Research Article

ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY

Number: 2 September 1, 2018
TR

ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY

Abstract

1930’ların Türkiye’sinde tarih ve dil tezleri üzerinden yalnızca topluma yeni bir ruh ve dinamizm verecek bir ideoloji üretmek için yararlanılmaz. Uluslararası ilişkilere ve gündeme uygun düşecek ve gösteri sanatları araç olarak kullanılarak propaganda türü faaliyetler için tarih ve dil kullanılır. Türk ve İran efsaneleri manipüle edilerek Batı kaynaklı bir sanat ile sunulması girişimi olan Özsoy bu açıdan önemli bir yere sahiptir. Rıza Şah’ın 1934’teki Türkiye ziyareti için hazırlanan ve temsil edilen bu eser Türk ve İran halkkları arasında bir mitoloji birliği iddiasına dayanır. Özsoy, görünürde Firdevsi’nin Şahname’sinden yola çıkarak Türk ve İran halklarının karşılıklı ilişkilerine tarihsel ve lirik bir göndermedir. Bu makalede Erken Cumhuriyet’in tarih kurgusunun oluşumunda ve imaj tasarımında sanatın manipülasyon aracı olarak kullanımı tartışılmaktadır.

Keywords

References

  1. “Muhterem Misafirimiz Bu Akşam Ankara’dan İzmir’e Hareket Ediyorlar”, Vakit, 20 Haziran 1934, s. 1-2.
  2. Akgül, Hilal; “Rıza Han’ın Türkiye Ziyareti”, İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları Dergisi, Sayı 7, 1 – 42 (2005).
  3. Altar, Cevad Memduh; Opera Tarihi, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 1982, c. IV.
  4. And, Metin; Atatürk ve Tiyatro, Devlet Tiyatroları Yayınları, Ankara 1983.
  5. And, Metin; Türkiye’de İtalyanlar ve İtalyan Sahnesinde Türkler, Metis Yayınları, İstanbul 1989.
  6. Aracı, Cem; Ahmet Adnan Saygun: Doğu-Batı Arası Müzik Köprüsü, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2001.
  7. Aracı, Emre; Naum Tiyatrosu 19. Yüzyıl İstanbul’unun İtalyan Operası, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul 2010.
  8. Atabaki, Touraj (Ed.); Devlet ve Maduniyet: Türkiye ve İran’da Modernleşme Toplum ve Devlet, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul 2010.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Publication Date

September 1, 2018

Submission Date

July 31, 2018

Acceptance Date

September 10, 2018

Published in Issue

Year 2018 Number: 2

APA
Turan, N. S. (2018). ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY. Ahenk Müzikoloji Dergisi, 2, 1-30. https://izlik.org/JA37WZ99TE
AMA
1.Turan NS. ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY. Ahenk Müzikoloji Dergisi. 2018;(2):1-30. https://izlik.org/JA37WZ99TE
Chicago
Turan, Namık Sinan. 2018. “ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY”. Ahenk Müzikoloji Dergisi, nos. 2: 1-30. https://izlik.org/JA37WZ99TE.
EndNote
Turan NS (September 1, 2018) ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY. Ahenk Müzikoloji Dergisi 2 1–30.
IEEE
[1]N. S. Turan, “ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY”, Ahenk Müzikoloji Dergisi, no. 2, pp. 1–30, Sept. 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA37WZ99TE
ISNAD
Turan, Namık Sinan. “ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY”. Ahenk Müzikoloji Dergisi. 2 (September 1, 2018): 1-30. https://izlik.org/JA37WZ99TE.
JAMA
1.Turan NS. ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY. Ahenk Müzikoloji Dergisi. 2018;:1–30.
MLA
Turan, Namık Sinan. “ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY”. Ahenk Müzikoloji Dergisi, no. 2, Sept. 2018, pp. 1-30, https://izlik.org/JA37WZ99TE.
Vancouver
1.Namık Sinan Turan. ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE ‘ULUSAL KİMLİĞİN’ OPERA SAHNESİNDE İNŞASI: ÖZSOY. Ahenk Müzikoloji Dergisi [Internet]. 2018 Sep. 1;(2):1-30. Available from: https://izlik.org/JA37WZ99TE