Research Article

Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi

Volume: 2 Number: 4 December 30, 2023
TR

Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi

Abstract

Hizmet işletmelerinde sunulan hizmetlerin kaliteli olmasında ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasında çalışanların rolü oldukça fazladır. Bir hizmet işletmesi olan deniz turizm işletmelerinde, hizmeti satın alan yatçıların memnuniyeti, söz konusu işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri ve amaçlarına ulaşmaları açısından önemli olmaktadır. Bunun sağlanabilmesi özellikle yatçılar ile etkileşim içinde olan yat çalışanlarının tutum ve davranışlarına bağlıdır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, deniz turizm işletmelerindeki yat çalışanlarının duygusal emek davranışları ile tükenmişlik düzeyleri ve işe yabancılaşmaları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Çalışmanın amacına yönelik olarak Ege ve Akdeniz Bölgelerinde faaliyet gösteren ticari yatların çalışanlardan anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, AMOS v.22 paket programında Bootstrap tekniği ile 5000 yeniden örneklem özelliği tercih edilerek yapılan yapısal eşitlik modellemesi aracılık etki analizlerinin sonucunda, duygusal emek davranışının işe yabancılaşma üzerinde doğrudan etkisi olduğu gibi tükenmişlik vasıtasıyla da dolaylı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma bulguları, duygusal emek davranışları ile birlikte tükenmişliğin, yat çalışanlarının işe yabancılaşma düzeylerindeki değişimin yaklaşık %57’sini açıkladığını göstermektedir.

Keywords

References

  1. Akdu, U., ve Akdu, S. (2016). Duygusal Emek ve İş Stresinin Tükenmişlik Üzerindeki Etkileri: Profesyonel Turist Rehberleri Üzerinde Bir Araştirma. Journal of International Social Research, 9(47), 1142-1153. Ashforth, B., ve Humphrey, R. (1993). Emotional Labor in Service Roles: The İnfluence of İdentity. Academy of Management Review,18(1), 88-115.
  2. Aslan, H., ve Mert, İ. S. (2019). Duygusal Emek ile İşe Yabancılaşma İlişkisinde Psikolojik Sermayenin Düzenleyici Rolü. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 11(9), 1736-1772.
  3. Basım, H. N., ve Beğenirbaş, M. (2012). Emotional Labor in Work Life: A Study of Scale Adaptation. Journal of Management and Economics, 19(1), 77-90.
  4. Brotheridge, C. M., ve Lee, R. T. (2003). Development and Validation of the Emotional Labour Scale. Journal of Occupational and Organizational Psychology, 76(3), 365-379.
  5. Browne, M. W., ve Cudeck, R. (1993). Alternative Ways of Assessing Model Fit. Sage Focus Editions, 154, 136-136.
  6. Büyükbeşe, T., ve Aslan, H. (2019). Psikolojik Sermaye ve Duygusal Emeğin Örgütsel Bağlılık Üzerindeki Etkisi. İşletme Araştırmaları Dergisi, 11(2), 949-963.
  7. Chu, K. H. L., ve Murrmann, S. K. (2006). Development and Validation of The Hospitality Emotional Labor Scale. Tourism Management, 27(6), 1181-1191.
  8. Çukur, C. S. (2009). The Development of the Teacher Emotional Labor Scale (TELS): Validity and Reliability. Educational Sciences: Theory and Practice, 9(2), 559-574.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Maritime Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Early Pub Date

December 21, 2023

Publication Date

December 30, 2023

Submission Date

November 27, 2023

Acceptance Date

December 4, 2023

Published in Issue

Year 2023 Volume: 2 Number: 4

APA
Yorulmaz, M. (2023). Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. 2(4), 17-31. https://izlik.org/JA67XK75RB
AMA
1.Yorulmaz M. Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. 2023;2(4):17-31. https://izlik.org/JA67XK75RB
Chicago
Yorulmaz, Murat. 2023. Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik Ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. 2 (4): 17-31. https://izlik.org/JA67XK75RB.
EndNote
Yorulmaz M (December 1, 2023) Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. 2 4 17–31.
IEEE
[1]M. Yorulmaz, “Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi”, vol. 2, no. 4, pp. 17–31, Dec. 2023, [Online]. Available: https://izlik.org/JA67XK75RB
ISNAD
Yorulmaz, Murat. “Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik Ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi” 2/4 (December 1, 2023): 17-31. https://izlik.org/JA67XK75RB.
JAMA
1.Yorulmaz M. Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. 2023;2:17–31.
MLA
Yorulmaz, Murat. Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik Ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. no. 4, Dec. 2023, pp. 17-31, https://izlik.org/JA67XK75RB.
Vancouver
1.Murat Yorulmaz. Yat Çalışanlarında Duygusal Emek Davranışı, Tükenmişlik ve İşe Yabancılaşma Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi [Internet]. Vols. 2. 2023 Dec. 1;2(4):17-31. Available from: https://izlik.org/JA67XK75RB

Articles to be submitted to our journal must be prepared in accordance with the template file provided at the link below. The template file may be downloaded and edited directly. Articles that are not prepared in accordance with the template file will be returned to the author by the editor.

For the Article Template, click here