Research Article
BibTex RIS Cite

Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars

Year 2019, Volume: 9 Issue: 1, 36 - 47, 28.06.2019

Abstract

This study was performed to revealthe
total phenolic contents, antioxidant activities andriboflavin (RF) (Vitamin B2)
contents of eightcommercial apricot nectarssold in Turkish markets.
The
total phenolic contents of nectars were analyzed with Folin-Ciocalteu's method.
Two comparative antioxidant activities, namely
2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), and ferric
reducing capacities (FRAP)
were found for eight nectar samples. A fastcapillary electrophoretic method which is
combined with laser-inducedfluorescence(LIF) detectorwas applied for the
riboflavin analysis. TPs values are ranged between 288-680 mg gallic acid
equivalent (GAE)/L, % inhibitions inDPPH methodarebetween 30.58-98.01% and
finally FRAP values are between 1.77-5.56 mmol Fe2+/L. A high
correlation (r > 0.893) was observed between two antioxidant test systems.RF
contents of apricot nectars are ranged between 20.50-103.37 µg/L. Apricot
nectar juices may be considered as a good a supporting dietary source for the
daily vitamin B2 intake.

References

  • Reference 1 : hakan. kaygusuz@altinbas.edu.tr
  • Reference 2 : aslibaysal@aydin.edu.tr
  • Refrence 3: gunaydin@istanbul.edu.tr

Türk Ticari Kayısı Nektarlarının Antioksidan Aktivitesi, Toplam Fenolik Madde ve Riboflavin Profilleri

Year 2019, Volume: 9 Issue: 1, 36 - 47, 28.06.2019

Abstract

Bu
çalışmada; Türk marketlerinde satılan sekiz adet kayısı nektarının toplam
fenolik madde
(TPs) içerikleri;
antioksidan aktiviteleri ve B2 vitamini olarak bilinen Riboflavin içeriğinin
tespiti yer almaktadır. Çalışmada kayısı nektarlarının toplam fenolik madde
içeriklerinin tayininde Folin-Ciocalteu’s yöntemi kullanılmıştır. Antioksidan
aktiviteleri için ise hem 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) hem de demir
indirgeme kapasitesi olarak bilinen FRAP metodları uygulanmıştır. Çalışmanın
parçası olan Riboflavin içerik analizlerinde ise hızlı bir yöntem olan Laser
İndüklenmiş Floresans (LIF) dedektörü varlığında Kapiler Elektroforez
tekniğinden yararlanılmıştır. Çalışılan sekiz adet numunenin toplam fenolik
madde içerikleri 288-680 mg gallik asit ekivalent/L aralığında tespit edilirken
DPPH yöntemi ile hesaplanan % inhibasyon değerleri 30.58-98.01 aralığında; FRAP
değerleri ise 1.77-5.56 mmol
Fe2+/L
aralığında bulunmuştur. Kullanılan iki antioksidan tayini çalışmalarının birbiriyle
kabul edilir orandaki uyumu hesaplanan korelasyon değeri ile (r > 0.893) de
desteklenmiştir. Sekiz adet ticari kayısı nektarının Riboflavin içeriklerinin
20.50-103.37 µg/L aralığındad eğiştiği ve budurumda günlük B2 vitamini desteği için
kayısı nektarından da faydalanabilineceği gözlemlenmiştir.

References

  • Reference 1 : hakan. kaygusuz@altinbas.edu.tr
  • Reference 2 : aslibaysal@aydin.edu.tr
  • Refrence 3: gunaydin@istanbul.edu.tr
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Biology
Authors

Filiz Tezcan 0000-0002-2825-4526

Sinem Doğal Alan This is me 0000-0001-7716-5215

Publication Date June 28, 2019
Submission Date June 10, 2018
Acceptance Date May 26, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 9 Issue: 1

Cite

APA Tezcan, F., & Doğal Alan, S. (2019). Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars. Adıyaman University Journal of Science, 9(1), 36-47.
AMA Tezcan F, Doğal Alan S. Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars. ADYU J SCI. June 2019;9(1):36-47.
Chicago Tezcan, Filiz, and Sinem Doğal Alan. “Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars”. Adıyaman University Journal of Science 9, no. 1 (June 2019): 36-47.
EndNote Tezcan F, Doğal Alan S (June 1, 2019) Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars. Adıyaman University Journal of Science 9 1 36–47.
IEEE F. Tezcan and S. Doğal Alan, “Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars”, ADYU J SCI, vol. 9, no. 1, pp. 36–47, 2019.
ISNAD Tezcan, Filiz - Doğal Alan, Sinem. “Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars”. Adıyaman University Journal of Science 9/1 (June 2019), 36-47.
JAMA Tezcan F, Doğal Alan S. Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars. ADYU J SCI. 2019;9:36–47.
MLA Tezcan, Filiz and Sinem Doğal Alan. “Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars”. Adıyaman University Journal of Science, vol. 9, no. 1, 2019, pp. 36-47.
Vancouver Tezcan F, Doğal Alan S. Antioxidant Activities, Total Phenolics and Riboflavin Profiles of Turkish Commercial Apricot Nectars. ADYU J SCI. 2019;9(1):36-47.

...