Mikromutasyon yöntemi uyarınca Kaya arpa çeşidinin verim kapasitesini arttırmayı amaçlayan bu çalışma 1985-1987 yılları arasında Bornova ve Tokat'ta yürütülmüştür. Gama ışınlarının 15 ve 30 krad dozları uygulanarak elde edilen M2 mutant populasyonlarında, makro mutant tipler sıkı bir şekilde seçildikten sonra, her iki yörede tarlalarda kalan normal görünüşlü bitkiler arasından tesadüfi örnekleme ile başlangıç populasyonları oluşturulmuştur. Daha sonra bu populasyonlardan % 25 oranında yüksek verimli bitkiler seçilmiştir. Seçilen bitkiler iki tekerrürlü tesadüf blokları deneme deseninde M3 generasyonu olarak sonraki yıl döl testine alınmışlardır. Her populasyon ayrı denemeye yerleştirilmiş, dane verimi için populasyon ortalaması, değişim aralığı ve kalıtım derecesi tahminleri elde edilmiştir. Mutant populasyonlar ile kontrolları arasındaki karşılaştırmalar bu istatistikler kullanılarak yapılmıştır. Bu değerlendirmelerden sonra tüm M3 populasyonlarında dane verimi için ikinci bir seleksiyon uygulanmış ve beklenen genetik kazanç ve M4 döl ortalamaları tahminlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, özellikle 15 krad dozundan gelen mutant populasyonların tek bitki verimi bakımından kontroldan daha yüksek ortalama, değişim aralığı ve varyasyon katsayısına sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca tahmin edilen seleksiyon diferensiyalleri ile döl (M3) ortalamaları arasında sıkı bir uyum bulunmuştur. Parsel verimi için yapılan seleksiyandan sonra mutant populasyonlarda yüksek genetik kazançlar tahmin edilmiştir. Genetik kazançları M3 ortalamalarına ekleyerek hesaplanan beklenen M4 ortalamaları özellikle 15 krad populasyonlarında belirgin olarak yüksek olmuştur. Elde edilen sonuçlar, Kaya mutant populasyonlarında dane verimi için kalıtsal varyasyon bulunduğunu ve bu varyasyondan seleksiyon yoluyla yararlanmanın mümkün olduğunu göstermiştir.
An applied micromutation study in barley mas planned to increase the yielding capacity without changing drastically other agronomic traits of the "Kaya" variety. In accord with this aim, base populations of the variety irradiated with gamma rays were built up by selecting normal-appearing single plants randomly in the M2 generation grown at 2 locations in 1985-1986. The control populations were also constructed by applying the same procedure. Mass selection for plant yield was applied to the base populations and selected individuals were tested as during the 1986-1987. The population means, ranges and the heritabilities were estimated. Mutant populations were compared with their controls and then a second step selection for grain yield was applied in the all populations and the expected genetic gains were calculated.
The results obtained have shown that mutant populations, particularly those from 15 krad, expressed higher means, ranges, and variation for the plant yield than those of the control populations. Selection differentials for mutant populations were also higher than those of the control and they were in agreement with the actual population means of the M3 generation. After the second step selection for grain yield in M3, the expected populations means of the M4 generation obtained by adding the genetic gains to the means of the M3 generation were considerably higher as compared to the expected means of the control populations.
It was finally concluded that induced variation in the mutant populations could be effectively utilized by selection.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1991 |
Published in Issue | Year 1991 Volume: 4 Issue: 1-2 |