Amaç
Damak yarığı cerrahisi hastanın küçük yaşına bağlı dar ağız açıklığı, dokuların küçük olması ve öngörülemeyen sonuçlar nedeniyle zorludur. Bu nedenlerden dolayı damak yarığı cerrahisi gerçekleştiren merkez ve cerrah sayısında yetersizlik söz konudur. Bu noktada çalışmamızın amacı damak yarığı cerrahi eğitiminde kullanılacak etkin, pratik, ulaşılabilir, yüksek gerçeklikli ve uygun maliyetli bir damak yarığı cerrahi eğitim modelinin üretimini sağlayarak etkinliğinin ortaya konmasıdır.
Gereç ve Yöntem
Model üretiminde kalıp olarak dokuz aylık damak yarıklı bebeklerin tomografi ve manyetik rezonans görüntüleri kullanılmıştır. Üç boyutlu modelleme ve basım aşamalarından sonra üretilen silikon bazlı yüksek gerçeklikli ve anatomik modeller cerrahlar tarafından görünüm, dokunma, bistüri (kesme), tutma, traksiyon ve dikiş hissiyatları pratik olarak değerlendirilmiştir. Takiben, mühendis ekibi tarafından laboratuvar testleri ile dokuların gerçekliği (yırtılma ve gerim kuvveti) test edilmiştir. Modellerin revizyonları sonrası düzenlenen cerrahi eğitim kursunda modelin etkinliği kayıt altına alınmıştır.
Bulgular
Dört yarık tipinde anatomik ve gerçekçi dört cerrahi eğitim modeli elde edilmiştir. Çalışmaya dahil olmayan tarafsız ve alanlarında uzman hakemlerin standardize değerlendirme formları kullanarak yaptıkları değerlendirmede modeller görünüm, anatomi ve cerrahi açıdan yeterli ölçüde gerçekçi olduğu, modelin anatomik yapısının literatürde tanımlanmış cerrahi tekniklerin gerçekleştirilmesine uygun olduğu ve cerrahi eğitimde etkin bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varmışlarıdır. Kurs verilerinin analizinde ise, katılımcıların tamamında model cerrahisi ile rahat bir ortamda yapılan cerrahinin teorik bilginin pekiştirilmesi, pratik eğitim artması ile kendilerine olan cerrahi güveni belirgin bir şekilde arttırmıştır.
Sonuç
Damak yarığı cerrahi eğitiminde etkin, ulaşılabilir, yüksek gerçeklikli ve anatomik bir damak yarığı cerrahi eğitim modeli üretilerek etkinliği ortaya konmuştur.
TÜBİTAK ve TİKA
TÜBİTAK 1005 projesi, 120S341
Çalışmamız Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1005 projesi (Proje No: 120S341) kapsamında desteklenmiş olup, modelin üretimi ile ilgili finansman TÜBİTAK tarafından karşılanmıştır. Ayrıca modelin araştıma görevlilerine yönelik bir eğitim faaliyetinde kullanımı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından desteklenmiştir. Bu bağlamda çalışmamıza sağladıkları katkı nedeniyle TÜBİTAK ve TİKA’ya teşekkür ederiz.
Aim
The surgical treatment of cleft palate is difficult due to the young age of the patients causing narrow mouth opening, small tissues, and unpredictable results. For these reasons, there is an insufficient number of centers and surgeons performing cleft palate surgery. At this point, the aim of our study is to produce an effective, practical, accessible, highly realistic, and cost-effective cleft palate surgical training model and to demonstrate its effectiveness.
Material and Methods
In model production, tomography and magnetic resonance images of nine-month-old babies with cleft palate were used as templates. Silicone-based high-fidelity and anatomical models produced after three-dimensional modeling and printing stages were evaluated practically by surgeons for their appearance, touch, scalpel (cutting), holding, traction, and suture sensations. Subsequently, the realistic features of the tissues (tear and tensile strength) were tested by laboratory tests by the engineering team. The effectiveness of the model was recorded in the surgical training course held after the revisions of the models.
Results
Four anatomical and realistic surgical training models in four cleft types were obtained. In the evaluation made by the neutral and expert referees, who were not included in the study, they concluded that the models were realistic enough in terms of appearance, anatomy, and surgery, and the anatomical structure of the model was suitable for performing the surgical techniques defined in the literature and could be used effectively in surgical training. In the analysis of the course data, the consolidation of the theoretical knowledge of the surgery performed in a comfortable environment with model surgery and the increase in practical training significantly increased the surgical confidence in all of the participants.
Conclusion
An effective, accessible, highly realistic, and anatomical cleft palate surgical training model has been produced and its effectiveness has been demonstrated in cleft palate surgical training.
TÜBİTAK 1005 projesi, 120S341
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Original research article |
Authors | |
Project Number | TÜBİTAK 1005 projesi, 120S341 |
Publication Date | September 30, 2023 |
Submission Date | May 15, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 56 Issue: 2 |