Avokado yetiştiriciliği yapılan birçok ülkede, anaçların vegetatif olarak çoğaltılmasının çok zor olmasından dolayı, çöğür anaçlar kullanılmaktadır. Bu çalışmada; bazı avokado çeşitlerinin çöğür anaç özelliklerinin belirlenmesi amacıyla, ülkemizde anaç olarak kullanılan ‘Topa Topa’ ve ‘Mexicola’ çeşitleri ile birlikte, ticari çeşit olarak üretilen ‘Bacon’, ‘Fuerte’, ‘Hass’ ve ‘Zutano’ çeşitlerinin tohumlarının çimlenme kabiliyetleri ve sonrasında çöğürlerinin gelişim performansları incelenmiştir. Çeşitlere ait meyveler 2 farklı zamanda toplanmış ve tohumları çıkarılarak 2 farklı zamanda ekim yapılmıştır. Çimlenme kabiliyetleri ve morfolojik gelişimleri bakımından Mexicola ve Topa Topa ile birlikte, Bacon ve Zutano çeşitleri iyi sonuç vermiştir. Aşılama ve fidanların gelişiminde başarı için çöğürlerin ortalama 10±1 mm çapında olması gerektiği belirlenmiştir. Bu değere; tohum ekiminden itibaren ortalama olarak Mexicola’da 240-270 gün, Topa Topa’da 210-240 gün, Bacon ve Zutano’da 180-210 gün, Fuerte’de 210-240 gün ve Hass’ta 240-270 gün sonra ulaşılabileceği öngörülmüştür. Yukarıda bildirilen sürelerde ortalama çöğür boyu Mexicola’da 150-170 cm, Topa Topa’da 120-140 cm, Bacon’da 120–140 cm, Zutano’da 125–150 cm, Fuerte’de 120–140 cm ve Hass’da 125–150 cm arasında kaydedilmiştir.
Seedling rootstocks are used due to difficulty of rootstock propagation as vegetative in many countries cultivated avocado. In this study; in order to determine the seedling rootstock properties of some avocado varieties, seed germination abilities and performances of seedling development of Bacon, Fuerte, Zutano and Hass varieties produced as commercial along with varieties of 'Topa Topa' and 'Mexicola' used as rootstock in our country, were observed. The fruits of varieties were collected at two different times and seeds of varieties were sowed at two different times. ‘Bacon’ and ‘Zutano’ varieties, along with ‘Mexicola’ and ‘Topa Topa’, yielded good results in terms of germination ability and morphological development. Seedlings were determined to be 10±1 mm diameter in average for success in the development of young plants and grafting. This average diameter; were estimated to be reached on average in 240-270 days for ‘Mexicola’, in 210-240 days for ‘Topa Topa’, in 180-210 days for ‘Bacon’ and ‘Zutano’, in 210- 240 days for ‘Fuerte’ and in 240-270 days for ‘Hass’ from seed sowing. In addition, average lengths of seedlings at the same periods were determined to be 150-170 cm in Mexicola, 120-140 cm in Topa Topa, Bacon and Fuerte, 125-150 cm in Zutano and Hass.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 23, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 28 Issue: 2 |