Soğan bitkisi dünyada ve yurdumuzda yemeklerin vazgeçilmez katkı maddesidir. İnsanlar için besin olarak tüketiminin yanında tıbbi ve aromatik bitki olarak da çeşitli hastalıkların tedavisinde etkili fitokimyasalları içeren önemli stratejik bir tarım ürünüdür. İncelenen istatistiksel bilgiler ışında soğan bitkisinin yıldan yıla piyasaya arzında değişimler olduğu görülmektedir. Bunun nedenleri olarak yıllık arazi planlaması, girdi maliyetleri ve yetiştiricilik sırasında etkili olan beşeri faktörlerin yanında abiyotik ve biyotik etmenlerin zarar oranlarının etkili olduğu görülmektedir. Çalışmada yurdumuzda ve dünyada soğan yetiştiriciliğinin durumu ve yetiştiricilikte karşılaşılan abiyotik ve biyotik etmenlerin etkileri açıklanmıştır. Piyasaya arzda ve fiyatlarda dalgalanmaların yaşanmasına mahal vermemek için yıllık ürün planlamasında ön sırada yer alması ve hastalık ve zararlılara karşı toleransı yüksek sağlıklı soğan yetiştiriciliği için üreticilerin bilinçlendirilmesi ve eğitim faaliyetlerine ağırlık verilmesi gerekmektedir.
Onion plant is an indispensable additive for meals in the world and in our country. It is an important strategic agricultural product containing phytochemicals effective in the treatment of various diseases, as a medicinal and aromatic plant, as well as for consumption as food for humans. In the light of the statistical information examined, it is seen that there are changes in the supply of the onion plant to the market from year to year. The reasons for this seem to be annual land planning, input prices and human factors effective during production, as well as the damage rates of abiotic and biotic factors. In this study, the status of onion cultivation in Türkiye and in the world and the effects of abiotic and biotic factors encountered in cultivation are explained. In order to prevent fluctuations in supply to and prices in the market, it should be at the forefront of annual product planning, and producers should focus on raising awareness and training activities for growing healthy onions with high tolerance to diseases and pests.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Early Pub Date | May 14, 2023 |
Publication Date | May 15, 2023 |
Acceptance Date | February 23, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |
Anatolian Journal of Botany is licensed under CC BY 4.0.