Food products that need to be transported with a cold chain are referred to as perishable food products. Such products must be transported under appropriate temperature and humidity conditions without losing their quality and characteristics from the point of production to the point of consumption. This situation increases the importance of the preferred transportation type in the process of sending the fresh fruit and vegetable product group, which is among the perishable food products, to export countries. This study, which aims to analyze the current situation by making a statistical evaluation at the NUTS Level 2 level regarding the transportation of cold chain products by using the seas, is limited to the fresh fruit and vegetable product group as a cold chain product and the TR61 region as the NUTS Level 2 region. In line with the purpose of the study, the data for 2023 obtained from the Western Mediterranean Exporters' Association on a quantity basis was evaluated statistically through the Excel program and a SWOT analysis was performed for the current situation. In the study; It was seen that approximately 16% of the fresh fruit and vegetable product group exported from the TR61 region was sent by using the seas. In addition, it has been observed that approximately 1% of the amount of fresh fruit and vegetable products sent from the TR61 Region to export countries via the sea exits from the Antalya Customs Directorate, and that the province and ports of Antalya, which have a coast in the TR61 Region and provide the region's connection to the sea, are preferred very little in sending the fresh fruit and vegetable product group via the sea.
: Perishable Food Sea Freight Marine Logistics Cold Chain Supply Chain
Soğuk Zincir ile taşınması gereken gıda ürünleri bozulabilir gıda ürünü olarak ifade edilir. Bu tür ürünlerin, üretim noktasından tüketim noktasına kadar kalitesini ve özelliğini kaybetmeden uygun ısı ve nem koşulları altında taşınması gerekmektedir. Bu durum bozulabilir gıda ürünleri arasında yer alan yaş meyve ve sebze ürün grubunun ihracat ülkelerine gönderilmesi sürecinde tercih edilen taşımacılık türünün önemini arttırmaktadır. Soğuk zincir ürünlerinin denizlerden yararlanarak taşınmasına yönelik İBBS Düzey 2 seviyesinde istatistiksel bir değerlendirme yaparak mevcut durumu analiz etmeyi amaçlayan bu çalışma, soğuk zincir ürünü olarak yaş meyve ve sebze ürün grubu ve İBBS Düzey 2 bölgesi olarak TR61 bölgesi ile sınırlandırılmıştır. Çalışmanın amacı doğrultusunda, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğinden miktar bazında temin edilen 2023 yılına ait veriler, istatistiksel olarak Excel programı aracılığıyla değerlendirmiş ve mevcut durumuna yönelik SWOT analizi yapılmıştır. Çalışmada; TR61 bölgesinden ihraç edilen yaş meyve sebze ürün gurubunun yaklaşık %16’sının denizlerden yararlanılarak gönderildiği görülmüştür. Ayrıca TR61 Bölgesinden denizlerden yararlanarak ihracat ülkelerine gönderilen yaş meyve ve sebze ürün miktarının yaklaşık %1’nin Antalya Gümrük Müdürlüğünden çıkış yaptığı ve TR61 Bölgesinde denize kıyısı olan ve bölgenin denizle bağlantısını sağlayan Antalya ilinin ve limanlarının yaş meyve ve sebze ürün grubunun denizlerden yararlanarak gönderilmesinde çok az düzeyde tercih edildiği görülmüştür.
Bozulabilir Gıda Denizyolu Deniz Lojistiği Soğuk Zincir Tedarik Zinciri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Deniz Taşımacılığı ve Nakliye Hizmetleri, Ulaşım, Lojistik ve Tedarik Zincirleri (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 29 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 15 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 4 Sayı: 7 |
Dergimize gönderilecek makalelerin aşağıda linki verilen şablon dosyasına göre hazırlanması gerekmektedir. Şablon dosyasını indirip üzerinde düzeltmeler de yapılabilir. Şablon dosyasına uygun olarak hazırlanmayan makaleler editör tarafından yazara iade edilir.
Makale Şablonu için tıklayınız...