All the pruning operations in Türkiye are performed by hand tools, and for this reason high level of labor per hectar is required in the pruning. Recently growers have come across important problems because of the increases in labor cost and the decreases in the number of skilled pruning workers. However, investigations on the pruning have been very important to get quality fruit and more yield. In this study, effects of different pruning methods applied in the citrus pruning were searched in terms of solving these problems. In addition to these, influences of limb diameter and cutting edges openness of clippers on cutting force were also studied in laboratory.
The research was carried out with.three pruning methods including simple hand tools, pneumatic effective pruning system and pruning machine. The pruning methods were compared in terms of costs and working capacity and physical effects of pruning machine on the soil were also searched. Two pneumatic clippers with 34 and 43 mm cutting edges openness were used for determining the effect of limb diameter and cutting edges openness on cutting force.
The results have shown that cost of pruning with machine was the highest compared to the other methods, whereas it had the highest pruning capacity. Pruning with hand tools was the cheapest pruning method comparing to the others. Soil compaction caused by a heavy the pruning machine was determined by measuring penetration resistances. The level of resistance has been determined too high for crop growth and root elongation. It was also noted that cutting force increased with the increment of limb diameter. In addition, it was also determined that the cliper with big cutting edges openness needed less cutting force than the clipper with small cutting edges openness.
Adana-Abdioğlu köyünde özel bir tarım işletmesine ait turunçgil (altıntop ve portakal) bahçesinde yürütülen budama çalışmaları; geleneksel (basit el aletleri), yarı mekanize edilmiş (pnömatik etkili kesiciler) ve tam mekanize edilmiş budama yöntemleri olmak üzere başlıca üç grupta tamamlanmıştır. Kesme kuvvetine dal çapının etkisini saptamaya yönelik olarak yapılan çalışmada, sırasıyla 34 ve 43 mm kesme ağız açıklığına sahip pnömatik el makası ve uzatma kollu makas kullanılmıştır.
Yöntemler arasında budama giderleri, makinalı budamada geleneksel ve yarı mekanize edilmiş budama yöntemlerine kıyasla en yüksek değere ulaşmış olması¬na karşın bu yöntemin iş başarısının diğerlerine göre daha yüksek değerde olduğu belirlenmiştir. En ekonomik budama yönteminin ise geleneksel budama yöntemi olduğu saptanmıştır. Buna karşın adı geçen yöntem en düşük iş verimine de sahiptir.
Ağır yapılı budama makinasının toprakta oluşturduğu penetrasyon direnci 3.45 Mpa gibi oldukça büyük bir değere ulaşmıştır. Bu değer bitki büyümesini ve kök gelişimini olumsuz yönde etkileyen toprak sıkışıklığına neden olmuştur. Bu nedenle budamanın makina ile yapılması halinde budamadan sonra toprağın mutlaka kültüvatör, diskaro vb. bahçe ekipmanlarıyla kabartılarak işlenmesi gerekmektedir.
Dal çapı kalınlığının kesme kuvvetine olan etkisini saptamak için yapılan laboratuvar çalışması sonucunda istatistiksel olarak dal çapı kalınlığı ile kesme kuvveti arasında % 94 gibi büyük bir değerde doğrusal bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu analiz sonucunda dal çapı kalınlığının artmasıyla gerekli kesme kuvvetinin de arttığı ortaya konmuştur. Diğer taraftan aynı kalınlığa sahip dalı kesmek için pnömatik el makasının uzatma kollu makasa göre 1.3 kat daha fazla kesme kuvvetine gereksinimi olduğu saptanmıştır.
Oldukça büyük ekonomik yüke sahip budama makinalan günümüz Türkiye Şartlarına uygun olmamakla birlikte ileriki yıllarda ortaya çıkabilecek sorunları göz önüne alarak makina konstrüksiyonunun hafifletilmesi ve bahçe düzenlerinin iyileştirilmesi gerekmektedir. Fakat şu anki koşullarda geleneksel budama yöntemine göre çalışma hız ve etkinliğini artıran mekanize edilmiş kesicilerin kullanımı daha uygun olacaktır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 1, 1990 |
Published in Issue | Year 1990 Volume: 3 Issue: 1-2 |