In this study some Chemical properties of fruit concentrates (ekşi), which are produeed by traditional methods different regions of Turkey, were determined, 3 quince, 2 cornelian cherry, 4 apple and 2 plum fruit concentrate samples were purchased from a local farmer's market in Kastamonu. Determined minimum and maximum values in the samples as follows: total dry matter 64-77 %, soluble solid matter 63.5-73.0 %, total sugar 37-01-63.46 %, invert sugar 33.34-55.86, sucrose 1.24-18.80 %, HMF 9-857 mg/kg, formol number 11-25, pH 2.87-3.71, total acidity 1.35-6.99 %, total ash 1.32-3.33 %, Mg 368 mg/kg, Ca 578-2373 mg/kg, K 4867-10079 mg/kg, Na 299-1022 mg/kg, Zn 6-114 mg/kg, Fe 15-118 mg/kg, Mn 1.4-5.6 mg/kg and Cu 13-242 mg/kg.
Bu araştırmada ülkemizin bazı yörelerinde geleneksel olarak üretilen meyve konsantrelerinin (ekşi) üretim tekniği ve çeşitli kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada Kastamonu mahalli pazarından alınan 3 ayva, 2 kızılcık, 4 elma ve 2 erik ekşisi örneği kullanılmıştır. Örneklerde en düşük ve en yüksek olarak toplam kurumadde % 64.0-77.0, çözünür kuru madde % 63.5-73.0, toplam şeker % 37.01- 63.46, indirgen şeker % 33.34-55.86, sakkaroz % 1.24-19.80, HMF 9-857 mg/kg, formol sayısı 11-25, pH 2,87-3.71, titrasyon asitliği % 1.35-6,99, toplam kül % 1.32-3.33, mineral maddeler; Mg 368-1017, Ca 578-2373, K 4867-10079, Na 299- 1022, Zn 6-114, Fe 15-118, Mn 1.4-5.6 ve Cu 13-242 mg/kg olarak tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 9 Issue: 1 |