TR
Plasenta ve Adli Tıp Sorunları
Abstract
Plasenta, ömrü kısa süren fakat fetüsün yaşamını sürdürmesi, büyümesi ve gelişmesi açısından büyük önem taşıyan bir organdır. Plasentadaki yapısal değişikliklerin farkına varılması, aksi takdirde gözden kaçırılabilen annedeki ve fetüsteki bir hastalığa karşı hekimi alarma geçirebilir. Plasenta birçok önemli prenatal olayı doğru bir şekilde gösterir. Bu nedenle incelenmesi önemlidir. Plasentanın incelenmesi özellikle “hastalıklı bebek” olguları konusunda açılması muhtemel olan davalarda yararlıdır. Plasenta bulgularının veya yorumunun yasal açıdan önem taşıyabildiği olguların büyük çoğunluğu, medeni hukuk alanına girmektedir. Plasentadaki patolojik bulguların adli olayların doğru bir şekilde çözümlenmesinde çoğu kez kesin bir rol oynadıkları artık daha iyi bilinmektedir. Örneğin fetüsün aniden öldüğü bir intrapartum kanama olgusunda plasentanın anne yüzeyinde önemli derecedeki bir ayrılma sonucunda oluşan boşluğun gösterilmesi, neticenin patogenetik açıdan anlaşılmasını sağlar. Olgu ile ilgili yasal gerçekler, erken gestoz (toksemi) bulgularıyla ilgili ihmalin muhtemel bir neden olduğunu gösteriyorsa, o zaman plasentanın tanımlaması standardın altındaki bakım (hekimin eylemi) ile ortaya çıkan sonuç arasındaki bağlantıya kanıt oluşturur. Bu makalede yazarlar plasentanın hukuk açısından önemini tartışmaktadırlar. Bu yazıda plasenta incelemesi tarif edilmekte ve iddia edilen malpraktis olgularında en sık belirlenen plasenta lezyonlarının niteliği kısaca gözden geçirilmektedir.
Keywords
References
- Ito Y, Tsuda R, Kimura H. Diagnostic value of the placenta in medico-legal practice. Forensic Science International, 1989; 40: 779-84.
- Khong TY. From delivery suite to laboratory: optimizing returns from placental examination in medico-legal defence. Aust.- NZ. J Obstet Gynaecol, 1997; Aug: 37 (3) : 367-8.
- Towbin A. Trauma in pregnancy-injury to the fetus and newborn, In Tedeschi CG, Eckert WG, Tedeschi LGG. (Editors): Forensic Medicine, W.B.Saunders Company, Philadelphia, London, Toronto, 1997; Vol 1: 483-484.
- Altshuler G, Herman AA. The Medicolegal Imperative: Placental Pathology and Epidemiology, In: Stevenson DK, Sunshine P. (Editors): Fetal and Neonatal Brain Injury, Mechanisms, Management, and the Risks of Practice, B.C.Decker Inc., Philadelphia, 1989; 250-263. Altshuler G. Placenta Within the Medicolegal Imperative. Arch Pathol Lab Med, 1991; 115: 688-695.
- Benirschke K. The placenta in the litigation process. Am J Obstet Gynecol, 1990; 162: 1445-50.
- Shanklin DR, Perrin EVDK. Selected Medicolegal Problems and the Placenta, In: Perrin, EVDK (Ed.): Pathology of the placenta, Churchill Livingstone, New York, 1984: 211-215.
- Roberts DK. A Guest Editorial: Medical-Legal Aspects of Placental Examination. Obstetrical and Gynecological Survey, 1993;Vol 48: No 12: 777-778.
- Naeye RL. Maternal floor infarction. Hum Pathol 1985; 16: 823.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Forensic Biology
Journal Section
Research Article
Publication Date
April 30, 2004
Submission Date
January 1, 2004
Acceptance Date
January 15, 2004
Published in Issue
Year 2004 Volume: 18 Number: 1
APA
Korkut, M., & Çelik, S. (2004). Plasenta ve Adli Tıp Sorunları. Adli Tıp Dergisi, 18(1), 58-71. https://izlik.org/JA64LE62MK
AMA
1.Korkut M, Çelik S. Plasenta ve Adli Tıp Sorunları. J For Med. 2004;18(1):58-71. https://izlik.org/JA64LE62MK
Chicago
Korkut, Mehmet, and Safa Çelik. 2004. “Plasenta Ve Adli Tıp Sorunları”. Adli Tıp Dergisi 18 (1): 58-71. https://izlik.org/JA64LE62MK.
EndNote
Korkut M, Çelik S (April 1, 2004) Plasenta ve Adli Tıp Sorunları. Adli Tıp Dergisi 18 1 58–71.
IEEE
[1]M. Korkut and S. Çelik, “Plasenta ve Adli Tıp Sorunları”, J For Med, vol. 18, no. 1, pp. 58–71, Apr. 2004, [Online]. Available: https://izlik.org/JA64LE62MK
ISNAD
Korkut, Mehmet - Çelik, Safa. “Plasenta Ve Adli Tıp Sorunları”. Adli Tıp Dergisi 18/1 (April 1, 2004): 58-71. https://izlik.org/JA64LE62MK.
JAMA
1.Korkut M, Çelik S. Plasenta ve Adli Tıp Sorunları. J For Med. 2004;18:58–71.
MLA
Korkut, Mehmet, and Safa Çelik. “Plasenta Ve Adli Tıp Sorunları”. Adli Tıp Dergisi, vol. 18, no. 1, Apr. 2004, pp. 58-71, https://izlik.org/JA64LE62MK.
Vancouver
1.Mehmet Korkut, Safa Çelik. Plasenta ve Adli Tıp Sorunları. J For Med [Internet]. 2004 Apr. 1;18(1):58-71. Available from: https://izlik.org/JA64LE62MK
