Background/Aim: This study was aimed at carrying out the effects of hatching quail Coturnix coturnix japonica eggs treated with ascorbic acid solution on amniotic fluid pH, albumen pH and height, embryonic weight, hatchability, liveability, embryonic mortality, and hatching chick weight. Material and Method: A total of 440 eggs collected from 23 weeks-old quail flock were used in the study. Ascorbic acid solution is prepared in three different concentrations, so eggs were divided including one control and three trials into four different groups Control; non-dipped, Group I; 10 g ascorbic acid/l, Group II; 20 g ascorbic acid/l, Group III; 30 g ascorbic acid/l . Hatching eggs were dipped into solutions for up to 2 minutes in dipping process. Results ans Discussion: Egg albumen pH was determined as 8.00, 8.53, 8.72, and 8.75 for control group, 10, 20 and 30 g/l ascorbic acid solution dipping groups, respectively. In the study, it was revealed that ascorbic acid dipping process has statistically significant effect on albumen pH, hatchability, liveability, early and middle embryonic mortalities. The highest hatchability and liveability rates were determined as 79.45 ve 87.88% in 10 g ascorbic acid solution dipping treatment, respectively. It was concluded that, the dipping eggs hatching quail from Japanese quail into 10 g ascorbic acid/l solution for a period of 2 min affected positively hatchability traits, but at the higher concentrations ascorbic acid solutions affected negatively especially embryonic mortalities, hatchability and liveability.
Özbilgi/Amaç: Bu çalışma, kuluçkalık bıldırcın Coturnix coturnix japonica yumurtalarının askorbik asit solüsyonu ile muamele edilmesinin amniyotik sıvı pH’sı, yumurta akı pH’sı ve yüksekliği, embriyo ağırlığı, kuluçka randımanı, çıkış gücü, embriyonik ölümler ve civciv çıkış ağırlığına etkilerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmada, 23 haftalık yaştaki Japon bıldırcınlarından elde edilen toplam 440 adet kuluçkalık yumurta kullanılmıştır. Askorbik asit solüsyonu, üç farklı konsantrasyonda hazırlanmış olup, böylece biri kontrol üçü deneme olmak üzere yumurtalar dört farklı gruba Kontrol; solüsyona daldırma işlemi yok, Grup I; 10 g askorbik asit/l, Grup II; 20 g askorbik asit/l, Grup III; 30 g askorbik asit/l ayrılmışlardır. Daldırma işleminde, yumurtalar solüsyon içerisinde iki dakika süre ile tutulmuştur. Bulgular ve Sonuç: Yumurta ak pH’sı kontrol grubu, 10, 20 ve 30 g/l askorbik asit solüsyonu daldırma gruplarında sırasıyla, 8.00, 8.53, 8.72 ve 8.75 olarak saptanmıştır. Çalışmada, askorbik asit muamelesinin yumurta akı pH’sı, kuluçka randımanı, çıkış gücü, erken ve orta dönem embriyonik ölüm oranları üzerine etkileri istatistiksel anlamda önemli bulunmuştur. En yüksek kuluçka randımanı ve çıkış gücü değerleri sırasıyla %79.45 ve 87.88 olarak 10 g askorbik asit solüsyonu daldırma grubunda belirlenmiştir. Sonuç olarak, Japon bıldırcını kuluçkalık yumurtalarının 10 g/l askorbik asit solüsyonu içerisine iki dakika süreyle daldırılmalarının, kuluçka özelliklerini genelde olumlu olarak etkilediği, daha yüksek konsantrasyonlarda ise özellikle embriyonik ölüm oranının, kuluçka randımanının ve çıkış gücünün olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 4 Issue: 1 |