This study was carried out to evaluate the possibilities of using poultry by-product meals (PBM) instead of soybean meal (SM) in diets of Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica) breeder. The diets were isocaloric containing 2900 kcal/kg of metabolizable energy and isonitrogenous (20% crude protein). Ten replicate groups of quails were fed with five diets containing various levels of 0 (control-group 1), 20 (group 2), 40 (group 3), 60 (group 4) and 80% (group 5) of PBM protein as a replacement of soybean meal (SM) protein. Fifty male Japanese quails (initial body weight, SE 182.621.31 g) and one hundred female quails were (initial body weight, SE 242.221.40 g) randomly assigned to a five groups had two females and one male quail per replicate. Average egg production, egg mass and feed efficiency ratio data indicated no significant differences among the treatments while egg weight, feed intake and live weight gain of the female quails of experimental groups were different from the control group (P0.05). Consequently, this experiment indicated that PBM might be replaced about 80% of protein of SM in practical diets for Japanese quail without significant impairment on laying performance.
Bu çalışma, damızlık Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonca) tavuk kesimhane artıkları ununun (TKAU) soya küspesi (SK) yerine kullanılma olanaklarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme başı canlı ağırlıkları, sırasıyla, 182.621.31 ve 242.221.40 g olan 50 erkek ve 100 dişi bıldırcın tamamen şansa bağlı olarak 5 farklı gruba ayrılmışlardır. Kontrol rasyonundaki soya küspesi (SK)’den sağlanan proteinin % 0 (kontrol-1. grup), 20 (2. grup), 40 (3. grup), 60 (4. grup) ve 80’nini (5. grup) karşılayacak şekilde TKAU ikamesi yapılan 5 adet isokalorik (2900 kcal ME kg-1) ve isonitrojenik rasyon, her gruba ait 10 alt grupta bulunan bıldırcınların yemlenmesinde kullanılmıştır Tüm deneme süresi bakımından, ortalama yumurta verimi, yumurta kütlesi, yemden yararlanma oranı ve erkeklerin canlı ağırlık artışlarına ait bulgular bakımından gruplar arasında fark bulunmamasına rağmen, yumurta ağırlığı, yem tüketimi ve dişilere ait canlı ağırlık artışları dikkate alındığında, rasyon TKAU miktarının artması ile deneme grupları ile kontrol grubu arasında önemli farklılıklar oluşmuştur (P0.05). Sonuç olarak, damızlık Japon bıldırcını rasyonlarında, SK’den sağlanan proteinin %80’ini ikame edecek kadar TKAU kullanılmasının performans üzerine olumsuz bir etkisi belirlenmemiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2004 |
Published in Issue | Year 2004 Volume: 17 Issue: 1 |