Öz
Giriş: Bu çalışmanın amacı, dental implantlar çevresindeki sert doku değişikliklerini iki farklı radyolojik görüntüleme tekniği kullanarak analiz etmektir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya herhangi bir sistemik rahatsızlığı olmayan ve sigara içmeyen toplam 27 hasta dahil edildi ve bilateral olarak 54 dental implant uygulandı. Grup A, geleneksel flep cerrahisi tekniği uygulanan 15 hastadan oluşurken, grup B’deki 12 hastaya mini flep prosedürü uygulandı. Bütün hastalarda GaAlAs diyot lazer unilateral olarak uygulanıp diğer taraf kontrol tarafı olarak kabul edildi. Radyografiler implantlar yerleştirildikten hemen sonra ve takiben operasyondan 1 ay ve 3 ay sonra çekildi.
Bulgular: Periapikal ve panoramik radyografileri alınarak yapılan analizler sonucunda, konvansiyonel veya mini flep grubunda implantların etrafındaki kemik rezorpsiyonunda, GaAlAs diode lazer uygulansın veya uygulanmasın istatistiksel olarak önemli bir fark olmadığı saptanmıştır.
Sonuç: Bu çalışma, her iki farklı periapikal ve panoramik radyografiler ile yapılan radyolojik değerlendirmeye göre, GaAlAs diyot lazer verilen veya verilmeyen her iki farklı flep grubunda kemik rezorpsiyonunda anlamlı bir farklılık saptanmadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, lazer uygulanan mini flep grubunda anlamlı olmamakla birlikte daha az kemik rezorpsiyonu gözlenmiştir. Bu nedenle, LLLT daha yüksek doz ve sık sayıda seanslar şeklinde uygulandığında, implant çevresi kemik yapıda iyileşmeyi hızlandırmada umut verici bir tedavi yöntemi olabilir.