Research Article
BibTex RIS Cite

Substitution of Poultry By-Product Meal for Soybean Meal in Breeder Japanese Quail ( Coturnix coturnix japonica) Diets: 2 - Effects on Hatchability and Egg Quality Characteristics

Year 2004, Volume: 17 Issue: 1, 67 - 74, 01.06.2004

Abstract

This study was carried out to evaluate the possible use of poultry by-product meal (PBM) instead of soybean meal (SM)in practical diets of Japanese quail (Coturnix coturnix Japonica) breeders. The diets were isocaloric containing 2900 kcal/kg of metabolizable energy and isonitrogenous (20% crude protein) on an as fed basis. Ten replicate groups of quails were fed with five diets containing 0 (Control- group 1), 20 (group 2), 40 (group 3), 60 (group 4) and 80% (group 5) of PBM protein as a replacement of SM protein. Fifty male Japanese quails (initial mean body weight, SE 182.621.31 g) and one hundred female quails were (initial mean body weight, SE 242.221.40 g) randomly assigned to a five groups of two females and one male quail per replicate. The experiment was continued out for sixteen weeks. Hatchability data were measured at fifth, tenth and fifteenth weeks; egg quality data were obtained fourth, eighth, twelfth and sixteenth weeks of the experimental period. Average hatchability, incubation outcomes, fertility rate and egg weight data of group fed 80% PBM were impaired (P0.05) while egg quality characteristics (Haugh unit, yolk index, shape index, albumen index, shell thickness and specific gravity) of experimental groups were not different from the control group.

References

  • AOAC, 1984. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 14th edn. Washington, DC.
  • Akkılıç, M. 1977. Etlik Civciv Rasyonlarında Tavuk Mezbaha Kalıntısı Ununun Balık Unu Yerine Kullanılma Olanakları. TÜBİTAK VI. Bilim Kongresi Vet. ve Hay. Arş. Grubu Tebliğleri, 17-21 Ekim Ankara s: 98.
  • Andrews, J.N., 2000. Rendering ürünlerinde kalitenin ve karma yemlerde kullanımlarının arttırılması. Çeviren: Çiftçi, İ. Tuyem 5. Uluslararası Yem Kongresi, 1-2 Mayıs 2000, 83-86.
  • Asyalı, N., Ö. Sarı ve T. Çapçı, 1982. Tavuk kesimhane ve kuluçka artıklarının kümes hayvanları karma yemlerinde kullanılma olanakları üzerinde araştırmalar. v- balık unu yerine melas ispirto mayası ile takviye edilmiş tavuk kesimhane kuluçka artıkları ununun yumurta tavuk karmalarında kullanılma olanakları. E.Ü.Z.F.Derg., 19(2):1-7.
  • Asyalı, N., M. Ergül, T. Çapçı ve R. Erkek, 1983. tavuk kesimhane ve kuluçka artıklarının kümes hayvanları karma yemlerinde kullanılma olanaklarıüzerinde araştırmalar. vı- melas ispirto mayası ile takviye edilmiş tavuk kesimhane-kuluıçka artıkları ununun kasaplık piliç karmalarında kullanılma olanakları. E. Ü. Z. F.Derg., 20(2):65-73.i
  • Batterham, E. S., 1992. Availability and uutilization of amino acids for growing pigs. Nutr. Res. Rev., 5:1-18.
  • Çelik, S., 2004. Tavuk kesimhane artıkları ununun etlik piliç rasyonlarında balık unu yerine kullanılma olanakları. Yüksek Lisans Tezi. Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, vii+34, Antalya.
  • Douglas, M.C. and C.M. Parsons, 1999. Dietary formulation with rendered spent hen meals on a total amino acid versus a digestible amino acid basis. Poultry Sci. 78:556-560.
  • Duncan, D. B. 1955. Mutiple range and multiple F tests. Biometrics, 11:1-42.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici. ve F. Gürbüz, 1987. Araştırma Deneme Metodları (İstatistik Metodları-II). Ankara Üniv. Zir. Fak Yay No:1021, Ders Kitabı No:295, Ankara, x+381 s.
  • Ertürk, M.M. and H. Sevgili, 2003. Effects of Replacement of Fish Meal with Poultry By-Product Meals on Apparent Digestibility, Body Composition and Protein Efficiency Ratio in a Practical Diets for Rainbow Trout, Onchorynchus mykiss. Asian-Aust. J. Anim.Sci. 9: 1355-1359.
  • Escelona, RR. and Pestı, GM. 1987. Nutritive Value of Poultry By- Product Meal. 3. Incorporation Into Practical Diets. Poultry Science,66: 1067-1070.
  • Esen, A. ve M. Özçelik, 2002. Bıldırcınlarda anaçların yaşı, yumurta ağırlığı ve şekil indeksinin kuluçka sonuçlarına etkisi. F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi, 16(1):19-25.
  • Fernadez, S. R. ve C.M. Parsons, 1996. Bioavailability of the digestible lysine in heat-damaged soybean meal for chick growth. Poultry Sci., 75:224-231.
  • Fritts, C.A., Kersey, J.H. ve Waldroup, P.H., 2002. Utilization of Spent Hen Meal in Diets for Lying Hens. Inter. J.Poultry Sci., 1(4):82-84.
  • Jason, M.L and Parsons, C.M. 1997. Effects of Raw Material Source, Ash Content, and Assay Length on Protein Efficiency Ratio and Net Protein Ratio Values for Animal Protin Meals. Poultry Science, Jun, 76: 1722-1727.
  • Kersey, J.H. and Waldroup, PW. 1998. Utilization of Spent Hen Meal in Diets for Broiler Chickens, Poultry Science, 77: (9)1377-1387; 17 ref.
  • Maciaury, D.W., J.J. Begin and T.H. Johnson, 1973. Effect of shape indeks on hatchability of fertile eggs of japanese quail (Coturnix Coturnix Japonica). Poult. Sci 1973; 52: 558-662.
  • Memon, A.,N.N. Ansari, G. Memon, A.A. Solangi and T.A. Qureshi, 2002. Effect of methionine, lysine and cystinesuplementation on the production performance of laying japanese quail. J. Anim.Vet. Advances, 2(1):27-29.
  • N.R.C, 1994. Nutrient Requirements of Poultry, 9th rev.ed., National Academy Press. Washington, D.C.
  • Soliman, F.N.K., R.E. Rizk, and J. Brake, 1994. Relationship between shell porosity, shell thickness, egg weight loss and embryonic development in japanese quail. Poultry Sci., 73:1607-1611.
  • Şenköylü, N., 2001. Modern Tavuk Üretimi (Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 3. Baskı), Anadolu Matbaası, ISBN: 975-93691-2-5, Tekirdağ,xii+538 s.
  • Titus, H.W., 1961. The Scientific Feeding of Chichkens. The Interstate. Danville, Illinois, 297 s.

Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri

Year 2004, Volume: 17 Issue: 1, 67 - 74, 01.06.2004

Abstract

Bu çalışma, damızlık Japon bıldırcınlarında (Coturnix coturnix Japonca) tavuk kesimhane artıkları ununun (TKAU), soya küspesi (SK) yerine kullanılma olanaklarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme başı ortalama canlı ağırlıkları, sırasıyla, 182.621.31 ve 242.221.40 g olan 50 erkek ve 100 dişi bıldırcın tamamen şansa bağlı olarak 5 farklı gruba ayrılmışlardır. Rasyonlar izokalorik (2900 kcal ME kg-1) ve izonitrojenik (%20 ham protein) olarak hazırlanmışlardır. Kontrol rasyonundaki SK’nden sağlanan proteinin % 0 (kontrol-1. grup), 20 (2. grup), 40 (3. grup), 60 (4. grup) ve 80’nini (5. grup) karşılayacak şekilde TKAU ikamesiyle oluşturulan 5 karma yem, her gruba ait 10 alt grupta bulunan bıldırcınların yemlenmesinde kullanılmıştır. Deneme 16 hafta sürmüştür. Kuluçka ile ilgili özellikler 5, 10 ve 15, yumurta kalite özeliklerine ait veriler ise 4, 8, 12 ve 16. haftalarda belirlenmiştir. Yumurta kalite özelliklerinden, haugh birimi, sarı indeksi, şekil indeksi, ak indeksi, kabuk kalınlığı ve özgül ağırlık sonuçları bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar çıkmazken, ortalama kuluçka randımanı, çıkış gücü ve döllülük oranları ile yumurta ağırlığı özellikle TKAU ikame oranının %80 olduğu grupta olumsuz etkilenmiştir (P0.05).

References

  • AOAC, 1984. Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 14th edn. Washington, DC.
  • Akkılıç, M. 1977. Etlik Civciv Rasyonlarında Tavuk Mezbaha Kalıntısı Ununun Balık Unu Yerine Kullanılma Olanakları. TÜBİTAK VI. Bilim Kongresi Vet. ve Hay. Arş. Grubu Tebliğleri, 17-21 Ekim Ankara s: 98.
  • Andrews, J.N., 2000. Rendering ürünlerinde kalitenin ve karma yemlerde kullanımlarının arttırılması. Çeviren: Çiftçi, İ. Tuyem 5. Uluslararası Yem Kongresi, 1-2 Mayıs 2000, 83-86.
  • Asyalı, N., Ö. Sarı ve T. Çapçı, 1982. Tavuk kesimhane ve kuluçka artıklarının kümes hayvanları karma yemlerinde kullanılma olanakları üzerinde araştırmalar. v- balık unu yerine melas ispirto mayası ile takviye edilmiş tavuk kesimhane kuluçka artıkları ununun yumurta tavuk karmalarında kullanılma olanakları. E.Ü.Z.F.Derg., 19(2):1-7.
  • Asyalı, N., M. Ergül, T. Çapçı ve R. Erkek, 1983. tavuk kesimhane ve kuluçka artıklarının kümes hayvanları karma yemlerinde kullanılma olanaklarıüzerinde araştırmalar. vı- melas ispirto mayası ile takviye edilmiş tavuk kesimhane-kuluıçka artıkları ununun kasaplık piliç karmalarında kullanılma olanakları. E. Ü. Z. F.Derg., 20(2):65-73.i
  • Batterham, E. S., 1992. Availability and uutilization of amino acids for growing pigs. Nutr. Res. Rev., 5:1-18.
  • Çelik, S., 2004. Tavuk kesimhane artıkları ununun etlik piliç rasyonlarında balık unu yerine kullanılma olanakları. Yüksek Lisans Tezi. Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, vii+34, Antalya.
  • Douglas, M.C. and C.M. Parsons, 1999. Dietary formulation with rendered spent hen meals on a total amino acid versus a digestible amino acid basis. Poultry Sci. 78:556-560.
  • Duncan, D. B. 1955. Mutiple range and multiple F tests. Biometrics, 11:1-42.
  • Düzgüneş, O., T. Kesici. ve F. Gürbüz, 1987. Araştırma Deneme Metodları (İstatistik Metodları-II). Ankara Üniv. Zir. Fak Yay No:1021, Ders Kitabı No:295, Ankara, x+381 s.
  • Ertürk, M.M. and H. Sevgili, 2003. Effects of Replacement of Fish Meal with Poultry By-Product Meals on Apparent Digestibility, Body Composition and Protein Efficiency Ratio in a Practical Diets for Rainbow Trout, Onchorynchus mykiss. Asian-Aust. J. Anim.Sci. 9: 1355-1359.
  • Escelona, RR. and Pestı, GM. 1987. Nutritive Value of Poultry By- Product Meal. 3. Incorporation Into Practical Diets. Poultry Science,66: 1067-1070.
  • Esen, A. ve M. Özçelik, 2002. Bıldırcınlarda anaçların yaşı, yumurta ağırlığı ve şekil indeksinin kuluçka sonuçlarına etkisi. F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi, 16(1):19-25.
  • Fernadez, S. R. ve C.M. Parsons, 1996. Bioavailability of the digestible lysine in heat-damaged soybean meal for chick growth. Poultry Sci., 75:224-231.
  • Fritts, C.A., Kersey, J.H. ve Waldroup, P.H., 2002. Utilization of Spent Hen Meal in Diets for Lying Hens. Inter. J.Poultry Sci., 1(4):82-84.
  • Jason, M.L and Parsons, C.M. 1997. Effects of Raw Material Source, Ash Content, and Assay Length on Protein Efficiency Ratio and Net Protein Ratio Values for Animal Protin Meals. Poultry Science, Jun, 76: 1722-1727.
  • Kersey, J.H. and Waldroup, PW. 1998. Utilization of Spent Hen Meal in Diets for Broiler Chickens, Poultry Science, 77: (9)1377-1387; 17 ref.
  • Maciaury, D.W., J.J. Begin and T.H. Johnson, 1973. Effect of shape indeks on hatchability of fertile eggs of japanese quail (Coturnix Coturnix Japonica). Poult. Sci 1973; 52: 558-662.
  • Memon, A.,N.N. Ansari, G. Memon, A.A. Solangi and T.A. Qureshi, 2002. Effect of methionine, lysine and cystinesuplementation on the production performance of laying japanese quail. J. Anim.Vet. Advances, 2(1):27-29.
  • N.R.C, 1994. Nutrient Requirements of Poultry, 9th rev.ed., National Academy Press. Washington, D.C.
  • Soliman, F.N.K., R.E. Rizk, and J. Brake, 1994. Relationship between shell porosity, shell thickness, egg weight loss and embryonic development in japanese quail. Poultry Sci., 73:1607-1611.
  • Şenköylü, N., 2001. Modern Tavuk Üretimi (Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 3. Baskı), Anadolu Matbaası, ISBN: 975-93691-2-5, Tekirdağ,xii+538 s.
  • Titus, H.W., 1961. The Scientific Feeding of Chichkens. The Interstate. Danville, Illinois, 297 s.
There are 23 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

M. M. Ertürk This is me

S. Çelik This is me

Publication Date June 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 17 Issue: 1

Cite

APA Ertürk, M. M., & Çelik, S. (2004). Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 17(1), 67-74.
AMA Ertürk MM, Çelik S. Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. June 2004;17(1):67-74.
Chicago Ertürk, M. M., and S. Çelik. “Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix Coturnix Japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka Ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 17, no. 1 (June 2004): 67-74.
EndNote Ertürk MM, Çelik S (June 1, 2004) Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 17 1 67–74.
IEEE M. M. Ertürk and S. Çelik, “Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 17, no. 1, pp. 67–74, 2004.
ISNAD Ertürk, M. M. - Çelik, S. “Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix Coturnix Japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka Ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 17/1 (June 2004), 67-74.
JAMA Ertürk MM, Çelik S. Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2004;17:67–74.
MLA Ertürk, M. M. and S. Çelik. “Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix Coturnix Japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka Ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 17, no. 1, 2004, pp. 67-74.
Vancouver Ertürk MM, Çelik S. Damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) Rasyonlarında Tavuk Kesimhane Artıkları Ununun Soya Küspesi Yerine Kullanım Olanakları: 2- Kuluçka ve Yumurta Kalite Özelliklerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2004;17(1):67-74.