Research Article

Depolanmış Anadolu Karaçamı tohumlarına kitosan, deniz yosunu ve hümik asit ile priming uygulamanın çimlenme üzerine etkileri

Volume: 10 Number: 2 December 29, 2024
EN TR

Depolanmış Anadolu Karaçamı tohumlarına kitosan, deniz yosunu ve hümik asit ile priming uygulamanın çimlenme üzerine etkileri

Abstract

Giriş ve Hedefler Orman ağacı tohumları her ne kadar uygun sıcaklık ve nem koşullarında depolansalar dahi zamana bağlı olarak yaşlanmaktadırlar. Yaşlanmaya bağlı olarak özellikle fizyolojik tohum kalitesi düşmektedir. Bu bağlamda; Priming, bir ön işlem olarak, tohum kalitesini arttırmada kullanılan en yaygın uygulamalardan biridir. Yöntem Bu çalışmada; TB-82 ulusal kodlu Bursa-İnegöl-Boğazova klonal tohum bahçesinden 2006 ve 2018 yıllarında hasat edilen ve depolanan Anadolu Karaçamı (Pinus nigra Arnold. subsp. pallasiana Lamb. (Holmboe)) tohumları kullanılmıştır. Tohum seçiminde ortodoks kategorisinde yer alan ve ağaçlandırma çalışmalarında yaygın olarak kullanılan karaçam tohumları tercih edilmiştir. Dolayısı ile uzun süre depolanan Anadolu karaçam tohumlarında meydana gelen çimlenme kapasitesi düşüklüğünün iyileştirilmesinde kitosan, deniz yosunu ve hümik asit gibi materyaller ile priming uygulanmıştır. Çalışmada; priming materyallerinin ve dozlarının tohumların çimlenmesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bulgular Çimlenme hızı ve yüzdesi üzerine kitosan uygulamasının (%0,5 ve %0,75) diğer priming materyalleri ve dozlarına göre istatistiksel olarak anlamlı etki yaptığı tespit edilmiştir. Ayrıca, deniz yosunu uygulamasının ortalama çimlenme süresini önemli ölçüde azalttığı da tespit edilmiştir. Sonuçlar Kitosan uygulamasının bilhassa yaşlı tohumlarda çimlenme hızı ve yüzdesini önemli oranda artırdığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte; canlılığı ve çimlenme kabiliyeti düşmüş Anadolu karaçamı ve diğer orman ağacı tohumları üzerine priming işlemlerinin etkilerini belirlemeye yönelik ileri araştırmalar önerilmektedir.

Keywords

Project Number

KU-BAP01/2021-21 ve KU-HIZDES/2021-06

Thanks

Şeyma Selin Akın, Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sürdürülebilir Ormancılık Programında Yükseköğretim Kurulu'nun 100/2000 bursuyla ve TÜBİTAK 2211/A yurtiçi genel doktora bursu ile desteklenmiştir. Ayrıca, araştırma materyali Anadolu karaçamı tohumlarının tedarikini sağlayan Bursa Orman Fidanlık Müdürlüğüne teşekkür ederiz.

References

  1. Aghbolaghi, M.A., Sedghi, M., Sharifi, R.S., & Dedicova, B., 2022. Germination and the biochemical response of pumpkin seeds to different concentrations of humic acid under cadmium stress. Agriculture, 12(3), 374.
  2. Akbari, G. A., Heshmati, S., Soltani, E., & Amini Dehaghi, M., 2020. Influence of seed priming on seed yield, oil content and fatty acid composition of safflower (Carthamus tinctorius L.) grown under water deficit. International Journal of Plant Production, 14, 245-258.
  3. Anjos Neto, A.P.D., Oliveira, G.R.F., Mello, S.D.C., Silva, M.S.D., Gomes-Junior, F. G., Novembre, A.D.D.L.C., Azevedo, R.A,. 2020. Seed priming with seaweed extract mitigate heat stress in spinach: effect on germination, seedling growth and antioxidant capacity. Bragantia, 79, 502-511.
  4. Asadi Aghbolaghi, M., Sedghi, M., Sharifi, R. S., Dedicova, B., 2022. Germination and the biochemical response of pumpkin seeds to different concentrations of humic acid under cadmium stress. Agriculture, 12(3), 374.
  5. Asghari, M., & Aghdam, M. S., 2010. Impact of salicylic acid on post-harvest physiology of horticultural crops. Trends in Food Science & Technology, 21(10), 502-509.
  6. Ashraf M., Foolad M. R., 2005. Pre-sowing seed treatments shotgun approach to improve germination, plant growth and crop yield under saline and non-saline conditions. Adv. Agron., 88, 223–271.
  7. Ayan S, Akın Ş. S., 2023. Reactive stress factors and their effects on forest tree seeds, in Page, S. Ayan (Eds.), Climate Change: Effects and Management in Forest Ecosystems. Chapter 4. Palme Publishing, Ankara, pp. 53-72.
  8. Ayan, S., Yücedag, C., Simovski, B., 2021. A major tool for afforestation of semi-arid and anthropogenic steppe areas in Turkey: Pinus nigra J.F. Arnold subsp. pallasiana (Lamb.) Holmboe, Journal of Forest Science, 67(10), 449–46367.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Tree Improvement, Silviculture

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

November 5, 2024

Publication Date

December 29, 2024

Submission Date

July 25, 2024

Acceptance Date

September 5, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 10 Number: 2

APA
Akın, Ş. S., Ayan, S., Yer Çelik, E. N., & Sahin, H. A. (2024). Depolanmış Anadolu Karaçamı tohumlarına kitosan, deniz yosunu ve hümik asit ile priming uygulamanın çimlenme üzerine etkileri. Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi, 10(2), 41-48. https://doi.org/10.53516/ajfr.1521956
AMA
1.Akın ŞS, Ayan S, Yer Çelik EN, Sahin HA. Depolanmış Anadolu Karaçamı tohumlarına kitosan, deniz yosunu ve hümik asit ile priming uygulamanın çimlenme üzerine etkileri. AJFR. 2024;10(2):41-48. doi:10.53516/ajfr.1521956
Chicago
Akın, Şeyma Selin, Sezgin Ayan, Esra Nurten Yer Çelik, and Hasan Alp Sahin. 2024. “Depolanmış Anadolu Karaçamı Tohumlarına Kitosan, Deniz Yosunu Ve Hümik Asit Ile Priming Uygulamanın çimlenme üzerine Etkileri”. Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi 10 (2): 41-48. https://doi.org/10.53516/ajfr.1521956.
EndNote
Akın ŞS, Ayan S, Yer Çelik EN, Sahin HA (December 1, 2024) Depolanmış Anadolu Karaçamı tohumlarına kitosan, deniz yosunu ve hümik asit ile priming uygulamanın çimlenme üzerine etkileri. Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi 10 2 41–48.
IEEE
[1]Ş. S. Akın, S. Ayan, E. N. Yer Çelik, and H. A. Sahin, “Depolanmış Anadolu Karaçamı tohumlarına kitosan, deniz yosunu ve hümik asit ile priming uygulamanın çimlenme üzerine etkileri”, AJFR, vol. 10, no. 2, pp. 41–48, Dec. 2024, doi: 10.53516/ajfr.1521956.
ISNAD
Akın, Şeyma Selin - Ayan, Sezgin - Yer Çelik, Esra Nurten - Sahin, Hasan Alp. “Depolanmış Anadolu Karaçamı Tohumlarına Kitosan, Deniz Yosunu Ve Hümik Asit Ile Priming Uygulamanın çimlenme üzerine Etkileri”. Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi 10/2 (December 1, 2024): 41-48. https://doi.org/10.53516/ajfr.1521956.
JAMA
1.Akın ŞS, Ayan S, Yer Çelik EN, Sahin HA. Depolanmış Anadolu Karaçamı tohumlarına kitosan, deniz yosunu ve hümik asit ile priming uygulamanın çimlenme üzerine etkileri. AJFR. 2024;10:41–48.
MLA
Akın, Şeyma Selin, et al. “Depolanmış Anadolu Karaçamı Tohumlarına Kitosan, Deniz Yosunu Ve Hümik Asit Ile Priming Uygulamanın çimlenme üzerine Etkileri”. Anadolu Orman Araştırmaları Dergisi, vol. 10, no. 2, Dec. 2024, pp. 41-48, doi:10.53516/ajfr.1521956.
Vancouver
1.Şeyma Selin Akın, Sezgin Ayan, Esra Nurten Yer Çelik, Hasan Alp Sahin. Depolanmış Anadolu Karaçamı tohumlarına kitosan, deniz yosunu ve hümik asit ile priming uygulamanın çimlenme üzerine etkileri. AJFR. 2024 Dec. 1;10(2):41-8. doi:10.53516/ajfr.1521956