This paper reviews the different potato seed production techniques used in many countries. There are several ways of seed production methods and each one should have means of preventing many potato diseases. It can be produced from its true seeds in tropical countries because of the warm climate which can cause many diseases. In many countries, the potato is propagated by tubers which have to be proved as disease free in highland areas and commercially be right type. The use of tissue culture techniques for the establishment and multiplication of pathogen tested potato seed stocks is widely accepted. The end products of these techniques are the production of micro and minitubers and their uses as seed tubers will only be feasible when they are produced in disease-free conditions.
Bu derleme bir çok ülkede kullanılan patates tohumluğu üretim tekniklerini ortaya koymaktadır. Farklı tohumluk üretim metodlan bulunmakta olup her birinin patates hastalıklarını önleyici yöntemlere sahip olması gerekir. Hastalıklara neden olan sıcak iklimden dolayı tropik ülkelerde tohumdan üretim yapılmaktadır. Bir çok ülkede, hastalıklardan ari olarak kabul edilen yüksek yerlerde, tohumluk yumrularla üretilmektedir ve bunlar ticari olarak çeşit karakterlerini taşımalıdır. Hastalık testlerinden geçmiş patates tohumluğu stoklarının çoğaltılması için doku kültürü teknikleri geniş ölçüde uygulanmaktadır. Bu tekniklerin en son ürünleri "micro ve minituber" olup kul tanımlan ancak hastalıklardan ari şartlarda üretildiklerinde uygunluk kazanmaktadır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1997 |
Published in Issue | Year 1997 Volume: 10 Issue: 1 |