Bu çalışmada; Antalya koşullarında 1989–2003 yetiştirme dönemlerinde değişik avokado çeşitlerinin düşük ve yüksek sıcaklıklardan etkilenme durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede bulunan çeşitlerin zararlanma dereceleri, morfolojik gözlemlerle (yapraklarda, sürgünlerde, çiçek tomurcuklarında ve gövdede) tespit edilmiş ve değerlendirmeler 1989-2003 ve 1998-2003 olmak üzere 2 ayrı dönemde yapılmıştır. 1989–2003 yılları arasında 15 avokado çeşidinin değerlendirmesinde, -4 0C ile -5 0C’ye kadar düşen sıcaklıklarda, ‘Jim’, ‘Benedict’, ‘Puebla’ ve ‘Jalna’nın soğuğa toleransının iyi, ‘Simpson’, ‘Lula’, ‘Shawn T.6’ ve ‘Jerma’ çeşitlerinin ise soğuğa karşı çok fazla hassas olduğu tespit edilmiştir. 1998–2003 yılları arasında 15 avokado çeşidinde yapılan değerlendirmelerde, -4 0C’ye kadar düşen sıcaklıklarda, ‘Bacon’, ‘Clifton’, ‘Ettinger’ ve ‘Fuerte’nin soğuğa toleransının çok yüksek, ‘Reed’, ‘Pinkerton’ ve ‘Regina’nın ise soğuğa karşı çok fazla hassas olduğu bulunmuştur. Düşük sıcaklıkların bazı avokado çeşitleri üzerinde etkisi görülmesine rağmen, yüksek sıcaklıkların çeşitlerin çiçeklenmesi, meyve gelişimi ve ağaç aksamları üzerinde önemli olumsuz bir etkisi saptanmamıştır. Bu çalışma sonucunda; önemli ticari çeşitlerden ‘Bacon’, ‘Ettinger’ ve ‘Fuerte’nin soğuğa en tolerant, ‘Zutano’nun soğuğa duyarlı, ‘Hass’, ‘Reed’ ve ‘Pinkerton’un ise soğuğa en hassas çeşitler olduğu tespit edilmiştir. Antalya koşullarına en uygun çeşitler ‘Bacon’, ‘Ettinger’ ve ‘Fuerte’ olmakla birlikte, ‘Zutano’ ve ‘Hass’ gibi önemli çeşitlerin ise yer seçiminde dikkatli olunması gerektiği bildirilmiştir
In the present study, the influencing situation by climatic condition (low and high temperatures) of avocado varieties was aimed to be determined under Antalya conditions among years from 1989 up to 2003. Vulnerability degrees of varieties considered in experiments (in leaves, shoots, flowers budding and stems) were determined by morphological observations and evaluated in two-different period. Jim’, ‘Benedict’, ‘Puebla’ ve ‘Jalna’ were determined to be tolerant to cold under cool temperatures showing decrease up to -4 0C with -5 0C and ‘Simpson’, ‘Lula’, ‘Shawn T.6’ and ‘Jerma’ were high susceptible in other evaluations done on 15 avocado varieties in 1989 and 2003 years. Evaluations done on resistance level of each variety to low temperatures showing decrease up to -4 0C temperatures Bacon’, ‘Clifton’, ‘Ettinger’ and ‘Fuerte’ were high tolerant and ‘Reed’, ‘Pinkerton’ and ‘Regina’ were high susceptible within 15 avocado varieties in experiments conducted in 1998 and 2003. Any negative effect of high temperatures on blossom, fruit growth and foliage parts of plants was not determined. As a result of this study, Bacon’, ‘Ettinger’ and ‘Fuerte’ were determined to be the highest tolerant variety to cool temperatures within important commercial varieties, Zutano was moderatly susceptible. The most susceptible varieties were ‘Hass’, ‘Reed’ and ‘Pinkerton’. Besides ‘Bacon’, ‘Ettinger’ and ‘Fuerte’ are the most convinient varieties to Antalya climatic condition, necessity in carefully choice of place in cultivation ‘Zutano’ and ‘Hass’ which are important varieties has been informed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 21 Issue: 1 |