Research Article

Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları

Volume: 3 Number: 1 June 30, 2021
TR EN

Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları

Abstract

Tarihsel süreçte çeşitli formatlarda ortaya çıkan terörizm, uluslararası alanda temel güvenlik meselesi haline gelmiştir. Dünya Ticaret Merkezine ve Pentagon’a yapılan 11 Eylül saldırıları, terör eylemlerine yeni bir boyut kazandırmış ve terörün büyük zararlar verebileceğini göstermiştir. Terör örgütleri, küreselleşmenin imkanları sayesinde daha kolay ve düşük bütçelerle, büyük tahribatlara yol açmaktadır. Küreselleşmenin bir sonucu olarak iletişim teknolojisindeki gelişmeler, terör örgütlerinin daha kolay ve hızlı bir şekilde organize olmasını sağlamaktadır. Devletler gibi devlet dışı aktörler de belirli bir kitlenin dikkatini çekmek için propaganda faaliyetleri yürütmektedirler. Küreselleşmenin etkilerinden yararlanan terör örgütleri de propaganda yapmak için yeni iletişim araçlarını kullanmakta ve sosyal medya platformlarında etkin olmaktadırlar. Sosyal medyanın gelişmesi, propaganda açısından daha kolay bir yol olarak görülmüş ve örgütler, devlet denetiminin daha az olduğu, herkese çok daha rahat ulaşabilecekleri bu mecrayı sistemli bir şekilde kullanmaya başlamışlardır. Bu çalışmada ilk olarak küresel terörizm ve propaganda kavramları açıklanacak daha sonra sosyal medyanın terör propagandasında kullanılmasının üzerinde durulacaktır. Bu çerçevede terör örgütlerinin, propaganda amacı ile sosyal medyayı aktif olarak kullanmaları örnek verilerek değerlendirilecektir. Hedef kitleye ulaşmanın daha kolay olduğu sosyal medya platformları, örgütlerin en sık kullandıkları uygulamalar üzerinden ele alınacaktır. Çalışmanın son bölümünde de yeni medya platformlarının, terör örgütleri tarafından kullanılmasının etkileri ve bu etkilerin yarattığı sonuçlar değerlendirilecektir.

Keywords

References

  1. Akar, E., Özata, Z., Öztürk, C., Tuncer, S. (2013), Sosyal Medya, Eskişehir: TC. Anadolu Üniversitesi Yayını.
  2. ASLAN, A. (2005), Türkiye’de Medya-Toplum İlişkisi Ve Medyanın Profesyonellik Etiği Üzerine Sosyolojik Bir Değerlendirme, Akademik Bakış, Sayı: 5
  3. Asongu, S., Orim, S. M. I., Nting, R. T. (2019): Terrorism and social media: Global evidence, Journal of Global Information Technology Management, 22(3), 208-228
  4. ATEŞ, Ş. (2000), Bir Siyasal İletişim Tarzı Olan Propagandanın Tanınması Ve Propaganda Metinlerinin Çözümlenmesi, Bilig, 13, (117-135). Bayraktar, N., Özgen, E. (2016), Spin Doctor kavramının tehdidi altında halkla ilişkiler. Marmara İletişim Dergisi, 21, 1-17
  5. BBC News. (2017), IŞİD’in yeni propaganda aracı: Instagram, 07.08.2021 tarihinde https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-41360381 adresinden alındı
  6. BM Raporu. (2014), SA933/ TG61: Birleşmiş Milletler genel Kurulu'nun (BMGK) 2170 Sayılı IŞİD Kararı.
  7. Bozkurt, E., Kanat, S. (2007), Uluslararası Toplumun Paradoksu: Terörizm, İnsan Hakları, Güvenlik ve 11 Eylül Sonrası Meydana gelen Değişiklikler, Asil Yayınları, Ankara.
  8. Bural, B.E. (2020), Teni Nesil Terörizm Paradigması, M. Imıl içinde, Yeni Nesil Terörizm, (11-33). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2021

Submission Date

May 15, 2021

Acceptance Date

June 14, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 3 Number: 1

APA
Önen, N. (2021). Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları. Anadolu Strateji Dergisi, 3(1), 13-26. https://izlik.org/JA68LN68JJ
AMA
1.Önen N. Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları. ASD. 2021;3(1):13-26. https://izlik.org/JA68LN68JJ
Chicago
Önen, Nilüfer. 2021. “Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları”. Anadolu Strateji Dergisi 3 (1): 13-26. https://izlik.org/JA68LN68JJ.
EndNote
Önen N (June 1, 2021) Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları. Anadolu Strateji Dergisi 3 1 13–26.
IEEE
[1]N. Önen, “Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları”, ASD, vol. 3, no. 1, pp. 13–26, June 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA68LN68JJ
ISNAD
Önen, Nilüfer. “Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları”. Anadolu Strateji Dergisi 3/1 (June 1, 2021): 13-26. https://izlik.org/JA68LN68JJ.
JAMA
1.Önen N. Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları. ASD. 2021;3:13–26.
MLA
Önen, Nilüfer. “Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları”. Anadolu Strateji Dergisi, vol. 3, no. 1, June 2021, pp. 13-26, https://izlik.org/JA68LN68JJ.
Vancouver
1.Nilüfer Önen. Küresel Terörizm Kapsamında Terör Örgütlerinin Yeni Propaganda Alanı Sosyal Medya Platformları. ASD [Internet]. 2021 Jun. 1;3(1):13-26. Available from: https://izlik.org/JA68LN68JJ