Research Article
BibTex RIS Cite

Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti ve Geliri

Year 2002, Volume: 15 Issue: 1, 1 - 7, 01.06.2002

Abstract

Bu araştırmanın amacı Antalya İlinde turunçgil (portakal, mandarin ve limon) üretiminin maliyet ve gelir durumunu saptamaktır. Çalışma, Kemer, Kumluca, Finike, Manavgat ve Serik ilçelerinde üretimin yoğun olduğu köylerde 1999-2000 üretim döneminde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan veriler 105 turunçgil üreticisinden anket yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre işletmelerde dekara üretim masrafı portakalda 422,39 milyon TL, mandarinde 345,95 milyon TL ve limonda ise 370,05 milyon TL bulunmuştur. Turunçgil üretiminde elde edilen net kâr ise portakalda 252,61 milyon TL/da, mandarinde 38,85 milyon TL/da ve limonda 37,95 milyon TL/da’dır. Araştırma kapsamına alınan turunçgiller içerisinde en yüksek oransal kârlılık (1.60)portakal üretimindedir.

References

  • Akkaya, F., Çelikyurt, M. A. ve Özkan, B., 1997. Turunçgil Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi, Derim, 14 (3):98-124.
  • Aksoy, G., 1987. Ege Bölgesinde Yetiştirilen Kaysı, Şeftali, Mandarin, Kiraz ve Üzümün Üretim Girdileri ve Maliyeti. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, No:137, Menemen.
  • Anonim, 2000. 2000 Yılı Çalışma Raporu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü.
  • Balkan, C. Ve Ulubelde, M., 1996. Ege Bölgesi Satsuma Mandarini (Citrus Unshiu Marc.) Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Başlıca Karakteristikleri. Ege Tarımsal araştırma Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABANT Toplantısı, 30 Eylül-3 Ekim, Menemen, 14 s.
  • Bülbül, M., Vural, H. ve Çelen, H., 1991. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli İllerinde Tarımsal İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Bazı Tarımsal Ürünlerin Maliyetlerinin Tespiti. Doğa, Tr. J. Of Agriculture and Forestry (15):576-588, Tübitak.
  • DİE, 2001. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer) 1998. Yayın No:2303.
  • Dizdaroğlu, T., 1983. İzmir İli Menemen İlçesinde Şeftali ,Kayısı ve Erik Yetiştiriciliğinin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü, Menemen-İzmir.
  • Edepali, M. S. ve Demir, B., 1989. Şanlıurfa ve Gaziantep Yörelerinde Antepfıstığı ve Üzümün Üretim Girdileri ve Maliyetleri. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, No:51, Şanlıurfa.
  • Edepali, M. S., 1991. Malatya Yöresinde Kayısının Üretim Girdileri ve Maliyeti. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, No:70, Şanlıurfa.
  • Ergün, M. E., Burak, M. ve Şafak, A., 1992. Bursa, İzmir ve Samsun İllerinde Şeftali Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi, Bahçe 21(1-2): 21-30.
  • Güney, D., 1985. Tokat Yöresinde Elma ve Üzümün Üretim Girdileri ve Maliyeti, Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü, Genel Yayın No:61.
  • Karacan, A. R., 1980. İzmir’de Satsuma Mandarini Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, İşletmelerde Ürün Pazarlaması ve Dışsatım. E. Ü. Uluslar arası Ekonomik İlişkiler Enstitüsü, Yayın No:1, İzmir. 141s.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F., Fidan, H. ve Gündoğmuş, E., 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Proje Raporu:1999-13, Ankara.
  • Özel, M. ve Kerimoğlu, S., 1994. Çukurova’da Narenciye ve Yenidünyanın Üretim Girdileri ve Maliyetleri. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No:193, Rapor Seri No:127, Tarsus.
  • Özkan, B. ve Kuzgun, M., 1996. Antalya’da Pamuk Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(161-171).
  • Özkan, B. ve Kuzgun, M., 1997. Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri. Akd. Üniv. Zir. Fak. Dergisi, (10), 25-40.
  • Salman, A., 1988. Turunçgillerde Sulama ve Toprak İşleme. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Narenciye Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Teknik Yayınlar No:8, Antalya. 32 s.
  • Talim, M., 1973. Ege Bölgesi Gediz Havzasında Bazı Önemli Tarımsal Ürünlerde Maliyet. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:225, Ege Üniversitesi Matbaası Bornova, İzmir. 46 s.
  • Uçar, İ., 1986. Isparta Yöresinde Elma ve Gülün Üretim Girdileri ve Maliyetleri. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, No:124, Konya.
  • Üner, A. N., 1977. Satsuma Mandarininde Maliyet ve Gelir Hesapları. Yaş Meyve Sebze Üretim Kooperatifi, Yayın No:2. Gümüşsuköyü, İzmir, İzmir. 19 s.
  • Yalçın, M., 1980. Orta Sakarya Havzasında Üretilen Bazı Tarım Ürünlerinin Üretim Girdileri ve Maliyetleri. T.C. Köyişleri ve Kooperatifler Bakanlığı Topraksu Genel Müdürlüğü, Eskişehir Bölge Topraksu Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No:160, Rapor Yayın No:119, Eskişehir.
  • Yamane, T., 1967. Elementary Sampling Theory. Prentice-In., Englewood Cliffs, N. J., USA.

Cost and Returns of Citrus production in Antalya Province

Year 2002, Volume: 15 Issue: 1, 1 - 7, 01.06.2002

Abstract

The objective of this study is to determine the production costs and returns of the citrus (orange, mandarin, and lemon) in Antalya province. The study was carried out in the main citrus production villages of Kemer, Kumluca, Finike, Manavgat and Serik counties of the province for the 1999-2000 production season. The data of the study were collected from 105 citrus growers by questionnaire method. The results of the study showed that production costs per hectare basis for oranges, mandarins and lemon were estimated to be 4223.9 million TL, 3459.5 million TL and 3700.5 million TL, respectively. The net profits for per hectare were found as 2526.1million TL for oranges, 388.5 million TL for mandarins and 379.5 for lemon. The highest relative advantage (1.60) among the investigated citrus was found in the orange production.

References

  • Akkaya, F., Çelikyurt, M. A. ve Özkan, B., 1997. Turunçgil Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi, Derim, 14 (3):98-124.
  • Aksoy, G., 1987. Ege Bölgesinde Yetiştirilen Kaysı, Şeftali, Mandarin, Kiraz ve Üzümün Üretim Girdileri ve Maliyeti. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, No:137, Menemen.
  • Anonim, 2000. 2000 Yılı Çalışma Raporu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü.
  • Balkan, C. Ve Ulubelde, M., 1996. Ege Bölgesi Satsuma Mandarini (Citrus Unshiu Marc.) Yetiştiriciliğinin Teknik ve Ekonomik Başlıca Karakteristikleri. Ege Tarımsal araştırma Enstitüsü, Bahçe Bitkileri ABANT Toplantısı, 30 Eylül-3 Ekim, Menemen, 14 s.
  • Bülbül, M., Vural, H. ve Çelen, H., 1991. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli İllerinde Tarımsal İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Bazı Tarımsal Ürünlerin Maliyetlerinin Tespiti. Doğa, Tr. J. Of Agriculture and Forestry (15):576-588, Tübitak.
  • DİE, 2001. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer) 1998. Yayın No:2303.
  • Dizdaroğlu, T., 1983. İzmir İli Menemen İlçesinde Şeftali ,Kayısı ve Erik Yetiştiriciliğinin Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi. Ege Bölge Zirai Araştırma Enstitüsü, Menemen-İzmir.
  • Edepali, M. S. ve Demir, B., 1989. Şanlıurfa ve Gaziantep Yörelerinde Antepfıstığı ve Üzümün Üretim Girdileri ve Maliyetleri. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, No:51, Şanlıurfa.
  • Edepali, M. S., 1991. Malatya Yöresinde Kayısının Üretim Girdileri ve Maliyeti. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, No:70, Şanlıurfa.
  • Ergün, M. E., Burak, M. ve Şafak, A., 1992. Bursa, İzmir ve Samsun İllerinde Şeftali Yetiştiriciliğinin Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi, Bahçe 21(1-2): 21-30.
  • Güney, D., 1985. Tokat Yöresinde Elma ve Üzümün Üretim Girdileri ve Maliyeti, Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü, Genel Yayın No:61.
  • Karacan, A. R., 1980. İzmir’de Satsuma Mandarini Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi, İşletmelerde Ürün Pazarlaması ve Dışsatım. E. Ü. Uluslar arası Ekonomik İlişkiler Enstitüsü, Yayın No:1, İzmir. 141s.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu, H., Tatlıdil, F., Fidan, H. ve Gündoğmuş, E., 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Proje Raporu:1999-13, Ankara.
  • Özel, M. ve Kerimoğlu, S., 1994. Çukurova’da Narenciye ve Yenidünyanın Üretim Girdileri ve Maliyetleri. T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tarsus Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No:193, Rapor Seri No:127, Tarsus.
  • Özkan, B. ve Kuzgun, M., 1996. Antalya’da Pamuk Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(161-171).
  • Özkan, B. ve Kuzgun, M., 1997. Ana ve İkinci Ürün Susam Üretim Maliyeti ve Geliri. Akd. Üniv. Zir. Fak. Dergisi, (10), 25-40.
  • Salman, A., 1988. Turunçgillerde Sulama ve Toprak İşleme. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Narenciye Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Teknik Yayınlar No:8, Antalya. 32 s.
  • Talim, M., 1973. Ege Bölgesi Gediz Havzasında Bazı Önemli Tarımsal Ürünlerde Maliyet. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:225, Ege Üniversitesi Matbaası Bornova, İzmir. 46 s.
  • Uçar, İ., 1986. Isparta Yöresinde Elma ve Gülün Üretim Girdileri ve Maliyetleri. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Yayınları, No:124, Konya.
  • Üner, A. N., 1977. Satsuma Mandarininde Maliyet ve Gelir Hesapları. Yaş Meyve Sebze Üretim Kooperatifi, Yayın No:2. Gümüşsuköyü, İzmir, İzmir. 19 s.
  • Yalçın, M., 1980. Orta Sakarya Havzasında Üretilen Bazı Tarım Ürünlerinin Üretim Girdileri ve Maliyetleri. T.C. Köyişleri ve Kooperatifler Bakanlığı Topraksu Genel Müdürlüğü, Eskişehir Bölge Topraksu Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Genel Yayın No:160, Rapor Yayın No:119, Eskişehir.
  • Yamane, T., 1967. Elementary Sampling Theory. Prentice-In., Englewood Cliffs, N. J., USA.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Articles
Authors

Burhan Özkan This is me

Handan Vuruş Akçaöz This is me

C. Feyza Karadeniz This is me

Publication Date June 1, 2002
Published in Issue Year 2002 Volume: 15 Issue: 1

Cite

APA Özkan, B., Vuruş Akçaöz, H., & Karadeniz, C. F. (2002). Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 15(1), 1-7.
AMA Özkan B, Vuruş Akçaöz H, Karadeniz CF. Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. June 2002;15(1):1-7.
Chicago Özkan, Burhan, Handan Vuruş Akçaöz, and C. Feyza Karadeniz. “Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti Ve Geliri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 15, no. 1 (June 2002): 1-7.
EndNote Özkan B, Vuruş Akçaöz H, Karadeniz CF (June 1, 2002) Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 15 1 1–7.
IEEE B. Özkan, H. Vuruş Akçaöz, and C. F. Karadeniz, “Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti ve Geliri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 15, no. 1, pp. 1–7, 2002.
ISNAD Özkan, Burhan et al. “Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti Ve Geliri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 15/1 (June 2002), 1-7.
JAMA Özkan B, Vuruş Akçaöz H, Karadeniz CF. Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2002;15:1–7.
MLA Özkan, Burhan et al. “Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti Ve Geliri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 15, no. 1, 2002, pp. 1-7.
Vancouver Özkan B, Vuruş Akçaöz H, Karadeniz CF. Antalya İlinde Turunçgil Üretim Maliyeti ve Geliri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2002;15(1):1-7.