov/publications/pdf/reading_pre.pdf adresinden erişilmiştir.
- Barnes, E. M., Grifenhagen, J. F. & Dickinson, D. K. (2016). Academic language in early childhood classrooms. The Reading Teacher, 70(1), 39-48.
- Bassa, Z. (2013). Çocuk kitaplarında resimleme. M. Gönen (Ed.), Çocuk edebiyatı (s. 179-221) içinde. Ankara: Eğiten Kitap.
- Bay, D. N ve Çetin Şimşek, Ö. (2014). Storybook reading strategies of preschool teachers in the USA and Turkey. International Journal of Education and Research, 7(2), 41-54.
- Beals, D. E., De Temple, J. M. ve Dickinson, D. (1994). Talking and listening that support early literacy development of children from low-income families. D. Dickinson (Ed.), Bridges to literacy: Approaches to supporting child and family literacy içinde (s.30-40). Cambridge, MA: Basil Blackwell.
- Berger, L. M., Paxson, C., & Waldfogel, J. (2009). Income and child development. Children And Youth Services Review, 31(9), 978-989.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Other Fields of Education
Journal Section
Research Article
Publication Date
October 29, 2021
Submission Date
June 1, 2021
Acceptance Date
October 27, 2021
Published in Issue
Year 2021 Volume: 9 Number: 4
APA
Deniz, A., & Gönen, M. (2021). Kitap Okuma Etkinliklerinin ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 9(4), 1376-1399. https://doi.org/10.16916/aded.945541
AMA
1.Deniz A, Gönen M. Kitap Okuma Etkinliklerinin ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki. Lisans. 2021;9(4):1376-1399. doi:10.16916/aded.945541
Chicago
Deniz, Ayşegül, and Mübeccel Gönen. 2021. “Kitap Okuma Etkinliklerinin Ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği Ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki”. Ana Dili Eğitimi Dergisi 9 (4): 1376-99. https://doi.org/10.16916/aded.945541.
EndNote
Deniz A, Gönen M (October 1, 2021) Kitap Okuma Etkinliklerinin ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki. Ana Dili Eğitimi Dergisi 9 4 1376–1399.
IEEE
[1]A. Deniz and M. Gönen, “Kitap Okuma Etkinliklerinin ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki”, Lisans, vol. 9, no. 4, pp. 1376–1399, Oct. 2021, doi: 10.16916/aded.945541.
ISNAD
Deniz, Ayşegül - Gönen, Mübeccel. “Kitap Okuma Etkinliklerinin Ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği Ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki”. Ana Dili Eğitimi Dergisi 9/4 (October 1, 2021): 1376-1399. https://doi.org/10.16916/aded.945541.
JAMA
1.Deniz A, Gönen M. Kitap Okuma Etkinliklerinin ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki. Lisans. 2021;9:1376–1399.
MLA
Deniz, Ayşegül, and Mübeccel Gönen. “Kitap Okuma Etkinliklerinin Ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği Ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki”. Ana Dili Eğitimi Dergisi, vol. 9, no. 4, Oct. 2021, pp. 1376-99, doi:10.16916/aded.945541.
Vancouver
1.Ayşegül Deniz, Mübeccel Gönen. Kitap Okuma Etkinliklerinin ve Resimli Öykü Kitaplarının Niteliği ile Sosyoekonomik Açıdan Dezavantajlı Çocukların Dil Gelişimleri Arasındaki İlişki. Lisans. 2021 Oct. 1;9(4):1376-99. doi:10.16916/aded.945541
Cited By
Review of the informational children’s picture books for early childhood
Kocaeli Üniversitesi Eğitim Dergisi
https://doi.org/10.33400/kuje.1038928TÜBİTAK Çocuk Hakları Serisi Kitaplarının Konu, Tema, İleti, Yazınsal ve Eğitsel İlkeler Açısından İncelenmesi
Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.17556/erziefd.1266875An Application Based on the 5E Learning Cycle Model Supported by Concept Cartoon with Primary Pre-Service Teachers
Research on Education and Psychology
https://doi.org/10.54535/rep.1357049
