Ethical Principles and Publication Policy

Âlemnümâ İnsan ve Toplum, araştırma ve yayın etiği konusunda ulusal ve uluslararası standartları göz önünde bulundurmaktadır. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ne bağlıdır.
Dergiye makale gönderen tüm yazarların etik standartlara uyması ve herhangi bir biçimde intihalden kaçınması beklenmektedir. Dergimiz, intihal ve yağmacı dergiciliğe geçit vermeyen bir yayın politikası ve etik anlayışını benimsemiştir. Makale gönderim süreç ve işlemlerinde dergimiz tarafından herhangi bir ücret talep edilmez. Tüm iletişim ve işlemler Dergi Park Platformu ve işletim sistemi üzerinde yürütülür
Makale yükleme sürecinde yazarlardan “Turnitin, I-thenticate veya İntihal.net” yazılım programlarından birini kullanarak çalışmalarını intihal kontrolüne tabi tutmaları ve ilgili Benzerlik Raporunu dergi sistemine ek dosya olarak yüklemeleri beklenir. Benzerlik oranının %20 benzerlik oranını geçmemesi gerekmektedir.
Dergimiz açık erişim politikasını benimsemiş olup yayımladığı tüm çalışmaları herhangi bir kısıtlama yapmaksızın doğrudan açık erişime sunar. Yayınlanan tüm makalelere, kalıcı makale tanımlayıcısı olarak DOI numarası atanır.
Etik kurul izni gerektiren tüm araştırmalar (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğer kişiler tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir ve makale yükleme sürecinde ek dosya olarak dergi sistemine yüklenmelidir. Etik kurul izni gerektirmeyen çalışmalarda bu durum yazar(lar) tarafından beyan edilmelidir.
Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit ederse COPE yönergesi kapsamında yayın düzeltme hakkına sahiptirler.
Dergimiz sistemine yüklenen her makalede çalışmanın içeriğine ait tüm sorumluluk yazar olarak yer verilen kişi veya kişilere aittir. Çalışmaya katkı sağlamayan kişilere çalışmada yazar olarak yer verilmemelidir. Hakemler isterlerse araştırmalara ilişkin ham veya tamamlayıcı verileri, orijinal metin ve yazı fontlarını talep etme hakkına sahiptirler.
Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan çalışmalar dergimiz tarafından değerlendirmeye kabul edilir. Bu durum “Telif Hakkı Devir Formu” ile yazar veya yazarlar tarafından belgelenmeli ve ıslak imzalı bir şekilde imzalanıp PDF olarak sisteme yüklenmelidir.
Aynı yazarın, aynı yayın döneminde yalnızca bir çalışması değerlendirme sürecine alınır. Daha önce bir kongrede sunulmuş olan bildirilerden ve lisansüstü tez çalışmasından derlenen makaleler, mutlaka ilgili/gerekli bilgilendirmeyi dipnot olarak içermelidir.
Dergiye ulaşan çalışmalar, Editörler Kurulu tarafından dergimizin kapsamı, özgünlük, yöntem ve yazım kurallarına uygunluk açısından ön incelemeden geçirilir. Yazılar, çift-kör hakemlik sistemiyle iki hakeme değerlendirme için gönderilir ve makul bir süre makalenin hakem tarafından kabulü için beklenir. Yazıyı kabul eden hakemlere değerlendirme için 15 gün süre verilir ve bu süre zarfında çalışmayı değerlendirmeyen hakeme 5 gün daha ek süre verilebilir. Toplamda 20 gün içinde yazıyı değerlendirmeyen hakem yerine, Baş editör tarafından çalışmaya yeni bir hakem atanır.
Bir çalışmanın dergide yayınlanabilmesi için atanan her iki hakemden de olumlu görüş alması gerekmektedir. İlk hakem değerlendirme sürecinde iki adet ret alan çalışma başka hakeme gönderilmez yani reddedilir ve çalışma Editörler Kurulunca yazara iade edilir.
Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi durumunda çalışma editör tarafından üçüncü bir hakemin görüşüne sunulur. Hakem süreci sonunda yazar; hakem(ler) tarafından (varsa) önerilen düzeltmeleri yapmakla ve yazışmaları sistem üzerinden takip etmekle yükümlüdür.
Hakem(ler)den “yayınlanabilir” raporu alan çalışmalar "Düzenleme" sürecine girerler ve varsa son değişiklikler için yazar(lar)a yollanılır. Son şekli verilen çalışmalar dizgiye alınır ve akabinde yayına hazırlanır. Yayım öncesinde yazar(lar)ın istemesi durumunda Editörler Kurulu adına Baş editör imzalı “makale yayımlanacak Raporu” PDF halinde yazara gönderilir.