Background/ Aim: Mortierella infection there is seen almost exclusively in dairy cows and is typically associated with feeding moldy hay and ensilage. About 90 species of Mortierella are known and they caused to bovine mycotic abortion, hepatitis, meningoencephalitis, pneumonia and systemic mycosis. Also they have been isolated in phycomycoses of man and animals, from tracheal lesions in chickens and from horses with granular dermatitis. The aim of this study is to inform about the role of Mortierella species in mycotic infections.Conclusion: Mortierella colonies are in generally white to light-grey and occurring garlic-like odour on the agar. Species of the genus are usually non-pathogenic for plants and humans. Within the genus Mortierella, the only known antibiotic is fusidic acid or ramycin , produced by some strains of M. ramanniana. EPA Eicosapentaenoic acid has been shown to be of major importance in the prevention and treatment of a range of human diseases and disorders.
Özbilgi/Amaç: Mortierella enfeksiyonu genellikle küflü saman ve silaj ile beslenen süt ineklerinde görülmektedir. Mortierella’nın yaklaşık 90 türü bilinmektedir ve sığır mikotik abort, hepatit, meningoensefalit, pnömoni ve sistemik mantar enfeksiyonlarına neden olmaktadırlar. Ayrıca tavuk ve granül dermatiti olan atların trakeal lezyonlarından, fikomikozis görülen insan ve hayvanlardan da izole edilmiştir. Çalışmanın amacı, Mortierella türlerinin mikotik enfeksiyonlardaki rolü hakkında bilgi vermektir.Sonuç: Mortierella kolonileri genelde beyaz ile açık gri arasındadır ve agarda sarımsak benzeri bir koku meydana getirirler. Mortierella cinsinin türleri genellikle bitkiler ve insanlar için patojenik değildir ve sadece antibiyotik olarak bilinen fusidik asit M. ramanniana’nın bazı suşları tarafından üretilmektedir. Tür tarafından üretilen EPA Eikozapentaenoik asit insanlarda hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde önem taşımaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2014 |
Published in Issue | Year 2014 Volume: 3 Issue: 2 |