Research Article

Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri ve Türkiye Örneği

Volume: 5 Number: 1 June 30, 2022
EN TR

Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri ve Türkiye Örneği

Abstract

Yapılan araştırma Brics ülkeleri ve Türkiye’ye örneğinde 01.2013-09.2018 dönemleri arasında aylık ‘‘kredi temerrüt swap oranları’’, ‘‘gayrisafi milli hasıla içindeki borç oranları’’ ve ‘‘faiz oranları’’ arasında uzun dönemli ilişkiyi anlamaya yöneliktir. İlk olarak Pesaran CD (2004) testi ile değişkenlerin yatay kesit bağımlılıklara sahip olup olmadıklarına bakılmıştır. Birinci panel kök testlerinden Levin, Lin ve Chu Testi- LLC (2002) ve İkinci panel kök testi olan Pesaran (2003) birim kök testleri yapılmıştır. Pedroni panel eşbütünleşme testleri yedi farklı yolla hesaplanmış ve test istatistikleri sonuçlarına göre; CDS, borcun gayrisafi milli hasılaya oranı ve faiz oranları arasında uzun dönem ilişki çıkmış olup seriler eşbütünleşiktir. Değişkenler içinde belirlenen uzun dönemli eşbtütünleşme ilişkisinin katsayıları Pedroni ‘‘FMOLS’’ ve ‘‘DOLS’’ metodları kullanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Kredi temerrüt swapları ve faiz oranları katsayıları Hindistan ve Rusya’da anlamlı çıkmış diğer ülke katsayıları ve panel katsayıları anlamsız çıkmıştır. Son olarak Pairwise Granger nedensellik testi yapılmış faiz oranları, CDS oranlarının nedeni olduğu ortaya çıkmıştır.

Keywords

References

  1. Angelopoulos, F., (2017). The Relationship between CDS spreads and Macroeconomic factors of the Countries of The Eurozone. Tilburg Universty, School of Economics and Management, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  2. Akkaya, M., (2017). Türk Tahvillerinin CDS Primlerini Etkileyen İçsel Faktörlerin Analizi. Maliye Finans Yazıları, 107, 129-146.
  3. Calice, G, Zeng, M. (2021). The Term Structure Of Sovereign Credit Default Swap And The Cross Section Of Exchange Rate Predictability. International Journal of Finance & Economics, 26, 445– 458. https://doi.org/ 10.1002/ijfe.1798.
  4. Corte, D., Sarno, L., Schmeling, M. & Wagner, C. (2013). Exchange Rate and Sovereign Risk. http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.2354935.
  5. Coşkun M. (2016). Türkiye ile Aynı Kredi Notuna Sahip Ülkelerin Makro Ekonomik Göstergelerinin Karşılaştırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 16 Sayı: Özel Sayı, 259-276. DOI: 10.18037/ausbd.417471.
  6. Danacı, M. C., Şit, M. & Şit, A. (2017). Kredi Temerrüt Swaplarının (CDS’lerin) Büyüme Oranıyla İlişkilendirilmesi: Türkiye Örneği. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(2), 67-78.
  7. Değirmenci, N., & Pabuçcu, H., (2016). Borsa İstanbul Ve Risk Primi Arasındaki Etkileşim: Var Ve Narx Model. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi. 4, 248-261.
  8. Gaiyan Z, Jot Y, Hung-Gay F, (2010). Do Credit Default Swaps Predict Currency Values?. Applied Financial Economics, 20:6, 439-458. DOI: 10.1080/09603100903459774.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2022

Submission Date

March 6, 2022

Acceptance Date

June 19, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 5 Number: 1

APA
Denli, M. B. (2022). Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri ve Türkiye Örneği. Academic Knowledge, 5(1), 18-28. https://izlik.org/JA87UZ66BJ
AMA
1.Denli MB. Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri ve Türkiye Örneği. Academic Knowledge. 2022;5(1):18-28. https://izlik.org/JA87UZ66BJ
Chicago
Denli, Mehmet Berkun. 2022. “Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları Ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri Ve Türkiye Örneği”. Academic Knowledge 5 (1): 18-28. https://izlik.org/JA87UZ66BJ.
EndNote
Denli MB (June 1, 2022) Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri ve Türkiye Örneği. Academic Knowledge 5 1 18–28.
IEEE
[1]M. B. Denli, “Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri ve Türkiye Örneği”, Academic Knowledge, vol. 5, no. 1, pp. 18–28, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA87UZ66BJ
ISNAD
Denli, Mehmet Berkun. “Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları Ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri Ve Türkiye Örneği”. Academic Knowledge 5/1 (June 1, 2022): 18-28. https://izlik.org/JA87UZ66BJ.
JAMA
1.Denli MB. Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri ve Türkiye Örneği. Academic Knowledge. 2022;5:18–28.
MLA
Denli, Mehmet Berkun. “Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları Ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri Ve Türkiye Örneği”. Academic Knowledge, vol. 5, no. 1, June 2022, pp. 18-28, https://izlik.org/JA87UZ66BJ.
Vancouver
1.Mehmet Berkun Denli. Kredi Temerrüt Swapları (CDS), Gayrisafi Milli Hasıla İçindeki Borç Oranları ve Faiz Oranları Arasındaki Panel Eşbütünleşme, Nedensellik Analizleri: BRICS Ülkeleri ve Türkiye Örneği. Academic Knowledge [Internet]. 2022 Jun. 1;5(1):18-2. Available from: https://izlik.org/JA87UZ66BJ

20808

Academic Knowledge © 2018 - 2026. All Rights Reserved.


1280px-Cc_by-nc_icon.svg.png?utm_source=en.wikipedia.org&utm_campaign=index&utm_content=thumbnail

Articles published in this journal are licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) license.