Research Article
BibTex RIS Cite

Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri

Year 2000, Volume: 13 Issue: 1, 33 - 40, 01.06.2000

Abstract

Ülkemizde en çok yetiştirilen mandarin çeşidi olan Satsumadan sonra ikinci sırada yer alan Klemantin mandarininde verim ve meyve iriliği bakımından büyük problemler vardır. Bu problemleri çözmeye yönelik olarak yapılan çalışmalarda meyve kalitesini etkilemeden meyve verim ve özellikleri üzerine olumlu etki yapan uygulama olarak bilezik alma uygulaması ortaya çıkmıştır. Fakat, bu uygulamaların uzun yıllar tekrarlanması durumunda, verim ve meyve iriliğinin zamanla eski düzeye indiği belirlenmiştir. Bu çalışmada Klemantin mandarininde bilezik alma uygulamalarına ek olarak GA3, deniz yosunu özü ve demir şelat içeren farklı uygulamalar yapılmıştır. Uygulamaların etkilerini görmek amacıyla pomolojik analizler yapılmış ve gövde çapı büyüme oranları saptanmıştır. ÇB (çift bilezik) ve GA3 (gibberellik asit) içeren uygulamalarda çekirdek sayısının azaldığı; deniz yosunu özünün yalnız başına kullanılmasının % usare miktarını azalttığı; ÇB uygulamasında SÇKM miktarı/asit oranının artarak meyve olgunlaşmasını öne alındığı, DYÖ (deniz yosunu özü) uygulamasının ise bu oranı azaltarak olgunlaşmayı geciktirdiği saptanmıştır.

References

  • Anonim, 1996. Tarımsal Yapı ve Üretim. D.İ.E. Matbaası. DİE Yayın No:1873, Ankara.
  • Carlos, J.T. and Krezdorn,A.H. 1969. Fruit set and seed production of self-incompatible citrus as effected by pre-anthesis pollination. Proc. Trop. Reg. Amer. Soc. Hort. Sci.,12:99-106.
  • CLAM, 1997. Les Exportations d’ Agrumes du Bassin Mediterranean. Secret ariat General du C.L.A.M. Antalya (Turquıe), 23-29 septembre 1997.
  • Cutuli, G., 1971. Influenza dell acido Gibberellico Sulla Maturaziene dei Frutti de Limone Risultati di un Qandriennio di Prove. Annali Dell’ Istituto Sperimentale Per l’Agrumicultura,1970-1971 (3/4):67-77).
  • Damigella, P., Tribulato, E. and Continella, G., 1970. Comparative Trials with Gibberellic Acid, Girdling and Foliar Fertilizing on Clementines, Citrus clementina. Tecnica Agricola,22(5):508-525.
  • De Lang, J. K., Skarup, O., Vincent, A. P., 1974. The Influences Crss-Pollination and Girdling on Fruit Set and Seed Content of Citrus ‘Ortanique’. Scientia Horticulturae, 2,285-292.
  • Düzgüneş, O., 1963. Istatistik Prensipleri ve Metotları. Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir. 378 s.
  • Fornes, F., Sanchez-Perales, M. and Guardiola, J. L. 1993. Effects of Seaweed Extract on Citrus Fruit Maturation. Acta Horticulture, (in press).
  • Garcia-Martinez, J. L. and Garcia-Papi, M. A., 1979. Influence of Gibberellic Acid on Early Fruit Development, Diffusable Growth Substances and Content of Macronutrients in Seedless Clementine Mandarin. Scientia Horticulturae, 11:337-347.
  • Garcia-Papi, M. A. and Garcia-Martinez, J. L. 1984. Fruit set and development in seeded and seedless clementine mandarin. Scientia Horticulturae,22:113-119.
  • Koo, R. C .J., 1994. Effects of Seaweed Sprays on Citrus Fruit Production., Proc.Fla.State Hort.Soc.,1070,82-85.
  • Krezdorn, A. H., Wiltbank, W. J., 1968. Annual Girdling of Orlando Tangelos over an Eight Year Period, Proc.Fla.State Hort.Soc.,29-35.
  • Lewis, L. N.and Mc Carty, C. D., 1973. Pruning and Girdling of Citrus. The Citrus Industry II, ed. Reuther, W., Univ. of Calif. Div. Agr.Sci., Berkeley, California, p:211-229.
  • Peng,Y. H. and Rabe, E., 1996. Effect of Summer Trunk Girdling on Fruit-quality, Maturation, Yield, Fruit Size and Tree Performance in Mihowase Satsumas, Journal of Horticultural Science, 71(4):581-589.
  • Vanderweyen, A. and Eifali, A., 1971. Resultats de Traitements a l’acide Gibberellique sur Clementinier, Awamia 39:55-71.
  • Vanderweyen, A., 1972. Essai d’Utilisation de l’Acide Gibberellique sur Clementiniers. Awamia, 9-23.
  • Yeşiloğlu, T., 1988. Klemantin Mandarininde GA3 ve Bilezik Alma Uygulamalarının Yapraklarda Karbonhidrat, Bitki Besin Maddeleri, Meyve Verim Miktarları ve Kalite Üzerine Etkileri, (Doktora Tezi). Çukurova Ünitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim dalı.
  • Yeşiloğlu, T. and Tuzcu, Ö., 1991. Klemantin mandarininde GA3 ve bilezik alma uygulamalarının meyve verim miktarı ve tutum oranı üzerine etkileri, Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 15(2):492-511.

Effects of Girdling, GA3 Applications and Additional Nutrient Applications on Pomological Characteristics and Trunk Diameter Growth in Clementine Mandarin

Year 2000, Volume: 13 Issue: 1, 33 - 40, 01.06.2000

Abstract

There are problems with fruit yield and size in Clementine mandarin which is the second commonly grown mandarin cultivar after Satsuma in Turkey. To solve these problems, various studies have been carried out. Girdling is one of these studies and had positive effects on fruit yield and pomological characteristics without disturbing the fruit quality. However, fruit yield and fruit size were reduced to previous levels if the treatment was repeated for a long time. In this research, in addition to girdling, effects of GA3, seaweed extract, Fe-chelate applications on pomological characteristics and trunk growth were investigated. Applications with double girdling (ÇB) and gibberellic acid (GA3) reduced the number of seeds, while the seaweed extract spray reduced the amount of fruit juice .On the other hand, double girdling application provided earliness by increasing total soluble solid /acidity. On the contrary, seaweed extract sprays caused to late ripening.

References

  • Anonim, 1996. Tarımsal Yapı ve Üretim. D.İ.E. Matbaası. DİE Yayın No:1873, Ankara.
  • Carlos, J.T. and Krezdorn,A.H. 1969. Fruit set and seed production of self-incompatible citrus as effected by pre-anthesis pollination. Proc. Trop. Reg. Amer. Soc. Hort. Sci.,12:99-106.
  • CLAM, 1997. Les Exportations d’ Agrumes du Bassin Mediterranean. Secret ariat General du C.L.A.M. Antalya (Turquıe), 23-29 septembre 1997.
  • Cutuli, G., 1971. Influenza dell acido Gibberellico Sulla Maturaziene dei Frutti de Limone Risultati di un Qandriennio di Prove. Annali Dell’ Istituto Sperimentale Per l’Agrumicultura,1970-1971 (3/4):67-77).
  • Damigella, P., Tribulato, E. and Continella, G., 1970. Comparative Trials with Gibberellic Acid, Girdling and Foliar Fertilizing on Clementines, Citrus clementina. Tecnica Agricola,22(5):508-525.
  • De Lang, J. K., Skarup, O., Vincent, A. P., 1974. The Influences Crss-Pollination and Girdling on Fruit Set and Seed Content of Citrus ‘Ortanique’. Scientia Horticulturae, 2,285-292.
  • Düzgüneş, O., 1963. Istatistik Prensipleri ve Metotları. Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir. 378 s.
  • Fornes, F., Sanchez-Perales, M. and Guardiola, J. L. 1993. Effects of Seaweed Extract on Citrus Fruit Maturation. Acta Horticulture, (in press).
  • Garcia-Martinez, J. L. and Garcia-Papi, M. A., 1979. Influence of Gibberellic Acid on Early Fruit Development, Diffusable Growth Substances and Content of Macronutrients in Seedless Clementine Mandarin. Scientia Horticulturae, 11:337-347.
  • Garcia-Papi, M. A. and Garcia-Martinez, J. L. 1984. Fruit set and development in seeded and seedless clementine mandarin. Scientia Horticulturae,22:113-119.
  • Koo, R. C .J., 1994. Effects of Seaweed Sprays on Citrus Fruit Production., Proc.Fla.State Hort.Soc.,1070,82-85.
  • Krezdorn, A. H., Wiltbank, W. J., 1968. Annual Girdling of Orlando Tangelos over an Eight Year Period, Proc.Fla.State Hort.Soc.,29-35.
  • Lewis, L. N.and Mc Carty, C. D., 1973. Pruning and Girdling of Citrus. The Citrus Industry II, ed. Reuther, W., Univ. of Calif. Div. Agr.Sci., Berkeley, California, p:211-229.
  • Peng,Y. H. and Rabe, E., 1996. Effect of Summer Trunk Girdling on Fruit-quality, Maturation, Yield, Fruit Size and Tree Performance in Mihowase Satsumas, Journal of Horticultural Science, 71(4):581-589.
  • Vanderweyen, A. and Eifali, A., 1971. Resultats de Traitements a l’acide Gibberellique sur Clementinier, Awamia 39:55-71.
  • Vanderweyen, A., 1972. Essai d’Utilisation de l’Acide Gibberellique sur Clementiniers. Awamia, 9-23.
  • Yeşiloğlu, T., 1988. Klemantin Mandarininde GA3 ve Bilezik Alma Uygulamalarının Yapraklarda Karbonhidrat, Bitki Besin Maddeleri, Meyve Verim Miktarları ve Kalite Üzerine Etkileri, (Doktora Tezi). Çukurova Ünitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim dalı.
  • Yeşiloğlu, T. and Tuzcu, Ö., 1991. Klemantin mandarininde GA3 ve bilezik alma uygulamalarının meyve verim miktarı ve tutum oranı üzerine etkileri, Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 15(2):492-511.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Turgut Yeşiloğlu This is me

Ebru Cücü Açıkalın This is me

Çiğdem Göksel This is me

Bilge Kaya This is me

Publication Date June 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 13 Issue: 1

Cite

APA Yeşiloğlu, T., Cücü Açıkalın, E., Göksel, Ç., Kaya, B. (2000). Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 13(1), 33-40.
AMA Yeşiloğlu T, Cücü Açıkalın E, Göksel Ç, Kaya B. Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. June 2000;13(1):33-40.
Chicago Yeşiloğlu, Turgut, Ebru Cücü Açıkalın, Çiğdem Göksel, and Bilge Kaya. “Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları Ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri Ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 13, no. 1 (June 2000): 33-40.
EndNote Yeşiloğlu T, Cücü Açıkalın E, Göksel Ç, Kaya B (June 1, 2000) Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 13 1 33–40.
IEEE T. Yeşiloğlu, E. Cücü Açıkalın, Ç. Göksel, and B. Kaya, “Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 13, no. 1, pp. 33–40, 2000.
ISNAD Yeşiloğlu, Turgut et al. “Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları Ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri Ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 13/1 (June 2000), 33-40.
JAMA Yeşiloğlu T, Cücü Açıkalın E, Göksel Ç, Kaya B. Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2000;13:33–40.
MLA Yeşiloğlu, Turgut et al. “Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları Ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri Ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 13, no. 1, 2000, pp. 33-40.
Vancouver Yeşiloğlu T, Cücü Açıkalın E, Göksel Ç, Kaya B. Klemantin Mandarininde Bilezik Alma Uygulamaları ve İlave Beslenme Uygulamalarının Meyve Özellikleri ve Gövde Çapı Büyümesi Üzerine Etkileri. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 2000;13(1):33-40.