Research Article
BibTex RIS Cite

Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi

Year 2008, Volume: 21 Issue: 1, 97 - 104, 01.06.2008

Abstract

Bu çalışmada; Antalya koşullarında 1989–2003 yetiştirme dönemlerinde değişik avokado çeşitlerinin düşük ve yüksek sıcaklıklardan etkilenme durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede bulunan çeşitlerin zararlanma dereceleri, morfolojik gözlemlerle (yapraklarda, sürgünlerde, çiçek tomurcuklarında ve gövdede) tespit edilmiş ve değerlendirmeler 1989-2003 ve 1998-2003 olmak üzere 2 ayrı dönemde yapılmıştır. 1989–2003 yılları arasında 15 avokado çeşidinin değerlendirmesinde, -4 0C ile -5 0C’ye kadar düşen sıcaklıklarda, ‘Jim’, ‘Benedict’, ‘Puebla’ ve ‘Jalna’nın soğuğa toleransının iyi, ‘Simpson’, ‘Lula’, ‘Shawn T.6’ ve ‘Jerma’ çeşitlerinin ise soğuğa karşı çok fazla hassas olduğu tespit edilmiştir. 1998–2003 yılları arasında 15 avokado çeşidinde yapılan değerlendirmelerde, -4 0C’ye kadar düşen sıcaklıklarda, ‘Bacon’, ‘Clifton’, ‘Ettinger’ ve ‘Fuerte’nin soğuğa toleransının çok yüksek, ‘Reed’, ‘Pinkerton’ ve ‘Regina’nın ise soğuğa karşı çok fazla hassas olduğu bulunmuştur. Düşük sıcaklıkların bazı avokado çeşitleri üzerinde etkisi görülmesine rağmen, yüksek sıcaklıkların çeşitlerin çiçeklenmesi, meyve gelişimi ve ağaç aksamları üzerinde önemli olumsuz bir etkisi saptanmamıştır. Bu çalışma sonucunda; önemli ticari çeşitlerden ‘Bacon’, ‘Ettinger’ ve ‘Fuerte’nin soğuğa en tolerant, ‘Zutano’nun soğuğa duyarlı, ‘Hass’, ‘Reed’ ve ‘Pinkerton’un ise soğuğa en hassas çeşitler olduğu tespit edilmiştir. Antalya koşullarına en uygun çeşitler ‘Bacon’, ‘Ettinger’ ve ‘Fuerte’ olmakla birlikte, ‘Zutano’ ve ‘Hass’ gibi önemli çeşitlerin ise yer seçiminde dikkatli olunması gerektiği bildirilmiştir

References

  • Anonim, 2006. Çevre ve Orman Bakanlığı Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/tahmin/tahm in-iller.aspx?m=ANTALYA.
  • Anonymous, 1996. Avocado. California Rare Fruit Growers, http://www.crfg.org/pubs/ff/avocado.html.
  • Anonymous, 2006. FAO. Statistical Databases. FAOSTAT. http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.asp x?PageID=567.
  • Bergh, B. O. 1976. Factors Affecting Avocado Fruitfulness. In: J. W. Sauls, R. L. Phillips and L. K. Jackson (Editör), Proceedings of the First International Tropical Fruit Short Course: The Avocado, University of Florida, pp. 83-88.
  • Bergh, B. 1984. Avocado Varieties for California. California Avocado Society Yearbook, 68: 75– 93.
  • Bergh, B. and Ellstrand, N. 1986. Taxonomy of the Avocado. California Avocado Society Yearbook, 70: 135-146.
  • Bower, J.P. 1981. Climatic reqirements of avocados. Farming in South Africa. Citrus and Subtropical Fruit Research Institute, Nelspruit pp. 2.
  • Bower, J. P. and J. G. Cutting. 1988. Avocado Fruit Development and Ripening Physiology. In: J. Janick (Editör) Horticultural Reviews, 10: 229– 271.
  • Demirkol, A. 1997. Avokado Adaptasyon Projesi. (Ara Sonuç Raporu), Yayınlanmamış, Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Antalya.
  • Demirkol, A. 1998. Avocado Growing in Turkey. World Avocado Congress III, 22–27 October 1995, Tel-Aviv, Israel, pp. 451–456.
  • Demirkol, A. 2001. Bazı Avokado Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Gösterdiği Ağaç Özellikleri ve İklim Koşullarından Etkilenme Durumları. Bahçe, 30 (1–2): 95–107.
  • Demirkol, A. 2002. Bazı Avokado Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Gösterdiği Fenolojik ve Pomolojik Özellikler ve Verim Durumları. Anadolu J. of AARI. 12(2): 49–64.
  • Doğrular, H.A., Tuncay, M. ve Şengüler, A. 1983. Antalya ve Alanya koşullarında avokado çeşitlerinin adaptasyonu. (Ara sonuç raporu), Yayınlanmamış, Turunçgiller Araştırma Enstitüsü, Antalya, 1983.
  • Doğrular, H.A., Şengüler, A. ve Tuncay, M. 1985. Avokado Yetiştiriciliği. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Proje ve Uygulama Genel Müdürlüğü Turunçgiller Araştırma Enstitüsü Yayın No: 11.
  • du Plooy, C.P., Marais, Z. and Sippel, A. 1992. Breeding and Evaluation Strategy on Avocado. South African Avocado Growers’ Association Yearbook, 15: 75–77.
  • Dube, D. 1978. Avocado Feasibility Study California. Avocado Society Yearbook, 62: 73–76
  • Francis, H.L. 1974. An Evaluation of Avocado Plantings in The Santa Rosa Hills of Riverside County. California Avocado Society Yearbook, 58: 60–65.
  • Gaillard, J.P. and Godefroy, J. 1994. L’avocatter. Maisonneuve et Larose, 15. Rue Victor-Cousin, Paris, pp. 192.
  • Kaplankıran, M. ve Tuzcu, Ö. 1994. Bazı Avokado Çeşitlerinin Adana Koşullarında Gösterdikleri Özellikler. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (2): 103–112.
  • Knight, Jr. R. J. 1999. Genetic Diversity in Avocado In: M. L. Arpaia and R. Hofshi (Editör), Proceedings of Avocado Brainstorming. Session I. Plant Breeding and Genetics, pp. 16–18.
  • Knight, Jr. R. J. 2002. History, Distribution and Uses. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 1: 1–10.
  • Lahav, E. and Lavi, U. 2002. Genetics and Classical Breeding. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 3: 45–46.
  • Malo, S.E. and Pall G.O. 1977. Effects of The 1977 Freeze on Avocados and Limes in South Florida. Proc. Fla. State Hort. Soc., 90: 247–251.
  • McKellar, M.A., Buchanan, D.W., Ingram., D.L. and Campbell, C.W. 1992. Freezing Tolerance of Avocado Leaves. HortScience, 27(4): 341–343.
  • Newett, S.D.E., Crane, J.H. and Balerdi, C.F. 2002. Cultivars and Rootstocks. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses, Cabi Publishing, 7: 162–170.
  • Platt, R.G. 1976. Avocado Varieties Recently Registered With The California Avocado Society. California Avocado Society 1975–76 Yearbook, 59: 41–51.
  • Rounds, M.B. 1949. Report of The Avocado Variety Committee of The California Avocado Society. California Avocado Society Yearbook, 34: 13– 17.
  • Scora, R.W., Wolstenholme, B.N. and Lavi, U. 2002. Taxonomy and Botany. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 2: 15.
  • Spellman, T. 2003. Is Your Avocado a "Type A" Personality?. http://www.davewilson.com/homegrown/gardenc ompass/gc13_may_june_03.html.
  • Toplu, C., Demirkeser, T.H., Kaplankıran, M., Demirkol, A., Baturay, S.G. ve Yanar, M. 1998. Bazı Avokado Çeşitlerinin Koşullarında Gösterdikleri Verim Durumları ve Kalite Parametreleriyle Büyüme Şekilleri. Derim, 15 (2): 50–57. İskenderun
  • Vogel, R. 1980. L’avocattier en Corse. Extrait de la Revve d’Information. SOMVAC No: 93. pp. 8.
  • Wolstenholme, B.N. 2002. Ecology: Climate and The Edaphic Environment. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 4: 71–99.
  • Zamet, D.N. 1990. The Effect of Minimum Temperature on Avocado Yields. California Avocado Society Yearbook, 74: 247–256
  • Zentmyer, G.A. 1987. Avocados Around the World. Avocado Society Yearbook,71: 63–77.

The Effect of Low and High Temperatures on Some Avocado Varieties Growing in Antalya Conditions

Year 2008, Volume: 21 Issue: 1, 97 - 104, 01.06.2008

Abstract

In the present study, the influencing situation by climatic condition (low and high temperatures) of avocado varieties was aimed to be determined under Antalya conditions among years from 1989 up to 2003. Vulnerability degrees of varieties considered in experiments (in leaves, shoots, flowers budding and stems) were determined by morphological observations and evaluated in two-different period. Jim’, ‘Benedict’, ‘Puebla’ ve ‘Jalna’ were determined to be tolerant to cold under cool temperatures showing decrease up to -4 0C with -5 0C and ‘Simpson’, ‘Lula’, ‘Shawn T.6’ and ‘Jerma’ were high susceptible in other evaluations done on 15 avocado varieties in 1989 and 2003 years. Evaluations done on resistance level of each variety to low temperatures showing decrease up to -4 0C temperatures Bacon’, ‘Clifton’, ‘Ettinger’ and ‘Fuerte’ were high tolerant and ‘Reed’, ‘Pinkerton’ and ‘Regina’ were high susceptible within 15 avocado varieties in experiments conducted in 1998 and 2003. Any negative effect of high temperatures on blossom, fruit growth and foliage parts of plants was not determined. As a result of this study, Bacon’, ‘Ettinger’ and ‘Fuerte’ were determined to be the highest tolerant variety to cool temperatures within important commercial varieties, Zutano was moderatly susceptible. The most susceptible varieties were ‘Hass’, ‘Reed’ and ‘Pinkerton’. Besides ‘Bacon’, ‘Ettinger’ and ‘Fuerte’ are the most convinient varieties to Antalya climatic condition, necessity in carefully choice of place in cultivation ‘Zutano’ and ‘Hass’ which are important varieties has been informed.

References

  • Anonim, 2006. Çevre ve Orman Bakanlığı Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. http://www.meteoroloji.gov.tr/2006/tahmin/tahm in-iller.aspx?m=ANTALYA.
  • Anonymous, 1996. Avocado. California Rare Fruit Growers, http://www.crfg.org/pubs/ff/avocado.html.
  • Anonymous, 2006. FAO. Statistical Databases. FAOSTAT. http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.asp x?PageID=567.
  • Bergh, B. O. 1976. Factors Affecting Avocado Fruitfulness. In: J. W. Sauls, R. L. Phillips and L. K. Jackson (Editör), Proceedings of the First International Tropical Fruit Short Course: The Avocado, University of Florida, pp. 83-88.
  • Bergh, B. 1984. Avocado Varieties for California. California Avocado Society Yearbook, 68: 75– 93.
  • Bergh, B. and Ellstrand, N. 1986. Taxonomy of the Avocado. California Avocado Society Yearbook, 70: 135-146.
  • Bower, J.P. 1981. Climatic reqirements of avocados. Farming in South Africa. Citrus and Subtropical Fruit Research Institute, Nelspruit pp. 2.
  • Bower, J. P. and J. G. Cutting. 1988. Avocado Fruit Development and Ripening Physiology. In: J. Janick (Editör) Horticultural Reviews, 10: 229– 271.
  • Demirkol, A. 1997. Avokado Adaptasyon Projesi. (Ara Sonuç Raporu), Yayınlanmamış, Narenciye ve Seracılık Araştırma Enstitüsü, Antalya.
  • Demirkol, A. 1998. Avocado Growing in Turkey. World Avocado Congress III, 22–27 October 1995, Tel-Aviv, Israel, pp. 451–456.
  • Demirkol, A. 2001. Bazı Avokado Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Gösterdiği Ağaç Özellikleri ve İklim Koşullarından Etkilenme Durumları. Bahçe, 30 (1–2): 95–107.
  • Demirkol, A. 2002. Bazı Avokado Çeşitlerinin Antalya Koşullarında Gösterdiği Fenolojik ve Pomolojik Özellikler ve Verim Durumları. Anadolu J. of AARI. 12(2): 49–64.
  • Doğrular, H.A., Tuncay, M. ve Şengüler, A. 1983. Antalya ve Alanya koşullarında avokado çeşitlerinin adaptasyonu. (Ara sonuç raporu), Yayınlanmamış, Turunçgiller Araştırma Enstitüsü, Antalya, 1983.
  • Doğrular, H.A., Şengüler, A. ve Tuncay, M. 1985. Avokado Yetiştiriciliği. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Proje ve Uygulama Genel Müdürlüğü Turunçgiller Araştırma Enstitüsü Yayın No: 11.
  • du Plooy, C.P., Marais, Z. and Sippel, A. 1992. Breeding and Evaluation Strategy on Avocado. South African Avocado Growers’ Association Yearbook, 15: 75–77.
  • Dube, D. 1978. Avocado Feasibility Study California. Avocado Society Yearbook, 62: 73–76
  • Francis, H.L. 1974. An Evaluation of Avocado Plantings in The Santa Rosa Hills of Riverside County. California Avocado Society Yearbook, 58: 60–65.
  • Gaillard, J.P. and Godefroy, J. 1994. L’avocatter. Maisonneuve et Larose, 15. Rue Victor-Cousin, Paris, pp. 192.
  • Kaplankıran, M. ve Tuzcu, Ö. 1994. Bazı Avokado Çeşitlerinin Adana Koşullarında Gösterdikleri Özellikler. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (2): 103–112.
  • Knight, Jr. R. J. 1999. Genetic Diversity in Avocado In: M. L. Arpaia and R. Hofshi (Editör), Proceedings of Avocado Brainstorming. Session I. Plant Breeding and Genetics, pp. 16–18.
  • Knight, Jr. R. J. 2002. History, Distribution and Uses. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 1: 1–10.
  • Lahav, E. and Lavi, U. 2002. Genetics and Classical Breeding. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 3: 45–46.
  • Malo, S.E. and Pall G.O. 1977. Effects of The 1977 Freeze on Avocados and Limes in South Florida. Proc. Fla. State Hort. Soc., 90: 247–251.
  • McKellar, M.A., Buchanan, D.W., Ingram., D.L. and Campbell, C.W. 1992. Freezing Tolerance of Avocado Leaves. HortScience, 27(4): 341–343.
  • Newett, S.D.E., Crane, J.H. and Balerdi, C.F. 2002. Cultivars and Rootstocks. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses, Cabi Publishing, 7: 162–170.
  • Platt, R.G. 1976. Avocado Varieties Recently Registered With The California Avocado Society. California Avocado Society 1975–76 Yearbook, 59: 41–51.
  • Rounds, M.B. 1949. Report of The Avocado Variety Committee of The California Avocado Society. California Avocado Society Yearbook, 34: 13– 17.
  • Scora, R.W., Wolstenholme, B.N. and Lavi, U. 2002. Taxonomy and Botany. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 2: 15.
  • Spellman, T. 2003. Is Your Avocado a "Type A" Personality?. http://www.davewilson.com/homegrown/gardenc ompass/gc13_may_june_03.html.
  • Toplu, C., Demirkeser, T.H., Kaplankıran, M., Demirkol, A., Baturay, S.G. ve Yanar, M. 1998. Bazı Avokado Çeşitlerinin Koşullarında Gösterdikleri Verim Durumları ve Kalite Parametreleriyle Büyüme Şekilleri. Derim, 15 (2): 50–57. İskenderun
  • Vogel, R. 1980. L’avocattier en Corse. Extrait de la Revve d’Information. SOMVAC No: 93. pp. 8.
  • Wolstenholme, B.N. 2002. Ecology: Climate and The Edaphic Environment. In: A. W. Whiley, B. Schaffer and B. N. Wolstenholme (Editör), The Avocado: Botany, Production and Uses; Cabi Publishing, 4: 71–99.
  • Zamet, D.N. 1990. The Effect of Minimum Temperature on Avocado Yields. California Avocado Society Yearbook, 74: 247–256
  • Zentmyer, G.A. 1987. Avocados Around the World. Avocado Society Yearbook,71: 63–77.
There are 34 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

S. Bayram This is me

S. Tepe This is me

Publication Date June 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 21 Issue: 1

Cite

APA Bayram, S., & Tepe, S. (2008). Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 21(1), 97-104.
AMA Bayram S, Tepe S. Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. June 2008;21(1):97-104.
Chicago Bayram, S., and S. Tepe. “Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük Ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 21, no. 1 (June 2008): 97-104.
EndNote Bayram S, Tepe S (June 1, 2008) Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 21 1 97–104.
IEEE S. Bayram and S. Tepe, “Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 21, no. 1, pp. 97–104, 2008.
ISNAD Bayram, S. - Tepe, S. “Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük Ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 21/1 (June 2008), 97-104.
JAMA Bayram S, Tepe S. Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2008;21:97–104.
MLA Bayram, S. and S. Tepe. “Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük Ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 21, no. 1, 2008, pp. 97-104.
Vancouver Bayram S, Tepe S. Antalya Koşullarında Bazı Avokado Çeşitlerinin Yetiştirilmesi Üzerine Düşük ve Yüksek Sıcaklıkların Etkisi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2008;21(1):97-104.