Başlangıçtan yakın zamana kadar tek ürün (%91 ile karanfil) ve tek pazar (İngiltere)
üzerine kurulmuş üretim ve pazarlama stratejileri sonucu, Türkiye kesme çiçekçilik sektörü
zaman zaman ciddi sorunlar içine girmiştir. Şimdiye kadar bu sorun karşısında her
platformda öne sürülen “ürün çeşitlendirme” önerisi, hala önemle geçerliliğini
korumaktadır. Ürün çeşitlendirme için kullanılabilecek farklı alternatifler mevcuttur. Bu
amaçla önerilebilecek öncelikli türlerden birisi; destek veya ağa ihtiyaç duymaması ve
tomurcuk seyreltmesi gerektirmemesi özellikleri ile karanfile göre çok daha az işçilik ve
bakım isteyen ve doğal varyeteleri ülkemizde “Manisa Lalesi” olarak da bilinen Anemone
coronaria L.‟dır. Taksonomik olarak ilk kez 1596‟da tanımlanan bu tür, günümüzde en çok
kesme çiçek olarak yetiştirilmektedir. Bu amaçla 400 yıldan fazla süredir kültürü yapılmış
ve birçok çeşidi geliştirilmiştir. A. coronaria‟nın açık alanda veya serada üretimini yapmak
mümkündür. Bu üretimlerde tercih edilen ana üretim materyali kormdur. Kormları üretip
satan ticari işletmelerde amaç; tohumdan tek sezonda, aynı yıl çiçek açabilme
yeteneğindeki ticari boya sahip kormlar elde edebilmektir. A. coronaria türünün genel
özellikleri ve üretim yöntemleri konularındaki kapsamlı Türkçe literatür eksikliği nedeniyle
ele alınan bu çalışmada, türün daha fazla tanınması ve üretiminin yaygınlaştırılması
amacıyla, öncelikle tür hakkında genel bilgiler verilmiş, sonra da korm üretimi ile
örtüaltında ve açıkta yetiştiricilik konularında detaylı açıklamalar yapılmıştır.
Turkish cut flower sector has been on production and marketing strategies based on almost single crop (carnation with 91%) and single market (England) until recently. As a result, the sector encountered with serious problems from time to time. The proposal of “crop diversification” which has been proposed in each platform is still highly valid. There are different alternatives to be used for crop diversification. One of the species that can be prioritized is Anemone coronaria L., first described taxonomically in 1596 and known as “Manisa tulip” in Turkey. A. coronaria needs less labor and maintenance than carnation since it does not require net system and bud rarefaction. It has been cultivated mostly to be cut flower for more than 400 years and many cultivars have been developed for this purpose. It is possible to grow A. coronaria in open field or greenhouse. The main production material preferred in both production systems is the corm. The aim of commercial companies producing and selling the corms is to get them from the seeds in a single season with the commercial size and the ability of blooming in the same year. This paper focused on production methods of A. coronaria, which may provide preliminary information on the subject matter. For the purpose of more publicity of this species and generalization of its production, the general characteristics of the species were given in this paper and more detailed information was explained about the corm production and the growing methods of greenhouse and open field productions.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 23 Issue: 2 |