Günümüzde ülkeler, kentler, turistik merkezlerin birbirleri ile rekabet etmekten ziyade birçok alanda olduğu gibi turizmde de ortaklıklar ve iş birliklerine gittikleri gözlenmektedir. Bu bağlamda entegre turizm kavramının öne çıktığı ve bu konuda bilimsel araştırmaların giderek daha fazla yapıldığı görülmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada 2000-2021 yılları arasında Türkiye’de entegre turizm konusunda yayınlanan bilimsel çalışmaların bibliyometrik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda 43 akademik dergi yayını, 5 sempozyum bildirisi, 4 kongre bildirisi ve 1 yüksek lisans tezi olmak üzere toplamda 53 akademik yayın çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma sonucunda turizmde entegrasyon konusunda yapılmış olan çalışmaların özellikle son 10 yıl içerisinde kayda değer bir artış olduğu gözlenmiştir. Yapılan araştırmalarda en çok kırsal turizm, kültürel turizm ve gastronomi turizminin entegrasyonu ele alınmış ve en çok nitel analiz yöntemlerinin tercih edildiği, bu kapsamda turizm alanında çalışanlar ile görüşmeler yapıldığı, bölgelerin çeşitli turizm alanları açısından potansiyellerinin SWOT analizi ile ele alındığı, bölgelerin çeşitli turizm alanları açısından potansiyellerinin doküman incelemesi ile yapıldığı belirlenmiştir.
Today, it is observed that countries, cities and touristic centers do not compete with each other, but rather go into partnerships and collaborations in tourism as in many areas. In this context, it is seen that the concept of integrated tourism comes to the fore and scientific researches on this subject are being done more and more. In this context, in this study, it is aimed to make a bibliometric analysis of scientific studies published on integrated tourism in Turkey between the years 2000-2021. In this context, a total of 53 academic publications, including 43 academic journal publications, 5 symposium papers, 4 congress papers and 1 master's thesis, were included in the study. As a result of the study, it has been observed that there has been a significant increase in the studies on integration in tourism, especially in the last 10 years. In the researches, the integration of rural tourism, cultural tourism and gastronomy tourism was mostly discussed and the most qualitative analysis methods were preferred, in this context, interviews were made with those working in the field of tourism, the potentials of the regions in terms of various tourism areas were discussed with SWOT analysis, and the regions were evaluated in terms of various tourism areas. It has been determined that their potentials are made by document review.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | October 6, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 4 Issue: 2 |
ANADOLU AKADEMİ SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ / ANATOLIAN ACADEMY SOCIAL SCIENCES JOURNAL ISSN: 2667-5471