Purpose: This study aims to evaluate the effects of kinesio taping (KT) in addition to conventional physiotherapy methods, on visual reaction time (VRT) and auditory reaction time (ART), pain, handgrip strength (HGS), and upper extremity function in patients with lateral epicondylitis (LE).
Materials and Methods: 70 patients diagnosed with LE by a physician in a university hospital were included in the study. Patients with LE were randomly divided into “Inhibitory KT” (IKT) and “Sham KT” (SKT) groups. Visual Analog Scale (VAS) measures were made at rest (VAS-R), with movement (VAS-M), and at night (VAS-N) separately. Hubbard Scientific reaction timer for VRT-ART assessment, quick disability of the arm, shoulder, and hand questionnaire (Quick DASH) for the functional state, and Jamar hand dynamometer measurements for HGS were recorded for pre-treatment and post-treatment comparisons.
Results: In pre-treatment and post-treatment group comparison, it was found that both groups showed statistically significant recov-ery in all parameters (p<0.05). When post-treatment data of the groups were compared, it was found that VAS-M, VAS-R, VRT, and ART scores showed a statistically significant decrease in the IKT group (p<0.05).
Conclusion: The present study shows that KT application in addition to conventional physiotherapy was an effective method in LE’s conservative treatment. Statistically significant differences were found on pain, reaction time (RT) scores in favor of the IKT group when the post-treatment results of both groups were compared.
Amaç. Bu çalışmanın amacı lateral epikondilitli (LE) hastalarda konvansiyonel fizyoterapi yöntemlerine ek olarak uygulanan kinezyo bantlama (KB) uygulamasının görsel reaksiyon zamanı (GRZ) ve işitsel reaksiyon zamanı (İRT), ağrı, el kavrama kuvveti (EKK) ve üst ekstremite fonksiyonu üzerine olan etkilerini değerlendirmektir.
Araçlar ve Yöntem: Bir üniversite hastanesinde fiziatrist tarafından LE tanısı konulan 70 hasta çalışmaya dahil edildi. LE’li hastalar randomize olarak “inhibisyon KT” (İKB) ve “sahte KT” (SKB) gruplarına ayrıldı. Vizuel Analog Skala’da (VAS) istirahat (VAS-İ), hareket (VAS-H) ve gece (VAS-G) değerlendirmeleri ayrı ayrı yapıldı. GRZ-İRZ değerlendirmesi için Hubbard Scientific reaksiyon zamanlayıcı, fonksiyonel durum değerlendirmesi için Hızlı Kol, Omuz, El Sakatlık Ölçeği ve EKK için Jamar el dinamometresi ölçümleri tedavi öncesi ve tedavi sonrası karşılaştırmalar için kaydedildi.
Bulgular: Tedavi öncesi ve sonrası grup içi karşılaştırmada her iki grubun tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gösterdiği belirlendi (p<0.05). Grupların tedavi sonrası verileri karşılaştırıldığında ise VAS-H, VAS-İ, GRZ ve İRZ skorlarının İKB grubunda istatistiksel olarak anlamlı azalma gösterdiği tespit edildi (p<0.05).
Sonuç: Bu çalışmada, konvansiyonel fizyoterapiye ek olarak uygulanan KT’nin LE’nin konservatif tedavisinde etkili bir yöntem olduğunu gösterildi. Her iki grubun tedavi sonrası sonuçları karşılaştırıldığında ağrı, reaksiyon zamanı (RZ) skorlarında IKT grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 |
Dergimiz, ULAKBİM TR Dizin, DOAJ, Index Copernicus, EBSCO ve Türkiye Atıf Dizini (Turkiye Citation Index)' de indekslenmektedir. Ahi Evran Tıp dergisi süreli bilimsel yayındır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Makalelerin sorumlulukları yazarlara aittir.
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.