Research Article

Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu

Volume: 17 Number: 1 April 30, 2003
  • Yalçın Büyük
TR

Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu

Abstract

Gilles de la Tourette sendromu; tekrar eden istemsiz vucut hareketleri ile kontrol edilemeyen ve genellikle de ho§ 01· mayan kDfUrlD sozler (koprolali) ile karakterize kalltsal norolojik bir hastallktlr. Hastallgtn en onemli komplikasyonlan; obsesif-kompDlsif bozukluk. dikkat eksikligi-hiperaktivite bozuklugu, ofke kontrol problemleri ve sosyal becerilerde zaytfllk gibi birlikte bulunabilen ko-morbiditelerdir. Gilles de la Tourette sendromu nedeniyle arkada§lan taraftndan sDrekli olarak tikleri provoke edilen olgu. yall§tlgl 10kantada ekmek kestigi sirada kendisini provoke eden arkada§lntn hlzla yantna sokulmasl slraslnda arkada§lnt tek blc;:ak darbesi ile hayati tehlike yaratacak §ekilde yaralaml§ ve adli tahkikat sDrecinde tantk ifadelerini dikkate alan mahkeme taraftndan ceza ehliyeti aylstndan degerlendirilmek Dzere Adli TIp KurumLi Ba§kanllgl 4. ihtisas Kurulu'na gonderilml§tir. 4. ihtisas Kurulu taraflndan yapllan degerlendirme sonucunda ki§inin musab oldugu Gilles de la Tourette sendromu nedeniyle ceza ehliyetinin tam olmadlgtna karar verilmi§tir.

Keywords

References

  1. Kaplan I.H, Sadock J.B, Jack A.G. Synopsis of Clinical Psychiatry. W&W publications, 1994; 1080-85
  2. Abay E. Klinik Psikiyatri EI Kitabl. Nobel TIp Kitabevleri, 1999; 241-242
  3. bzturk M.O. Ruh SaglJgl ve Hastallklan. Hekimler yaym Birligi, 1997; 442-443
  4. K6knal b. Genel ve Klinik Psikiyatri. Nobel TIp Kitabevi, 1989; 236-237
  5. Lees AJ. Georges Gilles de la Tourette. The man and his times. Rev Neurol (Paris). 1986;142 (11): 808-16
  6. Czaplinski A. Steck AJ, Fuhr P. Tic syndrome. Neurol Neurochir Pol. 2002; 36(3):493-504
  7. Faridi K. Suchowersky 0 Gilles de la Tourette syndrome. Can J Neurol Sci. 2003; 30 (1 )S64-71
  8. Comings DE. Comings BG. Tourette syndrome Clinical and Psychological aspects of 250 cases.Am J Hum Genet, 1985: 37(3):435-50

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Forensic Biology

Journal Section

Research Article

Authors

Yalçın Büyük This is me
Türkiye

Publication Date

April 30, 2003

Submission Date

January 1, 2003

Acceptance Date

January 15, 2003

Published in Issue

Year 2003 Volume: 17 Number: 1

APA
Büyük, Y. (2003). Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu. Adli Tıp Dergisi, 17(1), 41-45. https://izlik.org/JA38EE32FE
AMA
1.Büyük Y. Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu. J For Med. 2003;17(1):41-45. https://izlik.org/JA38EE32FE
Chicago
Büyük, Yalçın. 2003. “Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu”. Adli Tıp Dergisi 17 (1): 41-45. https://izlik.org/JA38EE32FE.
EndNote
Büyük Y (April 1, 2003) Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu. Adli Tıp Dergisi 17 1 41–45.
IEEE
[1]Y. Büyük, “Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu”, J For Med, vol. 17, no. 1, pp. 41–45, Apr. 2003, [Online]. Available: https://izlik.org/JA38EE32FE
ISNAD
Büyük, Yalçın. “Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu”. Adli Tıp Dergisi 17/1 (April 1, 2003): 41-45. https://izlik.org/JA38EE32FE.
JAMA
1.Büyük Y. Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu. J For Med. 2003;17:41–45.
MLA
Büyük, Yalçın. “Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu”. Adli Tıp Dergisi, vol. 17, no. 1, Apr. 2003, pp. 41-45, https://izlik.org/JA38EE32FE.
Vancouver
1.Yalçın Büyük. Müessir Fiil Suçu Nedeniyle Adli Psikiyatrik Değerlendirme Konusu Olmuş Bir Olgu Sunumu Işığında Gilles de la Tourette Sendromu. J For Med [Internet]. 2003 Apr. 1;17(1):41-5. Available from: https://izlik.org/JA38EE32FE
Creative Commons Lisansı

Turkish Journal of Forensic Medicine is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Our journal has adopted the Open Access Policy, and no fees will be charged from the authors at any stage of the publication for the articles submitted.