Sustainable Development is defined as increasing the production of agriculture, industry and service sectors in countries from one year to another, as well as protecting the environment and increasing the welfare and income of all segments of society. This definition is also called rural development. Not every region of every country is developed at the same level and has the same economic resources. Without sustainable development, social inequalities arise because there is no distribution that spreads to the base and includes all segments of society. Environmental pollution disrupts ecological balances and raw materials cannot be provided to other sectors, resulting in economic shrinkage. Sustainable development includes the environment, social equality and justice, and economic growth. The subheadings of sustainable development consist of headings such as environment, agriculture sector, energy, manufacturing, technology, transportation and logistics, businesses, income distribution, public works, politics and cultural values. Agriculture is very important in terms of sustainable development. Because it provides raw materials for the industry and service sectors, as well as the food production necessary for the biological life of people. Turkey serves as a major production hub of many agricultural products with its soil structure, climate and ecological system. One of these important fruits is cherry. Turkey is one of the important cherry producing countries in the world. It is an important source of income in cities such as Izmir, Konya, Manisa, Afyonkarahisar, Isparta. In addition, Sultandağı - Akşehir region is one of the most suitable regions for cherry production due to ecological reasons such as soil structure, microclimate effect of Eber and Akşehir lakes. In this region where cherry production is intensive, there is also production of other fruits. The contribution of this production region to sustainable development is less outward migration, higher living standards and a greener social environment. As a result, the sustainable development of Turkey, which accounts for 30% of the world's cherry production, and regions such as the Sultandağı - Akşehir basin can be achieved through the establishment of correct and appropriate agricultural policies.
Sürdürülebilir Kalkınma, ülkelerde tarım, sanayi ve hizmet sektörünün bir yıldan diğerine üretim artışı yanında çevrenin korunması, toplumun her kesiminin refahının ve gelirinin yükseltilmesi şeklinde açıklanabilir. Bu tanıma kırsal kalkınma da denilmiştir. Her ülkenin her bölgesi aynı seviyede gelişmemiş ve aynı ekonomik kaynaklara sahip değildir. Sürdürülebilir kalkınma olmaksızın tabana yayılan ve toplumun her kesimini kapsayan bir bölüşüm olmadığından toplumsal eşitsizlikler ortaya çıkar. Özellikle çevre kirliliği ekolojik dengeleri bozar ve diğer sektörlere hammadde sağlanamaz ve sonuçta ekonomik küçülme meydana gelir. Sürdürülebilir kalkınma, çevre, toplumsal eşitlik ve adalet ve ekonomik büyümeyi kapsar. Sürdürülebilir kalkınmanın alt başlıkları ise çevre, tarım, enerji, imalat, teknoloji, ulaştırma ve lojistik, işletmeler, gelir dağılımı, bayındırlık, siyaset ve kültürel değerler gibi başlıklardan oluşur. Sürdürülebilir kalkınma açısından tarım çok önemlidir. Çünkü kişilerin biyolojik yaşamı için gerekli gıda üretimi yanında sanayii ve hizmet sektörüne de hammadde sağlar. Türkiye, toprak yapısı, iklimi ve ekolojik sistemi ile birçok tarımsal ürünün üretim merkezidir. Örneğin Türkiye, dünyanın önemli kiraz üreticisi ülkelerinden birisi olup, İzmir, Konya, Manisa, Afyonkarahisar ve Isparta gibi şehirlerinde yerel halkın en önemli geçim kaynaklarından birisidir. Bunun yanında Sultandağı – Akşehir bölgesi, toprak yapısı, Eber ve Akşehir göllerinin mikro klima etkisi gibi ekolojik sebeplerle kiraz üretiminin en uygun bir bölgelerinin başında gelir. Kiraz üretiminin yoğun yapıldığı bu bölgelerde diğer meyvelerin üretimi de mevcuttur. Bu üretim bölgesinin sürdürülebilir kalkınmaya katkısı, bölgeden dışarıya daha az göç veren bir yapı, yaşam standartlarının yüksekliği ve daha yeşil bir toplumsal çevrenin varlığıdır. Sonuç olarak dünya kiraz üretiminin %30’unu karşılayan Türkiye’nin ve Sultandağı – Akşehir havzası gibi bölgelerinin sürdürülebilir kalkınması doğru ve yerinde tarım politikalarının oluşturulmasıyla sağlanabilecektir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Macroeconomics (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | March 14, 2025 |
Publication Date | March 19, 2025 |
Submission Date | December 30, 2024 |
Acceptance Date | March 3, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 27 Issue: Özel Sayı |