Dissertation

Bireyden Topluma Dilin İşlev ve Özellikleri

Volume: 3 Number: 1 January 22, 2021
EN TR

Bireyden Topluma Dilin İşlev ve Özellikleri

Öz

Bu çalışmada iletişim alanında yapılacak olan “dil” temalı çalışmaları destekleyebilmek amacıyla dilin işlev ve nitelikleri bireyden başlanılarak toplumsal boyuta genişleyen bir biçimde tartışılmaktadır. Birey açısından dil duygu ve düşünceleri aktarmayı sağlayan bir araç görevi görmenin beraberinde toplumsal role uygun davranabilme, gelenekleri öğrenebilme ve yabancı kültürler ile entegrasyon gibi süreçlerde kilit rol oynamaktadır. Bu rolün anlatılabilmesi adına çalışmanın bireyler ile ilgili olan başlıklarında dilsel yeterlilik, kültürün etkisi, sosyal roller ve yorumlama süreçleri incelenmiştir. Toplum açısından ise çok daha geniş boyutlarda bir arada yaşayabilme pratikleri, anlamın inşası ve dilin değişken yapısına değinilmiştir. Bu sebeple toplumsal boyuta ilişkin bölümlerde ise; dilsel sınırlar, kalıplar ve inşa edilen tüm sosyal gerçeklikler belirleyici roller gibi temalar incelenmiştir. Dilin bu şekliyle hem birey hem de toplum açısından ele alınmasının iletişim alanında yapılacak olan “dil” çalışmalarında başvurulabilecek temel tartışmalara erişilebilmesi açısından önem arz ettiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anık, Cengiz (2020). Bilimsel Çalışmaların Rotası, (Derleyen) Cengiz Anık. Dijital Medyanın Ekonomi Politiği Ankara: Nobel Yayınları, s. 26-66
  2. Britain David ve Matsumoto Kazuko (2005) Language, Communities, Networks and Practices Editör Ball, M. J. Clinical sociolinguistics. John Wiley & Sons, s. 1-28
  3. Cohen Anthony P. (1999). Topluluğun Simgesel Kuruluşu (Çev. Mehmet Küçük) Dost Kitabevi: Ankara
  4. Duranti, Alesandro (1988). 12 Ethnography of speaking: toward a linguistics of the praxis. Linguistics, the Cambridge Survey, 4, 210.
  5. Garfinkel, Harold (1967) Studies in Ethnomethodology. Englewood Cliffs, NJ: Prentice
  6. Goffman, Erwing (1959). The presentation of self in everyday life. New York: Doubleday.
  7. Gumperz, John Joseph (1984). Communicative competence revisited. (Editör) Deborah Schiffrin. Meaning, Form, and Use in Context: Linguistic Applications, Washington, DC: Georgetown University Press, s. 278–289.
  8. Hymes, Dell (1961). Functions of speech: an evolutionary approach. (Editör) Frederick C. Gruber. Anthropology and Education, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, s. 55–83.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Communication and Media Studies

Journal Section

Dissertation

Publication Date

January 22, 2021

Submission Date

July 11, 2020

Acceptance Date

September 29, 2020

Published in Issue

Year 2021 Volume: 3 Number: 1

APA
Anık, C., & Kurt, M. C. (2021). Bireyden Topluma Dilin İşlev ve Özellikleri. Aksaray İletişim Dergisi, 3(1), 165-181. https://doi.org/10.47771/aid.767995

Cited By

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

by-nc-nd.eu.png