Bu çalışma, bakteri aşılama ve azotlu gübrenin soya [Glycine max. (L.) Merrill]’da verim ve verim özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Farklı olgunlaşma grubundan (II, III ve IV) 6 soya çeşidi, 2002 ve 2003 yıllarında, buğday hasadı sonrası ikinci ürün olarak, Bradyrhizobium japonicum bakterisi ihtiva etmeyen killitınlı toprakta yetiştirilmiştir. Deneme, ana parsellerde aşılı ve aşısız, alt parsellerde ise çeşitler olacak şekilde bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Bu denemeden elde edilen sonuçlara göre, bakteri ile aşılanan tohumlardan gelişen bitkilerin, bitki boyu, meyve sayısı, 100 tane ağırlığı, hasat indeksi ve tohum veriminin, azotlu gübre uygulanan çeşitlere göre daha yüksek olduğu, ayrıca çeşit ile aşılama arasındaki interaksiyona göre, aşılamanın özellikle CF 492 ve Williams 79 gibi daha geç olgunlaşan çeşitlerin verimleri üzerinde daha etkili olduğu belirlenmiştir
This study was conducted to assess the effect of inoculation and N fertilizer on yield and yield components in soybean [Glycine max. (L.) Merrill]. Six soybean cultivars belonging to maturity group II, III and IV were grown following wheat in double crop system in a clay soil, free of Bradyrhizobium japonicum, in 2002 and 2003. A split plot design with inoculation or no inoculation as main plots and cultivars as sub-plot treatments were used with three replications in each years. The results of these experiments indicated that inoculation increased plant height, pod number, 100-seed weight, harvest index and seed yield. The interaction between inoculation and soybean cultivars indicated that inoculation was more effective on late maturity cultivars such as CF 492 and Williams 79 for seed yield.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2005 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 18 Issue: 2 |