This article was prepared to emphasize nutritional value of the egg and its importance in human nutrition; and also to annihilate the misunderstandings about the relationships between egg-cholesterol and cardiovascular diseases.
The egg contains all nutrients necessary for the man. A regular egg has 6 g of proteins and 6 g of lipids. The protein in the egg is very rich in terms of essential amino acids and fatty acids.
Egg consumption has been limited all over the world due to the cholesterol content which is believed to cause arteriosclerosis .
Cholesterol is synthesized in the body. Human body receives 100 to 200 mg cholesterol daily with an average type diet. A healty body can regulate cholesterol level by increasing or decreasing the synthesis process. Other factors increasing cholesterol synthesis such as high levels saturated fats in diets, hypothyroidism, diabetes, heavy stresses, tobacco and alcohol addictance, obesety seem more dangerous than egg cholesterol.
Researches carried out on the relationships between egg consumption and blood cholesterol showed that 1 to 2 eggs consumed daily didn't cause any significant increase in cholesterol.
Bu makale, yumurtanın besin değerini, insan beslenmesindeki önemini vurgulamak; yumurta ve kolesterol ile kalp-damar hastalıkları arasındaki ilişkileri açıklayıp bu konudaki yanlış görüşleri ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır.
Yumurtada sağlıklı bir yaşam için gerekli besin maddelerinin hepsi vardır. Orta büyüklükteki bir yumurta yaklaşık 6 gr. protein ve 6 gr. yağ içerir. Yumurta proteini esansiyel amino asitler bakımından zengin olup biyolojik değeri yüksektir. Esansiyel yağ asitleri bakımından da zengindir.
Sarısında bulunan kolesterol nedeniyle, yumurta yemenin, kolesterol düzeyini yükselterek arterosiklerosis'e yol açtığını iddia eden görüşler, tüm Dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de yumurta tüketimini sınırlayan önemli bir faktör durumuna gelmiştir.
Kolesterol vücutta sentezienmektedir. Ayrıca, gıdalarla da günde ortalama 100-200 mg. alınır. Sağlıklı bir bünye, sentezi azaltıp arttırarak vücut kolesterol düzeyini dengede tutabilir. Ancak diyetlerde doymuş yağ asitlerinin fazlalığı, guatr ve şeker hastalıkları ile stresler, sigara, alkol ve şişmanlık kolesterol sentezini arttırarak bu dengeyi bozmaktadır. Yumurta tüketimi ile kan kolesterol düzeyi arasındaki ilişkileri araştıran çalışmalarda günde 1-2 yumurta yemenin kan kolesterol düzeyini arttırmadığı görülmüştür.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1994 |
Published in Issue | Year 1994 Volume: 7 Issue: 1 |