Yenidoğanda Satürasyon Taraması

Volume: 23 Number: 4 October 30, 2014
Senem Özgür , Özben Ceylan , Selmin Karademir
EN TR

Yenidoğanda Satürasyon Taraması

Öz

Doğumsal kalp hastalıkları sıklık açısından yenidoğan döneminde görülen konjenital problemler arasında ilk sırada yer almaktadır. Hastalıklardan bazıları belirgin klinik bulgular verse de; nadir olmayarak bulguların silik olabileceğini görmekteyiz. İnsan gözünün yanılabileceği noktalarda çeşitli standardizasyon yöntemleri araştırılmış; ve pulse oksimetre ile oksijen satürasyonu taranmasının iyi bir alternatif olabileceği üzerinde durulmuştur. Çeşitli çalışmalarda, klinik olarak farkedilemeyen bazı doğumsal kalp hastalıklarına satürasyon taraması ile tanı konulduğundan bahsedilmektedir. Ancak bu yarar yöntemin yalancı negatiflik ve yalancı pozitifliği oranları ile gölgelenmektedir. Bu nedenle Amerikan Pediatri Akademisi 2011'de satürasyon taraması algoritmini güncellemiştir. Güncelleme yenidoğanlarda satürasyon ölçüm zamanları ve elde edilen satürasyonların değerlendirilmesinde standardizasyon sağlanmasını hedeflemektedir. Tüm çabalara rağmen halen bir kısım konjenital kalp hastalıklı yenidoğan tanı alamadan taburcu olmaktadır. Bu bağlamda, pratikte çok kullanılmasına rağmen; ayrıntıları iyi bilinmeyen satürasyon ölçümünün önemsenmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler

yenidoğan taraması,konjenital kalp hastalıkları,siyanoz

References

  1. Knowles R, Griebsh I, Dezateux C, Brown J, Bull C, Wren C. Newborn screening for congenital heart defects: a systematic review and cost-effectiveness analysis. Health Technol Assess. 2005;9:1-152.
  2. Griebsch I,Knowles RL, Brown J, Bull C, Wren C, Dezateux CA. Comparing the clinical and economic effects of clinical examination, pulse oximetry, and echocardiography in newborn
AMA
1.Özgür S, Ceylan Ö, Karademir S. Yenidoğanda Satürasyon Taraması. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi. 2014;23(4):588-605. doi:10.17827/aktd.52183