Amaç: Hipoglisemi, kan glukoz seviyesinin kişide semptom oluşturacak kadar düşmesi sonucu meydana gelen ve ciddi morbidite ve mortalite ile sonuçlanabilecek bir sendromdur. Hipoglisemi, acil servis başvurularında önemli bir yer tutmaktadır. İyi bir anamnez ve hekimin şüphesi ile tanı konulabilen hipoglisemi, hafif bir konsantrasyon kaybından bilinç kaybı ve ölüme kadar varan ciddi semptomlar arasında değişen çeşitlilikte klinik bulgulara neden olabilir. Çalışmamızda acil kliniğe başvurularında hipoglisemi tespit edilen hastaların etiyolojik yönden araştırılması amaçlandı.
Materyal ve Metod: Çalışmamıza acil servise başvurularında hipoglisemi tanıları, biyokimyasal ve hem de klinik olarak doğrulanan, 183 hasta dahil edildi. Venöz kan glukoz seviyesinin 70 mg/dl altında olması hipoglisemi olarak kabul edildi. Hamile bayanlar ve 18 yaş altı olgular çalışmamıza dahil edilmedi.
Sonuçlar: Çalışmaya 114'ü (%62,3) erkek, 69 (%37,7) kadın olmak üzere 183 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 55,1±27,0 yaş ve venöz kan glukoz ortalaması 44,8±7,1 mg/ dl olarak tespit edildi. Hipoglisemi etiyolojileri sırası ile diyabet 148 (%80,8), alkol kullanımı 16 (%8,8), sepsis 8 (%4,4), kanser veya kanser metastazı 7(%3,8), karaciğer sirozu zemininde gelişen hipoglisemi 2 (%1,1), addison hastası olup ilaçlarını bırakması nedeni ile 1 (0,55) ve 1 (0,55) hasta ise diabetik hasta olup insülinoma gelişmesi nedenli olarak tespit edildi. Diyabetik hastalarda en sık hipoglisemi nedeni öğün atlanması (%42,9) olarak gözlendi. Diyabetik hastalardan 49 hasta insülin, 50 hasta oral antidiyabetik ve 50 hasta ise insülin ve oral diabetik kombinasyonu kullandığı tespit edildi.
Tartışma: Hipoglisemi ciddi morbidite ve mortaliteye sebep olabilen acil bir klinik durumdur. Semptomlar bakımından oldukça zengin bir çeşitlilik içermesi, hastanın acile başvurusunda anamnez veremeyecek derecede nörolojik yönden etkilenmiş olabileceği ve yine hastanın eş zamanlı başka hastalıklara ait klinik belirti ve bulgulara sahip olabilmesi nedeni ile hastanın tanısı oldukça karmaşık hale gelebilmektedir. Bundan dolayı hipogliseminin semptomatolojisi ve acil tedavisi kadar, hastanın hipoglisemi etiyolojisi yönü ile de araştırılması gerektiğini bilmek, hastanın sonraki tedavi yaklaşımı için önem arz etmektedir.
YOK
YOK
Aim: Hypoglycemia is a syndrome deriving from blood glucose levels falling sufficiently to produce symptoms and capable of resulting in severe morbidity and mortality. Hypoglycemia occupies an important place among emergency department presentations. It can be diagnosed through an accurate history and suspicion on the part of the physician and causes a variety of clinical findings, from mild loss of concentration to loss of consciousness and death. The purpose of this study was examine the etiologies of patients with hypoglycemia detected at presentation to the emergency department.
Material and Method: One hundred eighty-three patients wıth hypoglycemia dıagnosed during presentation to our emergency department and confirmed biochemically and clinically were included in the study. Hypoglycemia was defined as a venous blood glucose level below70 mg/dl. Pregnant women and patients aged under 18 were excluded.
Results: One hundred fourteen patients (62.3%) were men and69 (37.7%) were women. Mean age was55.1±27.0 years and mean venous blood glucose level was 44.8±7.1 mg/ dl. Hypoglycemia etiologies involved diabetes in 148 patients (80.8%), alcohol use in 16(8.8%), sepsis in eight (4.4%), cancer or cancer metastasis in seven (3.8%), hypoglycemia developing against a background of cirrhosis of the liver in two (1.1%), presence of Addison disease and medication discontinuation in one (0.55%), and insulinemia developing in a diabetic patient (0.55%). The most common cause of hypoglycemia among diabetic patients was skipped meals (42.9%). Forty-nine diabetic patients used insulin, 50 used oral antidiabetics, and 50 used a combination of insulin and oral antidiabetics.
Discussion: Hypoglycemia is an emergency clinical condition causing severe morbidity and mortality. Diagnosis may be difficult due to the wide variety of symptoms, the patient being potentially too severely neurologically affected to provide a history at presentation to the emergency department, and the possibility of simultaneous presence of clinical symptoms and findings of other diseases. Awareness that the etiology of hypoglycemia mustbe investigated in addition to the symptomatology and emergency treatment is therefore important in terms of the subsequent therapeutic approach. ,
YOK
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Project Number | YOK |
Publication Date | March 26, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 2 Issue: 2 |
Interuniversity Board (UAK) Equivalency: 1b [Original research article published in journals scanned by international field indexes (included in indices other than the ones mentioned in 1a) - 10 POINTS].
The Directories (indexes) and Platforms we are included in are at the bottom of the page.
Journal is indexed in;
Crossref (DOI), Google Scholar, EuroPub, Directory of Research Journal İndexing (DRJI), Worldcat (OCLC), General Impact Factor, OpenAIRE, ASOS Index, ROAD, Turkiye Citation Index, Turk Medline.
Ulakbim-TR Dizin, Index Copernicus, EBSCO, DOAJ is under evaluation.
Journal articles are evaluated as "Double-Blind Peer Review"
.
There is no charge for sending articles, submitting, evaluating and publishing.
Assoc Prof Dr Muhammed KIZILGÜL was qualified as an Associated Editor in ACMJ on 15/02/2020,
Assoc. Prof. Dr. Ercan YUVANÇ leaved, Assoc. Prof. Dr. Alpaslan TANOĞLU became the Editör in Chief in ACMJ on 13/05/2020.