Bu makale; Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi adına, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın izinleri ve Türk Tarih Kurumu Başkanlığının maddi destekleri doğrultusunda, başkanlığımdaki ekip tarafından, “Artvin İli ve İlçeleri”ne yönelik Yüzey Araştırması çerçevesinde elde edilen verilerden oluşturulmuştur. Bir kısmı ilk kez tespiti yapılan söz konusu taşınmaz kültür varlıkları; Artvin Merkez İlçe başta olmak üzere Hopa, Kemalpaşa, Borçka, Murgul ve Yusufeli ilçelerinde, toplam 16 adet Orta çağ’dan Osmanlı dönemi sonuna kadar uzanan süreçteki manastır, kilise, şapel, kale, cami ve köprü gibi yapılardan oluşmaktadır 1997 yılından beri yörede sürdürdüğümüz incelemeler göstermiştir ki, küçük bir coğrafyada, zengin sayılabilecek oranda taşınmaz kül- tür varlığı potansiyeli bulunmaktadır. Bu da bize, Orta çağ’dan beri kırsal mimari geleneğin, mevcut topografyasına uygunluk içerisinde geliştiğini doğrulamaktadır.
Bu çalışma, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 14 Haziran 2019 tarih ve 491146 sayılı ve Proje No: YA010801 “Artvin İli ve İlçelerinde Orta çağ ve Sonrasına Ait Türk Dönemi Eserleri”ne yönelik yüzey araştırmasına ilişkin onay doğrultusunda ve söz konusu alanlarda; Bakanlık temsilcisi olarak Kars Müze Müdürlüğü uzmanı Bilal YETİM gözetiminde ve başkanlığımdaki ekipçe 16.07.2019-28.07.2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'nın maddi destekleri ile yürütülmüştür. Başkanlığımdaki araştırmaya, Dr. Öğr. Üyesi Turgay BEYAZ, Dr. Öğr. Üyesi Zehra ÖZBULUT, Öğr. Gör. Yunus Emre AYTEKİN ve Fatih GÜLTEKİN iştirak etmişlerdir. Ayrıca, Sanat Tarihçisi Fatih KARACA ile Yeşilköy Köyü ve Küre Köyü’nden yer gösteriminde vatandaşlar eşlik etmişlerdir. Arazi çalışmaları, Artvin İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden temin edilen araçla sağlanmıştır. Söz konusu izinlerinden dolayı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne, maddi destekleri için Türk Tarih Kurumu Başkanlığı’na, Bakanlık temsilcimize, ekip arkadaşlarıma, Artvin İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ve fedakâr kaptanımız Savaş Aydemir’e çok teşekkür ederim.
This article was performed within the framework of the Survey on Artvin Province and its Districts on behalf of Van Yuzuncu Yil University and with the permissions of Ministry of Culture and Tourism of Turkish Republic and the financial support of the Turkish Historical Society by the team headed by me. The mentioned immovable cultural assets, some of which were determined for the first time; totally 16, mainly in Artvin Central District, consist of structures such as monasteries, churches, chapels, castles, mosques and bridges in Hopa, Kemalpaşa, Borçka, Murgul and Yusufeli districts in the period from the Middle Ages to the end of the Ottoman period. Our investigations, which have been carried on in the region since 1997, show that, in a small geography, there is a potential for a wealth of immovable cultural assets that can be considered rich. That’s, since the Middle Ages, it verifies that rural architectural tradition has developed in accordance with its current topography.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 1 Issue: 2 |
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi (HEFAD) Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.