Review Article

MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR

Volume: 13 Number: 1 July 17, 2023

MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR

Abstract

Sözleşme yapmaya istekli tarafları bir araya getirme veya sözleşme heveslisine istediği fırsatı sunma faaliyeti, eski çağlardan bugüne bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Simsarlık uygulamasında genelde simsarın mali hakları, özelde ise ücret hakkının doğumuyla ilgili sorunlar gündeme gelmektedir. Bu nedenle, simsarın ücret hakkının doğumu noktasındaki şartları tek tek ele almak, uygulamada karşılaşılan tartışmalara çözüm bulmak adına gereklilik arz eder. Keza bu noktada mehaz İsviçre hukukundaki tartışmalardan yararlanmak, uygulamadaki sorunları daha sağlıklı çözmeye katkı sağlar. Simsarın ücret hakkını elde edebilmesi için üç şartın birlikte gerçekleşmesi gerekir. Bunlar: Geçerli bir simsarlık sözleşmesinin varlığı, asıl sözleşmenin kurulması ve simsarın faaliyeti ile asıl sözleşmenin kurulması arasında illiyet bağının bulunmasıdır. İlk koşul bakımından, ücret hakkının doğumu noktasında önem teşkil eden husus, sözleşmede simsarın hangi konularda faaliyet göstereceğinin (aracılık, fırsat sunma, yönlendirme) açıkça kararlaştırılmasıdır. Ücret hakkının doğumu için aranan ikinci şart, asıl sözleşmenin şeklen ve içerik olarak geçerli bir şekilde kurulmasıdır. Bu itibarla simsarlık, sonuç odaklı bir faaliyettir ve literatürde tesadüfi sözleşme olarak anılır. Ancak taraflar sözleşmeye, bu şartı devre dışı bırakan birtakım kayıtlar getirebilir. Simsarın ücret hakkını kazanabilmesi için göstermiş olduğu faaliyet ile kurulan asıl sözleşme arasında illiyet bağının kurulabilmesi gerekir. Burada, ücret hakkının doğumunu kolaylaştıran psikolojik illiyet yeterli görülür.

Keywords

References

  1. Ammann, Caterina. Obligationenrecht I (Basler Kommentar I / BSK I), Art 1-529 OR içinde, editör Heinrich Honnsell, Nedim Peter Vogt ve Wolfgang Wiegand. Basel: Helbing Lichtenhahn Verlag, 2011.
  2. Arkan, Sabih. Ticari İşletme Hukuku. Ankara: Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü, 2021.
  3. Ayhan, Rıza; Çağlar, Hayrettin; Özdamar, Mehmet. Ticari İşletme Hukuku Genel Esaslar. Ankara: Yetkin Yayınları, 2021.
  4. Bakar, Gökhan. Taşınmaz Simsarlığı Sözleşmesinde Ücret ve Tabi Olduğu Hükümler. İstanbul: Vedat Kitapçılık, 2015.
  5. Bozkurt, Tamer. Türk Hukukunda ve Uygulamada Tellallık, Ankara: Yetkin Yayınları, 2007.
  6. Bracher, Nicholas. CHK- Handkommentar zum Schweizerischer Privatrecht, Vertragsverhältnisse Teil 2: Arbeitsvertrag, Werkvertrag, Auftrag, GoA, Bürgschaft, Art 319-529 OR içinde, editör Claire Huguenin ve Markus Müller-Chen. Zürich- Basel- Genf: Schulthess Juristische Medien AG, 2016.
  7. Brunner, Retto. “Der Maklervertrag – Was soll drin sein und was soll geregelt werden?”, Immobillia, Marz (2007): 34-35.
  8. Burkhalter, Peter R. OR Kommentar, Schweizerisches Obligationenrecht (Orell Füssli Kommentar / OFK) içinde, editör Jolanta Kren Kostkiewicz, Stephan Wolf, Marc Amstutz ve Roland Fankhauser. Zürich: Orell Füssli Verlag AG, 2016.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Law in Context

Journal Section

Review Article

Publication Date

July 17, 2023

Submission Date

June 28, 2022

Acceptance Date

June 6, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 13 Number: 1

APA
Özboyacı, A. (2023). MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 13(1), 447-483. https://doi.org/10.54704/akdhfd.1137341
AMA
1.Özboyacı A. MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR. AkdHFD. 2023;13(1):447-483. doi:10.54704/akdhfd.1137341
Chicago
Özboyacı, Alper. 2023. “MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR”. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 13 (1): 447-83. https://doi.org/10.54704/akdhfd.1137341.
EndNote
Özboyacı A (July 1, 2023) MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 13 1 447–483.
IEEE
[1]A. Özboyacı, “MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR”, AkdHFD, vol. 13, no. 1, pp. 447–483, July 2023, doi: 10.54704/akdhfd.1137341.
ISNAD
Özboyacı, Alper. “MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR”. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 13/1 (July 1, 2023): 447-483. https://doi.org/10.54704/akdhfd.1137341.
JAMA
1.Özboyacı A. MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR. AkdHFD. 2023;13:447–483.
MLA
Özboyacı, Alper. “MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR”. Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol. 13, no. 1, July 2023, pp. 447-83, doi:10.54704/akdhfd.1137341.
Vancouver
1.Alper Özboyacı. MEHAZ İSVİÇRE HUKUKUYLA MUKAYESELİ OLARAK SİMSARIN ÜCRET HAKKININ DOĞUMU KONUSUNDA ÖZELLİK GÖSTEREN DURUMLAR. AkdHFD. 2023 Jul. 1;13(1):447-83. doi:10.54704/akdhfd.1137341

Cited By

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.