The aim of this research was to determine of the effects of stratification period and Gibberellic acid (GA3) on seed germination in free pollinated ‘Cardinal’, ‘Yalova İncisi’, ‘Trakya İlkeren’, ‘Ata Sarısı’ and ‘Italia’ grape cultivars. For each one of the grape cultivar, 60 or 75 and 90 days stratification periods and control (24 hours soaking in the distilled water), after stratification 250 and 750 ppm GA3, before stratification 750 ppm GA3 were applied. For each one of the grape cultivar, data were processed by variance analyses in two factor in completely randomized design with three replications by using R program. Mean differences were grouped by LSD (p≤0.05). In ‘Cardinal’, germination percentages ranged between 3.3%-26.7%. Applications did not affect on germination rate. Similarly, in ‘Ata Sarısı’, low germination percentages were obtained between 0.0%-16.7%. Applications did not affect on germination rate. In ‘Trakya İlkeren’, germination percentages ranged between 75.0% and 98.3%. Although ‘Trakya İlkeren’ is early ripening grape cultivar, it had high percentage germination rates. In ‘Yalova İncisi’ and ‘Italia’, germination percentages ranged between 46.7%-83.3% and 23.3%-60% respectively. In ‘Yalova İncisi’, ‘Trakya İlkeren’ and ‘Italia’ grape cultivars, 90 days stratification period gave the higher germination percentages than that of 60 days, and GA3 did not any contribution of their germination rates. It is suggested that late harvest for ‘Ata Sarısı’ and late or very late harvest for early ripening grape cultivars and, planning trials for higher GA3 dosages, and using 90 days stratification period, for increasing germination percentages..
Bu araştırmada serbest tozlanan ‘Cardinal’, ‘Yalova İncisi’, ‘Trakya İlkeren’, ‘Ata Sarısı’ ve ‘İtalya’ çeşitlerinde katlama süresinin ve GA3’ün çekirdek çimlenmesine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Her bir çeşitte 60 veya 75 gün ve 90 gün katlama süresi ile kontrol (24 saat suda bekletme), katlama sonrası 250 ppm GA3, katlama sonrası 750 ppm GA3 ve katlama öncesi 750 ppm GA3 dozları kullanılmıştır. Her bir çeşit için elde edilen verilerin, varyans analizi iki faktörlü tesadüf parselleri deneme deseninde, üç tekerrürlü olarak R programında yapılmıştır. Ortalamalar arasındaki farklılıklar LSD (%5)’e göre belirlenmiştir. ‘Cardinal’ çeşidinde çimlenme oranları % 3,3 ile 26,7 arasında değişmiştir. Uygulamalar çimlenme oranı üzerine etkili olmamıştır. ‘Ata Sarısı’ çeşidinden ‘Cardinal’ çeşidine benzer olarak bütün uygulamalarda çok düşük yüzde de çimlenme oranı elde edilmiştir. Çimlenme oranları % 0,0 ile % 16,7 arasında değişmiştir. ‘Ata Sarısı’ çeşidinde de uygulamaların etkisi önemli olmamıştır. ‘Trakya İlkeren’ çeşidinde çimlenme oranları % 75.0 ile % 98,3 arasında değişmiştir. ‘Trakya İlkeren’ erkenci bir çeşit olmasına rağmen yüksek yüzde de çimlenme oranları vermiştir. ‘Yalova İncisi’ ve ‘İtalya’ çeşitlerinde çimlenme oranları sırası ile %46,7-83,3 ile % 23,3-60,0 arasında değişmiştir. ‘Yalova İncisi’, ‘Trakya İlkeren’ ve ‘İtalya’ çeşitlerinde 90 gün katlananlarda, 75 güne göre daha yüksek çimlenme oranları alınmış ve GA3’ün katkısı önemli olmamıştır. ‘Ata Sarısı’ tam olgunlaştığında ve erkenci çeşitler ‘Yalova İncisi’, ‘Trakya İlkeren’ ve ‘Cardinal’’in ise tam veya aşırı olgunlaştığında hasat edilmesi; daha yüksek GA3 dozlarının denenmesi; katlama süresinin 90 güne kadar uzatılması tüm çeşitlerde çimlenme oranını artıracağı için önerilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Oenology and Viticulture |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | December 21, 2024 |
Publication Date | |
Submission Date | October 28, 2024 |
Acceptance Date | November 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 1 Issue: 2 |