Besin durumunun Hyposoter didymator (Thun.) (Hymenoptera: Ichneumonidae) üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla ele alınan bu çalışma; konukçusu Helicoverpa armigera (Hüb.) (Lepidoptera: Noctuidae) kullanılarak 25±1°C sıcaklık, %65±5 orantılı nem ve günde 16 saat aydınlık fotoperiyot koşullara ayarlı iklim odasında yürütülmüştür. Yapılan çalışma sonucunda, besin verilmeyen H.didymator erkeklerinin ortalama 3.12±0.79, dişilerinin ortalama 3.88±0.27 gün; yalnızca saf su verilen H.didymator erkeklerinin ortalama 4.09±0.43, dişilerinin ortalama 4.97±0.27 gün yaşamalarına karşın saf suyla seyreltilmiş bal (1:1) ile beslenen H.didymator erginlerinde erkek parazitoitlerin ortalama 30.34±2.94 gün, dişi parazitoitlerin ortalama 33.07±6.25 gün yaşadıkları ortaya konulmuştur. Aynı çalışmada, erkek ve dişi parazitoitlerin yaşam süreleri arasında da önemli bir farklılığın bulunmadığı anlaşılmıştır. Buna karşın her iki cinsiyette de parazitoit erginlerinin beslenme şeklinin [besin verilmeyen, yalnızca saf su verilen, saf suyla seyreltilmiş bal (1:1) verilen], parazitoitin yaşam süresi üzerinde önemli etkisinin bulunduğu saptanmıştır. Bu çalışmada, H.didymator erginlerinin pupadan çıkar çıkmaz beslenmeye ihtiyaç duydukları, her iki cinsiyette de beslenen bireylerin uzun süre (30-33 gün) yaşamalarına karşın beslenmeyen parazitoitlerin 2-4 gün gibi kısa süre içerisinde öldükleri tespit edilmiştir. Bu durum, besin faktörünün, H.didymator’un hem erkek hem de dişi bireyleri üzerindeki etkilerinin önemini açıkça göstermektedir. Bu çalışmada, H.didymator erginlerinin beslenme durumlarının belirlenmiş olması; uygulamadaki bazı sorunların çözümüne katkı sağlayabileceği gibi, Ülkemiz ekosisteminde yerleşik olarak bulunan bu doğal düşmanın etkinliğinin arttırılmasında, kitle üretiminde, taşınması ve salımı sırasında besin ihtiyaçlarının belirlenmesinde de yararlanılabileceği kanısındayız
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2015 |
Submission Date | February 10, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 1 Issue: 1-2 |