Research Article

Uyku apnesi saptanan Down sendrom’lu hastalarda solunum Destek cihazı uyumunun değerlendirilmesi

Volume: 54 Number: 1 April 27, 2021

Uyku apnesi saptanan Down sendrom’lu hastalarda solunum Destek cihazı uyumunun değerlendirilmesi

Abstract

AMAÇ: Obstruktif uyku apne sendromu Down Sendromlu çocuklarda sıklıkla izlenmektedir ve önemli bir morbidite nedenidir. Bu çalışmada Down Sendromu tanısı ile izlenen ve uyku apnesi nedeni ile solunum destek cihazı kullanan hastaların demografik özellikleri, polisomnografik karakteristikleri ve non-invaziv solunum destek tedaviye olan uyum düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEMLER: 2016-2019 yılları arasında Down Sendromu tanısı ile izlenmekte olan ve Hacettepe Üniversitesinde yapılan polisomnografi sonrasında solunum destek cihazı önerilen ve en az bir yıldır cihaza sahip hastalar çalışmaya dahil edildi. Kayıtları retrospektif olarak incelendi ve demografik özellikleri, polisomongrafik karakteristikleri ve solunum destek cihazı uyumları araştırıldı. BULGULAR: En az bir yıldır solunum destek cihazına sahip olan 20 Down Sendromlu hasta çalşmaya dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 4.45±4.09 idi. Hastaların 14’ünde (%60,9) horlama, 11’inde apne (%47.8) ve 11’inde ( 47.8) gece sık uyanma şikayeti vardı. Hastaların 5’inde (%25) PSG öncesi adenotonsillektomi öyküsü mevcut idi. Polisomnografi sonucunda hastaların 3’ünde orta ve 17’sinde ağır obstruktif uyku apne sendromu saptandı. Ortalama apne-hipopne indeksi değeri 33.26±46.87 olarak tespit edildi. Bir yıllık dönemde hastaların %30’un non-invazif uyumunun iyi (>4 saat/gece) olduğu saptandı. TARTIŞMA: Çalışmamız down sendromlu çocuklarda her yaşta solunum desteği gerektirecek uyku apnesinin görüldüğünü ve bu durumun bazı hastalarda asemptomatik olabileceğini göstermektedir. Çalışmamızda hastaların sadece %30’unda uzun dönemde non-invazif alet uyumunun yeterli olduğunu görmelmektedir.

Keywords

References

  1. 1. McDowell KM, Craven DI. Pulmonary complications of Down syndrome during childhood. J Pediatr. 2011;158(2):319-25.
  2. 2. Churchill SS, Kieckhefer GM, Landis CA,et all. Sleep measurement and monitoring in children with Down syndrome: a review of the literature, 1960-2010. Sleep Med Rev. 2012;16(5):477-88.
  3. 3. Maris M, Verhulst S, Wojciechowski M,et al. Prevalence of Obstructive Sleep Apnea in Children with Down Syndrome. Sleep. 2016;39(3):699-704.
  4. 4. Lal C, White DR, Joseph JE,et al. Sleep-disordered breathing in Down syndrome. Chest. 2015;147(2):570-9.
  5. 5. de Graaf G, Buckley F, Skotko BG. Estimates of the live births, natural losses, and elective terminations with Down syndrome in the United States. Am J Med Genet A. 2015;167A(4):756-67.
  6. 6. Waters KA, Castro C, Chawla J. The spectrum of obstructive sleep apnea in infants and children with Down Syndrome. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2020;129:109763.
  7. 7. Brockmann PE, Damiani F, Nunez F, et al. Sleep-disordered breathing in children with Down syndrome: Usefulness of home polysomnography. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2016;83:47-50.
  8. 8. de Miguel-Diez J, Villa-Asensi JR, Alvarez-Sala JL. Prevalence of sleep-disordered breathing in children with Down syndrome: polygraphic findings in 108 children. Sleep. 2003;26(8):1006-9.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Sciences

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 27, 2021

Submission Date

December 23, 2020

Acceptance Date

January 17, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 54 Number: 1

APA
Garibzadeh Hızal, M., Eryılmaz Polat, S., Emiralioğlu, N., Ademhan Tural, D., Özsezen, B., Sunman, B., Gözmen, O., Yalçın, E., Doğru, D., Kiper, N., & Özçelik, U. (2021). Uyku apnesi saptanan Down sendrom’lu hastalarda solunum Destek cihazı uyumunun değerlendirilmesi. Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 54(1), 54-58. https://izlik.org/JA29PF25HT
AMA
1.Garibzadeh Hızal M, Eryılmaz Polat S, Emiralioğlu N, et al. Uyku apnesi saptanan Down sendrom’lu hastalarda solunum Destek cihazı uyumunun değerlendirilmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2021;54(1):54-58. https://izlik.org/JA29PF25HT
Chicago
Garibzadeh Hızal, Mina, Sanem Eryılmaz Polat, Nagehan Emiralioğlu, et al. 2021. “Uyku Apnesi Saptanan Down Sendrom’lu Hastalarda Solunum Destek Cihazı Uyumunun Değerlendirilmesi”. Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54 (1): 54-58. https://izlik.org/JA29PF25HT.
EndNote
Garibzadeh Hızal M, Eryılmaz Polat S, Emiralioğlu N, Ademhan Tural D, Özsezen B, Sunman B, Gözmen O, Yalçın E, Doğru D, Kiper N, Özçelik U (April 1, 2021) Uyku apnesi saptanan Down sendrom’lu hastalarda solunum Destek cihazı uyumunun değerlendirilmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54 1 54–58.
IEEE
[1]M. Garibzadeh Hızal et al., “Uyku apnesi saptanan Down sendrom’lu hastalarda solunum Destek cihazı uyumunun değerlendirilmesi”, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, vol. 54, no. 1, pp. 54–58, Apr. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29PF25HT
ISNAD
Garibzadeh Hızal, Mina - Eryılmaz Polat, Sanem - Emiralioğlu, Nagehan - Ademhan Tural, Dilber - Özsezen, Beste - Sunman, Birce - Gözmen, Onur et al. “Uyku Apnesi Saptanan Down Sendrom’lu Hastalarda Solunum Destek Cihazı Uyumunun Değerlendirilmesi”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 54/1 (April 1, 2021): 54-58. https://izlik.org/JA29PF25HT.
JAMA
1.Garibzadeh Hızal M, Eryılmaz Polat S, Emiralioğlu N, Ademhan Tural D, Özsezen B, Sunman B, Gözmen O, Yalçın E, Doğru D, Kiper N, Özçelik U. Uyku apnesi saptanan Down sendrom’lu hastalarda solunum Destek cihazı uyumunun değerlendirilmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2021;54:54–58.
MLA
Garibzadeh Hızal, Mina, et al. “Uyku Apnesi Saptanan Down Sendrom’lu Hastalarda Solunum Destek Cihazı Uyumunun Değerlendirilmesi”. Ankara Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, vol. 54, no. 1, Apr. 2021, pp. 54-58, https://izlik.org/JA29PF25HT.
Vancouver
1.Mina Garibzadeh Hızal, Sanem Eryılmaz Polat, Nagehan Emiralioğlu, Dilber Ademhan Tural, Beste Özsezen, Birce Sunman, Onur Gözmen, Ebru Yalçın, Deniz Doğru, Nural Kiper, Uğur Özçelik. Uyku apnesi saptanan Down sendrom’lu hastalarda solunum Destek cihazı uyumunun değerlendirilmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi [Internet]. 2021 Apr. 1;54(1):54-8. Available from: https://izlik.org/JA29PF25HT