Organic matters in soil serve as nutrient sources to plants and to soil organisms. More than 75 % of soil in Turkey is rather poor in organic matter. Adding the organic amentories to the soil is essential for correcting physical and chemical properties of it as well increasing yield and improving quality of crops.
In general, constituents of organic matter of peat is about 30 % and this amount varies due to peat making original plants in resource areas.
The peat resource areas in Turkey shold be analized and evaluated carefully in its usable standarts. The researches carried out so far showed that the peat resourees in Yeniçağ-Bolu, Sincanli-Afyonkarahisar and Danamandra-Silivri are in acceptable standart for various agricultural usages. Peat is widely used for conditioning of soil, flower growing, greenhouse production, early vegetable producing, young plantlets and mushroom growing.
Organik madde toprakta bitkinin ihtiyacı olan bitki besinlerini kapsayan bir depo olduğu gibi, topraktaki canlılar içinde bir besin kaynağı olmaktadır. Türkiye topraklarının % 75'inden fazlası organik madde bakımından fakirdir. Bu toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştirmek, elde edilecek ürünün verim ve kalitesini yükseltmek için organik madde ilave edilmelidir.
Torf; turba yataklarından elde edilen, özellikleri bakımından oluştuğu yerdeki bitkisel materyale bağlı olan ve en az % 30 organik madde kapsayan materyaldir.
Ülkemizin çeşitli yörelerinde bulunan turba yataklarının incelenerek torf olarak kullanılabilirlilikleri tesbit edilmelidir. Bugün için yapılan çalışmalar Bolu, Yeniçağ; Afyon, SincanlI; Silivri, Danamandra torflarının kültür torfunda aranan standartlara uygun olduğunu göstermiştir. Diğer yörelerde de standartlara uygun iyi kalitede torflar bulunabilir.
Torf; toprak ıslahında, çiçekçilikte, seracılıkta, turfanda sebzecilikte, fide ve mantar yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 1988 |
Published in Issue | Year 1988 Volume: 1 Issue: 1 |