Research Article
BibTex RIS Cite

Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar'ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi

Year 1997, Volume: 10 Issue: 1, 181 - 195, 01.12.1997

Abstract

Bu araştırma, Antalya-Kumluca'da hıyar yetiştiriciliği yapılan seraların beslenme durumunu incelemek ve çeşitli nedenlerle ortaya çıkması olası beslenme sorunlarım saptamak amacıyla yapılmıştır. Yörede damla sulama sistemi bulunan ve Kamar hıyar çeşidi yetiştirilen, 30 seradaki bitkilerden yaprak örnekleri ile 60 adet toprak örneği (0-20 ve 20-40 cm) alınmıştır. Toprak örneklerinde pH, CaC03, eriyebilir toplam tuz, bünye, organik madde, N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve Cu analizleri; yaprak örneklerinde ise N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn ve Cu analizleri yapılmıştır.
Toprakların pH'lan hafif alkalin ve alkalin karakterdedir. Kireç kapsamları çok yüksektir. Eriyebilir toplam tuz yönünden bir sorun bulunmamasına karşın gözlemlerimiz bunu doğrulamamıştır. Toprakların bünyeleri kumlu ün, kumlu-killi tın ve killi tıridır. Organik madde içerikleri yönünden ise humusça fakir ve az humusludur. Toprakların magnezyum yönünden yeterli, azot, fosfor ve potasyum yönünden beslenme sorunları olduğu görülmüştür. Kalsiyum yönünden araştırma topraklarının tamamının iyi durumda olduğu belirlenmiştir. Demir yönünden, sera topraklarının tamamı noksan ve noksanlık göstermesi mümkün olan sınıfta yer almaktadır. Çinko, mangan ve bakır yönünden araştırma topraklanılın tamamının yeterli durumda olduğu görülmüştür.
Yaprak ayası örneklerinin azot kapsamlan yeterli ve yüksek, fosfor ve potasyum kapsamlannın yetersiz olduğu belirlenmiştir. Kalsiyum, magnezyum ve demir kapsamlan yönünden, hıyar seralarının yeterli olduğu ortaya konulmuştur. Çinko kapsamlarının yetersiz olduğu saptanmıştır. Mangan ve bakır kapsamlan yönünden ise, örneklerin tamamının yeterli durumda olduğu bulunmuştur.

References

  • 1. ADAMS, P., Nutritional Disorders of Cucumbers. Acta Horticulturae, 6: 251-256. 1984.
  • 2. ANONİM. Antalya İli Örtüaltı Yetiştiriciliği. Tarım Bakanlığı, Antalya İl Müdürlüğü, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü, 1991.
  • 3. ANONYMOUS, World Fertilizer Use Manuel. IF A International Fertilizer Industiy Association, Germany, 1992.
  • 4. ANONİM, Tarımsal Yapı ve Üretim. D.İ.E. Ankara, 1993.
  • 5. BLACK, C. A., Soil - Plant Relationships. John Wiley and Sons, Inc. New York. 1957.
  • 6. BLACK, C.A., Methods of Sod Analysis. Part 2, Amer. Society of Agronomy Inc., Publisher, Madisson, Wisconsin; U.S.A., 1372-1376, 1965.
  • 7. BOUYOUCOS, G.J., A Recalibration of the I Ivdrometer Method for Making Mechanical Analysis of the Soils. Agronomy Journal, 4(9):434, 1955.
  • 8. CANTLİFFE, D J., Nitrogen Fertilizer Requirements of Pickling Cucumbers Grown Once-Over Harvest I. Effect on Yield and Fresh Quality. J.Amer. Soc. Hort. Sci., 102(2): 112-114,1977.
  • 9. CANTLÎFFE, D. J., Nitrogen Fertilizer Requirements of Pickling Cucumber Grown Once-Over Harvest!! Effect on Plant Tissue Mineral Nutrient Concentrations. J. Amer. Soc. Hort.Sci., 102(2):115- 119, 1977.
  • 10. ÇAĞLAR, K. Ö., Toprak Bilgisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınlan, Sayı: 10, 1949.
  • 11. ÇAKICI, H„ Sera Sebze Yetiştiriciliğinde ( Gazipaşa - Antalya) Toprakların Mineral Besin Maddesi Durumunun Tespiti. Ege Üni, Fen. Bilimleri Ens. Toprak Ana Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tez Çalışması, 1989.
  • 12. DOSS, B. D., EVANS, C. E., TURNER, J.L., Irrigation and Applied Nitrogen Effects on Snap Beans and Pickling Cucumbers. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 102 (5): 654 - 657, 1977.
  • 13. EVLİYA. H.. Kültür Bitkilerinin Beslenmesi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınlan, Sayı:36, 1964.
  • 14. GERALD S ON, C. M., KLACAN, G. R., LORENZ, O. A., Plant Analysis As An Aid in Fertilizing Vegetable Crops Soil Testing and Plant Analysis Soil Science of America Madison, Wisconsin LISA. 1973.
  • 15. JACKSON ,L„ Soil Chemical Analysis. Prentice Hall India Private Limited New Delhi, 1967.
  • 16. KAÇAR, B., Plant and Soil Analysis. University of Nebraska College of Agriculture, Department of Agronomy, Lincoln, Nebraska, U.S.A., 1962.
  • 17. KAÇAR, B., Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri, n. Bitki Analizleri. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayın No: 453. 1972.
  • 18. KAÇAR, B„ KOVANCI, İ., Bitki, Toprak ve Gübrelerde Fosfor Analizi ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayımlan, No:354, 1982.
  • 19. KAÇAR, B., Bitki Besleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınlan: 899, Ders Kitabı: 250, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1984.
  • 20. KELLOGG, C. E., Our Garden Soils. The Macmillan Company, New York, 1952.
  • 21. KOUKOULAKİS, P. H., BLADENOPOLOU, S., SIMONIS, A. D., Potassium Fertilization Effect on Protected Cucumber and Tomato in N. Greece. Mediterranean Potash News, No.5, p. 8-9, 1991.
  • 22. LINDSAY, W.L. and NORWELL, W.A., Development of a DTP A Soil Test for Zinc, Iron, Manganese and Copper. Soil Sci. Amer. Jour., 42 (3): 421- 428, 1978.
  • 23. LOUE, A., Diagnostic petiloaire de prospection. Etudes sur la Nutrition et la Fertilisation Potassiques de la Vigne. Societe Commerciale des potasses d' Alsace Services Agronomiques, 31 -41, 1968.
  • 24. Me GOLLÜM, R.E.. and MILLER. C. H„ Yield, Nutrient Uptake, and Nutrient Removal by Picling Cucumbers. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 96(l):42-45, 1971.
  • 25. OLSEN, S. R., SOMMERS, E. I., Phosphoius Avaibility Indices. Phosphorus Soluble in Sodium Bicarbonate. Methods of Soils .Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. Edit: A. L. Page, R. H. Miller, D. R. Keeney, 404-430, 1982.
  • 26. PIZER. N. H., Some Advisory Aspect. Soil Potassium and Magnesium. Tech. Bull. No. 14: 184., 1967.
  • 27. RHOADES, J. D., Soluble Salts. Methods of Soil .Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. Edit: A. L. Page, R.H.Miller. D. R. Keeney, 167- 179. Wisconsin; U,S.A., 1982.
  • 28. ROORDA VAN EYSING, J.P.N.L., and SMILDE. K.W., Nutritional Disorders in Glasshouse Tomatoes, Cucumbers and Lettuce. Centr. Agric. Publ. and Documn, Wageningen, 130 pp, 1981.
  • 29. SEVGİCAN, A., Serada Hıyar Yetiştiriciliği. Ege Üni. Ziraat Fak. Yayınlan: 440, Ege Üni. Ziraat Fak. Ofset Basımevi, Bomova-İzmir, 1982.
  • 30. SOIL SURVEY STAFF., Soil Survey Manual. Agricultural Research Administration, U. S. Dept. Agriculture, Handbook, No: 18, 1951.
  • 31. SÖNMEZ, N., AYYTLDIZ, M., Tuzlu ve Sodyumlu Toprakların Teşhis ve Islahlan. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınlan: 229, Yardımcı Dere Kitabı: 73, Ankara Üniv. Basımevi, Ankara, 1964.
  • 32. THUN, R., HERMANN, R., KNICKMANN, E., Die Untersuchung Von Boden. Neumann Verlag. Radelbeul und Berlin, s.48-48, 1955.
  • 33. WARD, G. M., Greenhouse Cucumber Nutrition A Growth Analysis Study. Plant and Soil, 26(2): 324-332, 1967.
  • 34. YALÇIN, S. R., TOPÇUOĞLU, B., Fosforla Gübrelemenin Hıyar Bitkisinde Ürün Miktan ile Bazı Bitkibesin Maddesi İçeriklen Üzerine Etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 44 (1 -2) : 201 - 205, 1994.
  • 35. ZOCCIfl, G ., COCUCCI, S., Uptake Mechanism in Fe Efficient Cucumber Roots. Plant Phsiol., 92: 908-911, 1990.

Determination of Nutritional Status of Cucumber Plant Grown in the Greenhouses in the Kumluca Region of Antalya

Year 1997, Volume: 10 Issue: 1, 181 - 195, 01.12.1997

Abstract

This experiment was carried out to investigate the nutritional status of cucumber plant (cucumis sativus L.) and to determine the nutrient problems caused by different reasons in the greenhouses in the Kumluca region of Antalya. For this purposes, from 30 chosen greenhouses 30 leaf and 60 soil samples (0-20 and 20-40cm) were taken. In the study Kamar-cucumber cultivar was used in the greenhouses which had a drip irrigation system. In the soil samples pH, CaCO3, total soluble salt, texture, organic matter, N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu, in the laminae of leaf samples N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu analyses were performed. The results of the analyses for soil and leaf samples were compared with the limit values of the methods of the analyses and interpreted to expose the nutritional status and problems in cucumber plant. The soil samples showed slightly alkaline and alkaline characters, and extremely CaCO3 content. There was no problem in term of total soluble salt but this has not been confirm by the results. The textures of the soils were sandy loam, sandy-clay loam and clay loam. In term of organic matter contents, they were poor in humus. The magnesium content of the soil samples was enough whereas there were nutritional problem in term of nitrogen, phosphorus and potassium. They were rich in calcium content. In respect of iron classification, all the soils were in unsufficient classes or the classes in which unsufficiency might be seen. Zinc, manganese and copper content in the soil samples were at sufficient level. It has been determined that, contents of calcium, magnesium, iron, manganese and copper contents of the leaf samples were sufficient levels whereas phosphorus, potassium, zinc contents were unsufficient levels. Only nitrogen of the samples was sufficient and high levels.

References

  • 1. ADAMS, P., Nutritional Disorders of Cucumbers. Acta Horticulturae, 6: 251-256. 1984.
  • 2. ANONİM. Antalya İli Örtüaltı Yetiştiriciliği. Tarım Bakanlığı, Antalya İl Müdürlüğü, Proje ve İstatistik Şube Müdürlüğü, 1991.
  • 3. ANONYMOUS, World Fertilizer Use Manuel. IF A International Fertilizer Industiy Association, Germany, 1992.
  • 4. ANONİM, Tarımsal Yapı ve Üretim. D.İ.E. Ankara, 1993.
  • 5. BLACK, C. A., Soil - Plant Relationships. John Wiley and Sons, Inc. New York. 1957.
  • 6. BLACK, C.A., Methods of Sod Analysis. Part 2, Amer. Society of Agronomy Inc., Publisher, Madisson, Wisconsin; U.S.A., 1372-1376, 1965.
  • 7. BOUYOUCOS, G.J., A Recalibration of the I Ivdrometer Method for Making Mechanical Analysis of the Soils. Agronomy Journal, 4(9):434, 1955.
  • 8. CANTLİFFE, D J., Nitrogen Fertilizer Requirements of Pickling Cucumbers Grown Once-Over Harvest I. Effect on Yield and Fresh Quality. J.Amer. Soc. Hort. Sci., 102(2): 112-114,1977.
  • 9. CANTLÎFFE, D. J., Nitrogen Fertilizer Requirements of Pickling Cucumber Grown Once-Over Harvest!! Effect on Plant Tissue Mineral Nutrient Concentrations. J. Amer. Soc. Hort.Sci., 102(2):115- 119, 1977.
  • 10. ÇAĞLAR, K. Ö., Toprak Bilgisi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınlan, Sayı: 10, 1949.
  • 11. ÇAKICI, H„ Sera Sebze Yetiştiriciliğinde ( Gazipaşa - Antalya) Toprakların Mineral Besin Maddesi Durumunun Tespiti. Ege Üni, Fen. Bilimleri Ens. Toprak Ana Bilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tez Çalışması, 1989.
  • 12. DOSS, B. D., EVANS, C. E., TURNER, J.L., Irrigation and Applied Nitrogen Effects on Snap Beans and Pickling Cucumbers. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 102 (5): 654 - 657, 1977.
  • 13. EVLİYA. H.. Kültür Bitkilerinin Beslenmesi. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yayınlan, Sayı:36, 1964.
  • 14. GERALD S ON, C. M., KLACAN, G. R., LORENZ, O. A., Plant Analysis As An Aid in Fertilizing Vegetable Crops Soil Testing and Plant Analysis Soil Science of America Madison, Wisconsin LISA. 1973.
  • 15. JACKSON ,L„ Soil Chemical Analysis. Prentice Hall India Private Limited New Delhi, 1967.
  • 16. KAÇAR, B., Plant and Soil Analysis. University of Nebraska College of Agriculture, Department of Agronomy, Lincoln, Nebraska, U.S.A., 1962.
  • 17. KAÇAR, B., Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri, n. Bitki Analizleri. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayın No: 453. 1972.
  • 18. KAÇAR, B„ KOVANCI, İ., Bitki, Toprak ve Gübrelerde Fosfor Analizi ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayımlan, No:354, 1982.
  • 19. KAÇAR, B., Bitki Besleme. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınlan: 899, Ders Kitabı: 250, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1984.
  • 20. KELLOGG, C. E., Our Garden Soils. The Macmillan Company, New York, 1952.
  • 21. KOUKOULAKİS, P. H., BLADENOPOLOU, S., SIMONIS, A. D., Potassium Fertilization Effect on Protected Cucumber and Tomato in N. Greece. Mediterranean Potash News, No.5, p. 8-9, 1991.
  • 22. LINDSAY, W.L. and NORWELL, W.A., Development of a DTP A Soil Test for Zinc, Iron, Manganese and Copper. Soil Sci. Amer. Jour., 42 (3): 421- 428, 1978.
  • 23. LOUE, A., Diagnostic petiloaire de prospection. Etudes sur la Nutrition et la Fertilisation Potassiques de la Vigne. Societe Commerciale des potasses d' Alsace Services Agronomiques, 31 -41, 1968.
  • 24. Me GOLLÜM, R.E.. and MILLER. C. H„ Yield, Nutrient Uptake, and Nutrient Removal by Picling Cucumbers. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 96(l):42-45, 1971.
  • 25. OLSEN, S. R., SOMMERS, E. I., Phosphoius Avaibility Indices. Phosphorus Soluble in Sodium Bicarbonate. Methods of Soils .Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. Edit: A. L. Page, R. H. Miller, D. R. Keeney, 404-430, 1982.
  • 26. PIZER. N. H., Some Advisory Aspect. Soil Potassium and Magnesium. Tech. Bull. No. 14: 184., 1967.
  • 27. RHOADES, J. D., Soluble Salts. Methods of Soil .Analysis. Part 2. Chemical and Microbiological Properties. Edit: A. L. Page, R.H.Miller. D. R. Keeney, 167- 179. Wisconsin; U,S.A., 1982.
  • 28. ROORDA VAN EYSING, J.P.N.L., and SMILDE. K.W., Nutritional Disorders in Glasshouse Tomatoes, Cucumbers and Lettuce. Centr. Agric. Publ. and Documn, Wageningen, 130 pp, 1981.
  • 29. SEVGİCAN, A., Serada Hıyar Yetiştiriciliği. Ege Üni. Ziraat Fak. Yayınlan: 440, Ege Üni. Ziraat Fak. Ofset Basımevi, Bomova-İzmir, 1982.
  • 30. SOIL SURVEY STAFF., Soil Survey Manual. Agricultural Research Administration, U. S. Dept. Agriculture, Handbook, No: 18, 1951.
  • 31. SÖNMEZ, N., AYYTLDIZ, M., Tuzlu ve Sodyumlu Toprakların Teşhis ve Islahlan. Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınlan: 229, Yardımcı Dere Kitabı: 73, Ankara Üniv. Basımevi, Ankara, 1964.
  • 32. THUN, R., HERMANN, R., KNICKMANN, E., Die Untersuchung Von Boden. Neumann Verlag. Radelbeul und Berlin, s.48-48, 1955.
  • 33. WARD, G. M., Greenhouse Cucumber Nutrition A Growth Analysis Study. Plant and Soil, 26(2): 324-332, 1967.
  • 34. YALÇIN, S. R., TOPÇUOĞLU, B., Fosforla Gübrelemenin Hıyar Bitkisinde Ürün Miktan ile Bazı Bitkibesin Maddesi İçeriklen Üzerine Etkisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 44 (1 -2) : 201 - 205, 1994.
  • 35. ZOCCIfl, G ., COCUCCI, S., Uptake Mechanism in Fe Efficient Cucumber Roots. Plant Phsiol., 92: 908-911, 1990.
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Necmi Pilanalı This is me

Tevfik Aksoy This is me

Publication Date December 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Pilanalı, N., & Aksoy, T. (1997). Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar’ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 10(1), 181-195.
AMA Pilanalı N, Aksoy T. Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar’ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. December 1997;10(1):181-195.
Chicago Pilanalı, Necmi, and Tevfik Aksoy. “Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar’ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10, no. 1 (December 1997): 181-95.
EndNote Pilanalı N, Aksoy T (December 1, 1997) Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar’ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10 1 181–195.
IEEE N. Pilanalı and T. Aksoy, “Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar’ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 10, no. 1, pp. 181–195, 1997.
ISNAD Pilanalı, Necmi - Aksoy, Tevfik. “Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar’ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10/1 (December 1997), 181-195.
JAMA Pilanalı N, Aksoy T. Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar’ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10:181–195.
MLA Pilanalı, Necmi and Tevfik Aksoy. “Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar’ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 10, no. 1, 1997, pp. 181-95.
Vancouver Pilanalı N, Aksoy T. Antalya Kumluca Yöresi Seralarında Yetiştirilen Hıyar’ın Beslenme Durumunun Belirlenmesi. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10(1):181-95.