Vertebroplasti

Volume: 21 Number: 4 December 1, 2012
Ersin Hacıyakupoğlu , Burak Kınalı , Kadir Oktay , Derviş Mansuri Yılmaz , Sebahattin Hacıyakupoğlu
EN TR

Vertebroplasti

Öz

Vertebra kompresyon fraktürleri ağrı ve fonksiyon kayıpları ile ilişkili önemli bir problemdir. Bu hasta populasyonunun tedavisinde geleneksel açık cerrahi girişim düşük kemik kalitesi, sık ve geniş tıbbi komorbidite nedeniyle problemlidir. Ağrı kesici ve kemik yapımını arttırıcı ilaçları içeren geleneksel konservatif yöntemler de kullanılmaktadır ancak pek çok hasta sınırlayıcı rezidiv ağrı ile karşı karşıya kalmakta ve önceki aktivite seviyelerine dönememektedir. Vertebra kompresyon fraktürlerinin tedavilerindeki sınırlamalardan dolayı vertebroplasti ve kifoplasti gibi perkütan tedavi yöntemlerinin araştırılma ve geliştirilmesi hız kazanmıştır. Vertebroplasti polimetil metakrilatın (PMMA) fraktüre uğramış vertebra korpusuna enjekte edildiği perkütan tedavi yöntemidir. Vertebroplasti ile perkütan vertebra güçlendirilmesi osteoporotik vertebra korpus fraktürleri ve diğer bir dizi patolojik durumun tedavisinde yaygın olarak kabul görmektedir. Ağrının kesilmesi ve ilerleyen dönemde hastanın fonksiyonel durumundaki iyileşmenin sağlanmasındaki etkinliği nedeniyle osteoporotik kompresyon fraktürü olan hastaların tedavisinde önemli bir gelişme olduğu kanıtlanmıştır. Bu işlemlerle ilişkili en yaygın komplikasyonlar iğnenin giriş yerindeki ağrı ve hassasiyet ve sementin ekstravazasyonuna bağlı sekonder etkileridir. Yine de tecrübeli cerrahların ellerinde bu risklerin kabul edilebilir oranlara indiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Osteoporoz, kompresyon fraktürleri, vertebra, vertebroplasti, kifoplasti, Tümörler, polimetil metakrilat

References

  1. 1. Carle PM. Other disorder of the spine. In Campbell’s Operative Orthopedics eds: S. Terry Canale, James H Beaty. Mosby Philadelphia. 2008; 2: 2324-41.
  2. 2. Herni P. Vertebroplasty AO Spine eds: Max Aebi, Vincent Arlet, John K. Webb, Thieme, New York: 2007; 491-503.
  3. 3. McGirt MJ, Parker SL, Wolinsky JP, Witham TF, Bydon A, Gokaslan ZL. Vertebroplasty and kyphoplasty for the treatment of vertebral compression fractures: an evidenced-based review of the literature. Spine J. 2009; 9:501-8.
  4. 4. Chi JH, Gokaslan ZL. Vertebroplasty and kyphoplasty for spinal metastases. Curr Opin Support Palliat Care. 2008; 2:9-13.
  5. 5. Walter J, Haciyakupoğlu E, Waschke A, Kallf R, Ewald C. Cement leakage as a possible complication of balloon kyphoplasty-is there a difference between osteoporotic compression fractures (AO type A1) and incomplete burst fractures (AO type A3.1), Acta Neurochir. (Wien). 2012; 154:313–9.
  6. 6. Bouza C, López-Cuadrado T, Cediel P, Saz-Parkinson Z, Amate JM. Balloon kyphoplasty in malignant spinal fractures: a systematic review and meta-analysis. BMC Palliat Care. 2009; 8:12.
  7. 7. Vrionis FD, Hamm A, Stanton N, Sullivan M, Obadia M, Miguel RV. Kyphoplasty for tumorassociated spinal fractures. Tech Reg Anesth Pain Manag. 2005; 9: 35-9.
  8. 8. Nakano M, Hirano N, Matsuura K, Watanabe H, Kitagawa H, Ishihara H et al. Percutaneous transpedicular vertebroplasty with calcium phosphate cement in the treatment of osteoporotic vertebral compression and burst fractures. J Neurosurg. 2002; 97:287-93.
  9. 9. Peh WC, Gilula LA, Peck DD. Percutaneous vertebroplasty for severe osteoporotic vertebral body compression fractures. Radiology. 2002; 223:121-6.
  10. 10. Voggenreiter G. Balloon kyphoplasty is effective in deformity correction of osteoporotic vertebral compression fractures. Spine. 2005; 30: 2806-12
AMA
1.Hacıyakupoğlu E, Kınalı B, Oktay K, Yılmaz DM, Hacıyakupoğlu S. Vertebroplasti. Arşiv Kaynak Tarama Dergisi. 2012;21(4):283-298. https://izlik.org/JA36DR25XE