The selection of surface plays a vital role in enhancing the visual impact and expressiveness of photographs throughout the history of photography. Photographic artists use a variety of surfaces, chosen based on their aesthetic and technical preferences, as tools to amplify the expressive power of their works. Each selected surface is an important tool in conveying the story behind the photograph and in establishing a connection with the audience. When the photographic surface and the meaning of the photograph support each other, it increases the photograph's expressive power. Using glass can enhance this effect through its smooth and reflective properties, adding originality and creating a sense of depth. Despite the challenges and variables involved in the application process, the result should accurately convey the meaning of the photograph, enhancing the work and increasing its expressive power.
Cyanotype is an alternative photographic process discovered by Sir John Frederick William Herschel in 1842. It involves a manual application process that allows artists to play an active role at every stage of work production, offering a wide range of surfaces. Due to its accessibility, ease of use, and the ability to produce vibrant colors on various mediums, Cyanotype has become a popular alternative photographic process to traditional silver prints.
Glass surfaces are unique due to their colorless and textureless structure, allowing for photographic prints with more striking tones compared to other surface applications. In this article, we will discuss the application of the cyanotype photographic processes on glass surfaces, analyze the encountered problems, and explain the final result. The relationship between printing processes, surface choices, and the work is exemplified through the 'Mirror' photography series.
Cyanotype, one of the 19th century photographic printing techniques, was an alternative to the conventional silver-containing prints. Cyanotype, which requires manual application, is a popular alternative photographic printing technique that has survived to the present day with its ease of application, the resulting print colour and the variety of applicable surfaces. When applied on glass, much more striking tones are obtained compared to paper applications since the colour does not lose its vibrancy. In this article, Cyanotype printing technique is explained in terms of a glass surface. The errors encountered during the application are made references to while the final result is explained in great detail. In terms of the printing technique and surface selection / artefact relationship, it is supported and illustrated using the "Mirror" project.
Fotoğraf tarihince yüzey seçimi, fotoğrafın görsel etkisini ve anlatım gücünü artıran önemli bir faktör olmuştur. Fotoğraf sanatçıları; estetik ve teknik tercihlere bağlı olarak değişiklik gösteren çeşitli yüzeyleri, eserlerinin ifade gücünü artırmak için araç olarak kullanmaktadır. Çalışmak üzere seçilen her yüzey, fotoğraf ile anlatılmak istenen hikâye ve izleyiciyle kurulacak iletişim açısından olarak önemli bir enstrümandır. Cam yüzey seçimi; pürüzsüz, yansıtıcı yüzeyi sayesinde ışıkla etkileşimde bulunarak fotoğraflara özgünlük kattığı gibi derinlik hissi de vermektedir. Uygulama sırasında yaşanan zorluklara ve değişkenlere rağmen elde edilen sonuç anlama hizmet ettiği ölçüde eseri büyütmektedir.
Fotoğraf tarihince yüzey seçimi, fotoğrafın görsel etkisini ve anlatım gücünü artıran önemli bir faktör olmuştur. Fotoğraf sanatçıları; estetik ve teknik tercihlere bağlı olarak değişiklik gösteren çeşitli yüzeyleri eserlerinin ifade gücünü artırmak için araç olarak kullanmaktadır. Çalışmak üzere seçilen her yüzey, fotoğraf ile anlatılmak istenen hikâye ve izleyiciyle kurulacak iletişim açısından önemli bir enstrümandır. Fotografik yüzey ile fotoğrafın anlamı birbirini desteklediğinde fotoğrafın ifade gücünü artırmaktadır. Cam yüzey seçimi, pürüzsüz ve yansıtıcı yüzeyi sayesinde ışıkla etkileşimde bulunarak fotoğraflara özgünlük kattığı gibi derinlik hissi de vermektedir. Uygulama sırasında yaşanan zorluklara ve değişkenlere rağmen elde edilen sonuç fotoğrafın anlamına hizmet ettiği sürece eseri büyüterek ifade gücünü artırmaktadır.
1842 yılında Sir John Frederick William Herschel tarafından keşfedilen Cyanotype, geleneksel gümüş içerikli baskılara alternatif bir fotoğraf tekniği olmuştur. Cyanotype, sanatçıya geniş bir uygulanabilir yüzey yelpazesi sağlayarak özgür bir ifade ortamı sunmaktadır. Manuel uygulama gerektirdiğinden sanatçının eser üretim sürecinin her aşamasında etkin bir rol almasına imkân tanır. Cyanotype; ulaşılabilirliği, uygulama kolaylığı, elde edilen baskı rengi ve uygulanabilir yüzey çeşitliliği ile günümüzde popülerliğini koruyan bir alternatif fotoğraf tekniğidir.
Cyanotype'ın uygulandığı yüzeyler arasında yer alan cam, renksiz ve dokusuz yapısı ile baskı renginde ve renk canlılığında kayba neden olmamaktadır. Bu özellik, diğer yüzey uygulamalarına kıyasla daha çarpıcı tonlarda fotoğraf baskıları elde edilmesini sağlar. Bu makalede, Cyanotype fotoğraf tekniği özelinde cam yüzey üzerindeki uygulaması ele alınmıştır. Uygulama sırasında karşılaşılan hatalar detaylı bir şekilde incelenmiş ve elde edilen nihai sonuç açıklanmıştır. Baskı tekniği ve yüzey seçimi ile eser ilişkisi, “Ayna” fotoğraf serisi ile örneklendirilerek açıklanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Photography, Video and Lens-Based Practice |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2023 |
Acceptance Date | December 29, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Issue: 20 |