Review
BibTex RIS Cite

Siyah Çay, Dem ve Posanın Duyusal Özellikleri ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler

Year 1997, Volume: 10 Issue: 1, 368 - 373, 01.12.1997

Abstract

Gıda kalitesinin belirlenmesinde duyusal değerlendirme çok önemli bir rol oynar. Siyah çayın duyusal kalitesini belirlemede kuru çayın görünüşü, demin rengi, aroması ve burukluğu, posanın rengi, kokusu önemli kriterlerdir. Bu kriterler üzerine hammaddenin özellikleri üretim yöntemleri, üretimde uygulanan işlemler önemli derecede etki eder.

References

  • 1. ALTUĞ, T., OVA, G„ DEMIRAĞ, K. ve KURTCAN, Ü. Gıda Kalite Kontrolü. E. Ü. Müh. Fak. Yayın No: 29. Bornova, İzmir., 1995
  • 2. ANONYMOUS, Siyah Çay. Türk Standardları Enstitüsü Necatibey Cad. 112, Bakanlıklar, Ankara. 1991.
  • 3. BARUAH, S., HAZARIKA, M., MAHANTA, P.K., HARİTA, H., and MURAT T. Effect of Plucking intervals on the Chemical Constituents of CTC Black Teas. Agric. Biol. Chem., 50(4), 1039- 1041., 1986.
  • 4. CEMEROGLU, B. ve ACAR, J. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Demeği, Yayın No: 6, Ankara., 1986.
  • 5. CLOUGHLEY, J.B. The Effect of Fermentation Temperature on the Quality Parameters and Price Evaluation of Central African Black Teas. J. Sci. Food Agric., 31, 911-919., 1980.
  • 6. CLOUGHLEY, J.B., ELLIS, R.T., and HARRIS, N. Black Tea Manufacture II. Composition of the Liquoring Properties, Particle Size Distribution and Total Value of Teas Produced by Different Processing Systems. Ann. App. Biol., 99, 367-374., 1981.
  • 7. FERNANDO, V. and ROBERTS, G.R. The Effect of Process Parameters on Seasonal Development of Flavour in Black Tea. J. Sci. Food Agric. , 35, 71-76., 1984.
  • 8. GÖNÜL, M. Duyusal Değerlendirmede Sonuca Güveni Etkileyen Faktörler. Gıda. 8(6), 287-293., 1983.
  • 9. FIARLER, C.R. Tea Manufacture. Oxford University. Press Ely House, London., 1970.
  • 10. HAZARIKA, M., MAHANTA, P.K., and TAKEO, T. Studies on Some Volatile Flavour Constituents in Orthodox Black Tea of Various Clones and Flushes in Nort East India. J. Sci. Food Agric., 35, 1201-1207., 1984.
  • 11. KURTCAN, Ü. ve GÖNÜL, M. Gıdaların Duyusal Değerlendirilmesinde Puanlama (Scoring) Metodu. E. Ü. Müh. Fak. Gıda Müh., 5(1), 137-146., 1987.
  • 12. MAHANTA, P.K., BARUAH, S., OWUOR, P.O. and MURAI, T. Flavour Volatiles CTC Black Tea Manufacture From Different Plucking Standards and Orthodox Tea Manufactured From Different Altitudes of Darjeeling. J. Sci. Food Agric. 45,317-324., 1988.
  • 13. OWUOR , P.O. and REEVES, S.G. Optimising Fermentation Time in Black Tea Manufacture. Food Chem., 21(3), 195-203., 1986.
  • 14. OWUOR, P.O., ODHIAMBO, FLO., ROBINSON, J.M. and TAYLOR, S.J. Variation in the Leaf Standart, Chemical Composition and Quality of Black Tea (Camellia Sinensis) Due To Plucking Intervals. J. Sci. Food Agric., 52, 63-69., 1990.
  • 15. ÖZDEMIR, F„ GÖKALP, H.Y. and NAS, S. Influence of Flushing Period, Different Times Within Each Flushing Period and Different Processing Methods on Some Quality Parameters of Black Tea. Tea (13) 2, 138-147., 1993.
  • 16. ÖZDEMIR, F„ GÖKALP, H.Y. and NAS, S. Siyah Çayın Bazı Fiziksel Özellikleri Üzerine İmalat Metodu ve Sürgün Dönemlerinin Etkisi. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Der., 25(4), 568-578. 1994.
  • 17. TAKEO, T. and MAHANTA, P.K. Comprasion of Black Tea Aromas of Orthodox and CTC Tea and Black Teas Made From Different Varietes. J. Sci. Food Agric., 34, 307-310., 1983.
  • 18. URAL, A. Gıdalarda Renk ve Kalite İlişkisi. Gıda. 8(1), 21-27., 1983.
  • 19. YILMAZ, H. Doğu Karadeniz Çayının Kimyasal Bileşimi (Doktora Tezi), Ankara Üni. Fen Fak., Ankara., 1982.

The Sensorial Properties of Black Tea, Liquar, Residue and the Effective Factors

Year 1997, Volume: 10 Issue: 1, 368 - 373, 01.12.1997

Abstract

Sensorial analysis have an important place on determination of the quality of foods. The apperance of black tea, the colour, aroma, astrincency of the liquor, the colour and smell of the residue are important criteria on determination of sensorial quality of black tea. The properties of raw material and processing parameters have significantly effects on these criteria.

References

  • 1. ALTUĞ, T., OVA, G„ DEMIRAĞ, K. ve KURTCAN, Ü. Gıda Kalite Kontrolü. E. Ü. Müh. Fak. Yayın No: 29. Bornova, İzmir., 1995
  • 2. ANONYMOUS, Siyah Çay. Türk Standardları Enstitüsü Necatibey Cad. 112, Bakanlıklar, Ankara. 1991.
  • 3. BARUAH, S., HAZARIKA, M., MAHANTA, P.K., HARİTA, H., and MURAT T. Effect of Plucking intervals on the Chemical Constituents of CTC Black Teas. Agric. Biol. Chem., 50(4), 1039- 1041., 1986.
  • 4. CEMEROGLU, B. ve ACAR, J. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Demeği, Yayın No: 6, Ankara., 1986.
  • 5. CLOUGHLEY, J.B. The Effect of Fermentation Temperature on the Quality Parameters and Price Evaluation of Central African Black Teas. J. Sci. Food Agric., 31, 911-919., 1980.
  • 6. CLOUGHLEY, J.B., ELLIS, R.T., and HARRIS, N. Black Tea Manufacture II. Composition of the Liquoring Properties, Particle Size Distribution and Total Value of Teas Produced by Different Processing Systems. Ann. App. Biol., 99, 367-374., 1981.
  • 7. FERNANDO, V. and ROBERTS, G.R. The Effect of Process Parameters on Seasonal Development of Flavour in Black Tea. J. Sci. Food Agric. , 35, 71-76., 1984.
  • 8. GÖNÜL, M. Duyusal Değerlendirmede Sonuca Güveni Etkileyen Faktörler. Gıda. 8(6), 287-293., 1983.
  • 9. FIARLER, C.R. Tea Manufacture. Oxford University. Press Ely House, London., 1970.
  • 10. HAZARIKA, M., MAHANTA, P.K., and TAKEO, T. Studies on Some Volatile Flavour Constituents in Orthodox Black Tea of Various Clones and Flushes in Nort East India. J. Sci. Food Agric., 35, 1201-1207., 1984.
  • 11. KURTCAN, Ü. ve GÖNÜL, M. Gıdaların Duyusal Değerlendirilmesinde Puanlama (Scoring) Metodu. E. Ü. Müh. Fak. Gıda Müh., 5(1), 137-146., 1987.
  • 12. MAHANTA, P.K., BARUAH, S., OWUOR, P.O. and MURAI, T. Flavour Volatiles CTC Black Tea Manufacture From Different Plucking Standards and Orthodox Tea Manufactured From Different Altitudes of Darjeeling. J. Sci. Food Agric. 45,317-324., 1988.
  • 13. OWUOR , P.O. and REEVES, S.G. Optimising Fermentation Time in Black Tea Manufacture. Food Chem., 21(3), 195-203., 1986.
  • 14. OWUOR, P.O., ODHIAMBO, FLO., ROBINSON, J.M. and TAYLOR, S.J. Variation in the Leaf Standart, Chemical Composition and Quality of Black Tea (Camellia Sinensis) Due To Plucking Intervals. J. Sci. Food Agric., 52, 63-69., 1990.
  • 15. ÖZDEMIR, F„ GÖKALP, H.Y. and NAS, S. Influence of Flushing Period, Different Times Within Each Flushing Period and Different Processing Methods on Some Quality Parameters of Black Tea. Tea (13) 2, 138-147., 1993.
  • 16. ÖZDEMIR, F„ GÖKALP, H.Y. and NAS, S. Siyah Çayın Bazı Fiziksel Özellikleri Üzerine İmalat Metodu ve Sürgün Dönemlerinin Etkisi. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Der., 25(4), 568-578. 1994.
  • 17. TAKEO, T. and MAHANTA, P.K. Comprasion of Black Tea Aromas of Orthodox and CTC Tea and Black Teas Made From Different Varietes. J. Sci. Food Agric., 34, 307-310., 1983.
  • 18. URAL, A. Gıdalarda Renk ve Kalite İlişkisi. Gıda. 8(1), 21-27., 1983.
  • 19. YILMAZ, H. Doğu Karadeniz Çayının Kimyasal Bileşimi (Doktora Tezi), Ankara Üni. Fen Fak., Ankara., 1982.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Articles
Authors

Feramuz Özdemir This is me

Publication Date December 1, 1997
Published in Issue Year 1997 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Özdemir, F. (1997). Siyah Çay, Dem ve Posanın Duyusal Özellikleri ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, 10(1), 368-373.
AMA Özdemir F. Siyah Çay, Dem ve Posanın Duyusal Özellikleri ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. December 1997;10(1):368-373.
Chicago Özdemir, Feramuz. “Siyah Çay, Dem Ve Posanın Duyusal Özellikleri Ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10, no. 1 (December 1997): 368-73.
EndNote Özdemir F (December 1, 1997) Siyah Çay, Dem ve Posanın Duyusal Özellikleri ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10 1 368–373.
IEEE F. Özdemir, “Siyah Çay, Dem ve Posanın Duyusal Özellikleri ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler”, Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 10, no. 1, pp. 368–373, 1997.
ISNAD Özdemir, Feramuz. “Siyah Çay, Dem Ve Posanın Duyusal Özellikleri Ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture 10/1 (December 1997), 368-373.
JAMA Özdemir F. Siyah Çay, Dem ve Posanın Duyusal Özellikleri ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10:368–373.
MLA Özdemir, Feramuz. “Siyah Çay, Dem Ve Posanın Duyusal Özellikleri Ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler”. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture, vol. 10, no. 1, 1997, pp. 368-73.
Vancouver Özdemir F. Siyah Çay, Dem ve Posanın Duyusal Özellikleri ve Bunlar Üzerinde Etkili Faktörler. Akdeniz University Journal of the Faculty of Agriculture. 1997;10(1):368-73.