Özbilgi/Amaç: Bakteriyofajlar veya fajlar bakterileri istila eden bakteriyel viruslardır. Üreme özelliklerine göre litik, lizojenik ve nonlitik olmak üzere 3 gruba ayrılmaktadırlar. Konakçı spesifitesi bulunması nedeniyle belirli bir bakteri türü veya cinsine etki göstermektedirler. Patojenlerin kontrolünde, hastalıkların önlenmesinde, antibiyotik dirençli bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar. Bu derlemenin amacı antibiyotiklere alternatif bir tedavi yöntemi olabilecek bakteriyofajların tanımı ve tedavilerde kullanımının avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi vermektedir. Sonuç: Bakteriyofajlar antibiyotiklere dirençli bakterilerde alternatif bir tedavi olarak kullanılabilmektedir. Konakçı spesifitesi nedeniyle yararlı bakterilere herhangi bir etki göstermeksizin spesifik türe etki göstermesi, bilinen bir yan etkilerinin bulunmayışı avantajları arasında sayılabilir. Ancak lizogenik bakterilerin bakteri DNA’sında değişikliklere neden olarak daha dirençli bakteriler ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır.
Backround/Aim:Bacteriophages or phages are bacterial viruses that infect bacteria. According to their reproduction characteristics, they are divided into three groups; lytic, lysogenic and nonlitic. Due to the presence of host specificity, they show a certain bacterial strain or genus. They are used in the control of pathogens, in the prevention of diseases, in the treatment of diseases caused by antibiotic-resistant bacteria. This review provides information on the definition of bacteriophages, which may be an alternative therapeutic method and the advantages and disadvantages of its use in treatments. Conclusion:Bacteriophages can be used as an alternative treatment in antibiotic-resistant bacteria. Advantages of the absence of known side effects are that the beneficial bacteria due to the hoster specificity have no effect on the specific species without any effect. It should be kept in mind, however, that lysogenic bacteria may produce more resistant bacteria due to changes in bacterial DNA.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 5 Issue: 2 |