Research Article
BibTex RIS Cite

TÜRK VERGİ HUKUKUNDA UZLAŞMA MÜESSESESİNİN İŞLEYİŞİNİN MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: AYDIN İLİNE YÖNELİK AMPİRİK BİR ANALİZ

Year 2020, Volume: 5 Issue: 2, 40 - 64, 30.12.2020

Abstract

Toplumsal yapının tüm alanlarında olduğu gibi vergilendirme ilişkisinde de barış ve huzur ortamının sağlanması önemlidir. Barış ve huzur ortamının sağlanabilmesi amacıyla vergilendirme ilişkisinin tarafları arasında ortaya çıkan uyuşmazlıkların kısa sürede, yapıcı ve adaletli bir şekilde çözümlenmesi gerekmektedir. Bu amacı gerçekleştirmede uzlaşma müessesesinin katkısı diğer idari çözüm yollarına nazaran çok daha fazladır. Vergi uyuşmazlıkları; mevzuattan, vergi idaresinden ve mükelleften kaynaklanan nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Vergilendirmenin tarafları olan devlet ile mükelleflerin de isteği vergi uyuşmazlıkların bir an önce çözümlenmesidir. Vergi uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde bazı idari ve yargısal çözüm yollarından yararlanılabilmektedir. En yaygın olarak kullanılan idari çözüm yollarından birisi de uzlaşma müessesesidir. Bu çalışmada meslek mensuplarına yapılan anket uygulaması ile Aydın ilinde uzlaşma müessesesine meslek mensuplarının bakış açısı ortaya konularak uzlaşma kurumunun aksayan yönleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Anket çalışması sonucunda elde edilen veriler kullanılarak Ki-Kare Analizi yapılmış ve bu analiz sonuçlarına göre uzlaşma müessesesine ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır.

References

  • Erdem, T. (2012). Vergi Hukukunda Uyuşmazlıkların İdari Aşamada Çözümü ve Alternatif Çözüm Yolları (Türkiye ve ABD Karşılaştırılmalı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Gültekin, M. (2016). Vergi Uyuşmazlıklarının Çözüm Yollarından Uzlaşma. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi. 7.575-607.

EVALUATION OF THE FUNCTIONING OF THE COMPROMISE INSTITUTION IN TURKISH TAX LAW IN TERMS OF PROFESSION MEMBERS: AN EMPIRICAL ANALYSIS FOR THE CITY OF AYDIN

Year 2020, Volume: 5 Issue: 2, 40 - 64, 30.12.2020

Abstract

It is important to provide an environment of peace and tranquility in the taxation relationship as in all areas of the social structure. In order to ensure peace and tranquility, disputes arising between the parties of the taxation relationship must be resolved in a short time, constructively and fairly. In achieving this goal, the contribution of the reconciliation institution is much more than other administrative solutions. The tax disputes could occur among the taxation parties due to taxpayers, legislation, and tax administration. The state and the taxpayers who are parties to taxation also want to resolve tax disputes as soon as possible. There are some administrative and judicial solutions for the solution of the tax disputes. One of the most widely used administrative solution methods is the compromise institution. In this study, to identify the compromise institution's defects and the viewpoint of the profession members about compromise institution, the survey application is realized in Aydın province. Through the data, which obtained from surveys, Chi-square Analysis was implemented. In accordance with the estimation results, evaluations have been made about the compromise institution.

References

  • Erdem, T. (2012). Vergi Hukukunda Uyuşmazlıkların İdari Aşamada Çözümü ve Alternatif Çözüm Yolları (Türkiye ve ABD Karşılaştırılmalı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Gültekin, M. (2016). Vergi Uyuşmazlıklarının Çözüm Yollarından Uzlaşma. Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi. 7.575-607.
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Law in Context
Journal Section Articles
Authors

Özgül Sarılı 0000-0003-0770-7546

Publication Date December 30, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 5 Issue: 2

Cite

APA Sarılı, Ö. (2020). TÜRK VERGİ HUKUKUNDA UZLAŞMA MÜESSESESİNİN İŞLEYİŞİNİN MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: AYDIN İLİNE YÖNELİK AMPİRİK BİR ANALİZ. Aydın İktisat Fakültesi Dergisi, 5(2), 40-64.