Ethical Principles and Publication Policy

YAYIN ETİĞİ

Amfora, bilimsel yayınların kalitesini korumak, kamuoyunun bilimsel bulgulara güvenirliğini korumak ve orjinal fikirlerin itibarinı sağlamak amacı ile belirli etik kuralları takip eder. Amfora, yayın etiği komitesi (COPE) bağlıdır ve onların davranış kurallarını uyarak uygulama kılavuzlarına en iyi şekilde bağlı kalmayı amaçlar (Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors and COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors).

Amfora’ya yazılarını gönderen yazarlar, çalışmalarının orijinal olduğunu ve başka bir yerde yayınlanmadığını veya yayınlanmak üzere değerlendirme sürecinde olmadığını onaylar. Ayrıca yazarlar gönderilen makalelerin diğer makale ya da çalışmalarından kısmen veya tamamen kopyalanmadığını veya intihal olmadığını onaylar. Yazarlar makaleleri ile ilgili potansiyel çıkar çatışması veya kısmi faydaları olmadığını onaylar.


Amfora, yayınlamadan önce gönderilen bütün çalışmalarda intihal olup olmadığını kontrol edecektir. Yayın sürecinin herhangi bir aşamasında intihal tespit edilirse yazara(lara) yeniden çalışmayı yazma talimatı gönderilecektir. İntihali önlemek için her makale Turnitin tarafından taranacaktır. Herhangi bir çalışmanın %30’unda intihal olması durumunda makale reddedilecek ve yazara bilgi yazısı gönderilecektir. Yazarlara yayına göndermeden önce makale içeriğini ücretsiz çevrimiçi yazılımlar kullanarak kontrol etmesini şiddetle tavsiye ederiz.

Amfora, gönderilen çalışmaların tarafsız bir şekilde değerlendirilmesi ve yazarlar ile hakemler arasındaki fiili ya da potansiyel çıkar çatışmalarının önlenmesi için gerekli düzenlemeleri yapar.

EDİTÖRLERİN SORUMLULUKLARI

Yayın Sorumlulukları ve Bağımsızlık
Tüm Amfora editörü ve editör yardımcıları dergideki değerlendirme ve kararlarında bağımsızdır. Hiçbir dış ve/veya iç faktör kararlarını etkileyemez. Editörler herhangi bir olumlu ve/veya olumsuz kısıtlamaya maruz kalırlarsa, kısıtlamaya dahil olanlara karşı yasal işlem yapma hakkını saklı tutar. Diğer yandan editörler dergide verdikleri kararlardan sorumludur. Dergi editörö, dergi içeriğinden ve zamanında yayınlamadan sorumlu tek kişidir.


Gizlilik ve Çıkar Çatışması
Dergi editörleri ve yardımcıları gönderilen çalışmaları yayın kurulu dışındaki 3. Kişilerle paylaşması ve/ veya kendileri kullanmaları yasaktır. Bir editör ile bir yazar veya yazarın çalıştığı kurum arasında işbirliği veya rekabet açısından bir çıkar çatışması varsa değerlendirme sürecini yönetmek üzere Yayın Kurulu'ndan başka bir üye görevlendirilir.

Yayın Kararları

Editörler, alanında uzman en az iki hakem tayin ederek gönderilen makalelerin hakem incelemesini sağlar. Çalışmaların araştırmacılar ve okuyucular için önemi, hakem raporları, intihal ve telif hakkı ihlali hukuki konular olarak dikkate alınarak bir makalenin yayınlanması kararından editör sorumludur. Editör, kararını diğer editör yardımcıları ve hakemlerle tartışabilir.

Hakemlik ve Değerlendirme Süreçleri
Hakemlerin Makale Değerlendirme Yöntemi
Dergiye gönderilen tüm makaleler, çifte körleme yöntemiyle bilimsel olarak değerlendirilmektedir.
Ön Değerlendirme
Yayınlanması amacıyla Dergiye gönderilen makaleler; amaç, kapsam, yöntem ve yazım ilkeleri açısından editör tarafından kontrol edilir.
Editör, makale metni veya dosyalarında bir eksiklik veya sorun görmesi durumunda yazara bu eksikleri tamamlaması için iade eder. Yazara iade gerekçesi ve ne zamana kadar geri yükleme yapması gerektiği açıklanır.
Editör incelemesinden başarıyla geçen yayınlar, bilimsel olarak değerlendirilmek ve incelenmek üzere alan editörlerine atanır. Alan editörleri makaleyi değerlendimesi için 2 farklı hakeme gönderir.
Hakemlere Davet
Hakeme değerlendirme yapması için gönderilen davete cevap süresi 7 gün, daveti kabul eden hakemlere değerlendirmeyi yapması için verilen süre ise 15 gündür.
Hakemin, yayını değerlendireceği 15 günlük süre; daveti kabul etmesi ve onaylaması ile birlikte başlar.
Hakemin, çalışmayı belirlenen süre içerisinde değerlendirememesi durumunda 7 gün ek süre verilir. Hakem bu sürede de makaleyi değerlendirmezse alan editörü tarafından yeni bir hakem davet edilir.
Hakem seçimleri dergi hakem listesinden veya dergipark sisteminden makalenin konusuna göre yapılmaktadır. Bu amaçla derginin konusu ile ilgili çalışma yapan en az doktor düzeyindeki hakemler akademik arama sitelerinde taranarak davet gönderilmektedir.
Hakem Değerlendirme Yöntemi
Hakemden, yayın ilkeleri doğrultusunda sadece kendi konu alanlarındaki çalışmaları değerlendirmesi beklenmektedir.
Hakem, değerlendirmelerini alan editörü tarafından gönderilen makale değerlendirme formu üzerinden yapar.
Hakemden sadece değerlendirme kriterlerine evet veya hayır şeklinde cevap vermemesi; olumsuz görüşlerini detaylandırması ve gerekçelerini açıklaması beklenmektedir.
Makaleyi ret eden hakemden, yazara rehberlik edecek açıklamaları detaylı bir şekilde yapması beklenmektedir.
Hakem değerlendirme formunda açıkladığı görüşlerini detaylandırmak için makale dosyası üzerindeki "değişiklikleri izle" özelliğini kullanabilir.
Makalenin Durumunun Değerlendirilmesi
İki farklı hakem makale için "Yayınlanması Uygundur" şeklinde görüş bildirirse makale dergide yayınlanır.
İki farklı hakem makale için "Yayınlanması Uygun Değildir" şeklinde görüş bildirirse makale ret edilir.
Bir hakem kabul diğer hakem büyük veya küçük düzeltme isterse, çalışma yazara iade edilir ve belirli bir sürede gerekli değişiklikleri yapması istenir.
Değişiklik yapılan ve hakem tarafından tekrar görülmek istenen çalışma, alan editörü tarafından hakeme yeniden gönderilir. Hakem bu aşamada da değerlendirme formunu yeniden doldurur. Hakemin kararı olumlu olursa makale dergide yayımlanmaya hak kazanır. Hakemin kararı olumsuz ise aşağıdaki madde uygulanır.
Değerlendirme sürecinde hakemlerden biri olumlu, diğeri olumsuz görüş bildirirse, makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Bu hakemin görüşü makalenin yayınlanıp yayınlanmayacağını belirler.
Değerlendirme Süreci Sonrası
Tüm değerlendirme süreçleri ve hakem raporları, dergi arşivinde bulunmaktadır.


Dergiye Makale Gönderecek Yazarlar İçin Önemli Hatırlatmalar

1. Makale gönderirken;
a. Ana sayfada "Makale Gönder" butonuna bazınız.
b. Makale üst verisinde Türkçe ve İngilizce gerekli bilgileri giriniz.
c. Yazarlar ile ilgili tüm bilgileri doldurunuz.
d. Dosyaların (dergi şablonuna bu sayfadan erişebilirsiniz) tamamını yükleyiniz.
e. Ek bilgiler (varsa destekleyen kurum, proje numarası ve teşekkür) ve hakem önerilerinizi yaparak sonraki adıma geçiniz.
f. Son aşamada açıklamaları okuyup beyanınızı onayladıktan sonra "Gönder" butonuna basarak gönderim işlemini tamamlayınız.

2. Makalenin metni ve kaynakçaları yazım kurallarına (APA6) uygun olmalıdır.
3. Benzerlik raporu yazar/lar tarafından sisteme yüklenmelidir.
4. TR Dizin tarafından ilan edilen kriterleri gereği, 2020 yılından itibaren, yayımlanacak çalışmalar için Etik Kurul İzni gerekmektedir. Bu konu hakkında TR Dizin tarafından açıklamaları dikkatli bir şekilde incelenmesi tavsiye olunur.
5. Amfora yılda iki sayı (Haziran ve Aralık) şeklinde çıkmaktadır.
6. Dergi yüklenen çalışmaların değerlendirme süreci 4-8 ay arasında sürebilmektedir.
7. Dergi yönetimi (editör, bilim kurulu, editörler kurulu) bir makalenin değerlendirme sürecine alınıp alınmayacağına karar verebilir.
8. Sempozyumlarda sunulan bildirilerin tam metinleri dergide yayımlanabilir. Bu durumdaki makaleler için de normal makale süreci işletilmektedir.

Dergimize gönderilecek makalelerin aşağıda linki verilen şablon dosyasına göre hazırlanması gerekmektedir. Şablon dosyasını indirip üzerinde düzeltmeler de yapılabilir. Şablon dosyasına uygun olarak hazırlanmayan makaleler editör tarafından yazara iade edilir.

Makale Şablonu için tıklayınız...