In this research, nutritional status of tomato plants grown in soilless culture and irrigation water quality were determined. For this purpose, leaf and water samples from 12 tomato greenhouses were taken in the middle of the growing period. The analyses were made to determine the concentrations of N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu in leaf samples. In the irrigation water samples, analyses of pH, EC, Ca++, Mg++, Na+, K+, CO3-, HCO3-, CI-, SO4-2, NO3- and B were made and SAR, Na % were calculated. The results of leaf analysis showed that the classification of nutrient elements were as follows: N and Mg concentrations were low and sufficient; P, K and Ca concentrations were sufficient and high; Fe and Zn concentrations were sufficient; Mn and Cu concentrations were sufficient and high. Different frequency fertigation, depending on plant growth status, radiation and drain ratio factors, applied in soilless culture by different growers resulted in significant changes in nutrient concentrations of different leaf samples. It was determined that water samples had neutral and moderate alkaline pH values, class of salty I and II and class of alkalinity I (C1S1;C2S1), all of the samples had class I CI- and SO4-2 level, class I and II B level. It was seen that there was no problem for irrigation water quality in the greenhouses of soilless culture.
Bu çalışma, Antalya merkez ve Serik ilçesinde bulunan topraksız kültür sistemiyle domates yetiştiriciliği yapılan seralardaki bitkilerin beslenme durumlarının ve sulamada kullanmış oldukları suların sulama suyu kalitelerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, yetiştirme sezonunun ortasında 12 üreticiye ait topraksız kültür seralarından yaprak ve sulama suyu örnekleri alınmıştır. Yaprak örneklerinde toplam azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), çinko (Zn), mangan (Mn) ve bakır (Cu) analizleri yapılmıştır. Sulama suyu örneklerinde ise pH, EC, Ca++, Mg++, Na+, K+, CO3-, HCO3-, CI-, SO4-2, NO3- ve B analizleri yapılmış ve sodyum absorpsiyon oranı (SAR) ile % Na değerleri hesaplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre yaprak örneklerinin N ve Mg konsantrasyonlarının düşük ve yeterli, P, K ve Ca konsantrasyonlarının yeterli ve yüksek; Fe ve Zn konsantrasyonlarının yeterli, Mn ve Cu konsantrasyonlarının ise yeterli ve yüksek sınıflarda yer aldığı belirlenmiştir. Topraksız kültür yetiştiricilik sisteminde bitkinin gelişme durumu, radyasyon oranı ve drenaj oranı gibi faktörlere bağlı olarak gün içinde değişen sıklıklarda gübreli su uygulanmasının ve her üreticinin uyguladığı gübreleme programının farklı olmasının bir sonucu olarak incelenen yaprak örneklerinin bitki besin elementi konsantrasyonları farklılıklar göstermiştir. İncelenen sulama suyu örneklerinin pH’ları genellikle nötr ve hafif alkali karakterde olup, tuzluluk yönünden I. ve II sınıf (C1 ve C2), sodiklik açısından 1. sınıf (S1), CI- ve SO4-2 içerikleri yönünden I.sınıf, B içerikleri yönünden de I. ve II. sınıf sulama suları oldukları belirlenmiştir. Topraksız kültür yetiştiriciliği yapılan seraların sulama suyu kalitesi açısından sorun teşkil etmeyen bölgelerde kurulduğu tespit edilmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2009 |
Published in Issue | Year 2009 Volume: 22 Issue: 2 |