Amaç: Omuz eklemi vücudun en aktif, hareketli ve en fazla çıkıkla karşılaşılan eklemi olması nedeniyle omuz dislokasyonları, acil servislere sık başvuru tanılarından biridir. Çalışmamızda; acil servis hekimlerinin omuz dislokasyonunu tanıma, omuz redüksiyonu, hangi tekniği tercih ettikleri ve omuz dislokasyonunun tedavi süreci hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız Eylül 2021-Aralık 2021 tarihleri arasında acil servislerde çalışan asistan hekim, uzman hekim ve eğitim görevlilerinin katılması amaçlanan bir anket çalışmasıdır. Demografik özellikler, eğitim durumlarını sorgulayıcı ve omuz dislokasyonu ve redüksiyonu ile ilgili teorik ve pratik bilgilerini ölçen çoktan seçmeli anket yöneltilmiştir. İstatistiksel analizler IBM SPSS for Windows 16.0 programı ile gerçekleştirilmiştir ve istatistiksel anlamlılık için p <0,05 düzeyi kullanılmıştır.
Bulgular: Çalışmamıza toplam 205 hekim katıldı. Katılımcı dağılımı 133 asistan hekim, 66 uzman hekim ve 6 eğitim görevlisi şeklindedir. Verilen yanıtlara göre katılımcıların çoğunluğunun omuz dislokasyonu ve redüksiyonu ile ilgili eğitim aldıkları görülmüştür. Eğitim alanların, acil serviste çalışma süresi daha uzun olanların ayrıca uzman hekim ve eğitim görevlilerinin asistan hekimlere göre omuz dislokasyonu ve redüksiyonu konusunda daha başarılı ve bilgili oldukları görüldü.
Sonuç: Acil serviste çalışan asistan hekimlerin; uzman hekim ve eğitim görevlilerine kıyasla omuz dislokasyonu ve redüksiyonu hakkında teorik bilgi düzeylerinin yeterli düzeyde olmadığı tespit edildi. Omuz dislokasyonu ile karşılaşmaları muhtemel acil servis asistan hekimlerinin bu durumu, gelecek eğitim süreçlerinde göz önünde bulundurulmalı; teorik ve pratik eğitimler, kurslar planlanmalıdır.
Aim: Since the shoulder joint is the most active, mobile, and dislocated joint in the body, shoulder dislocations are one of the common admitting diagnoses in emergency departments. Our study aimed to determine the level of knowledge of emergency physicians about recognizing shoulder dislocation, shoulder reduction, the technique of choice, and the treatment process of shoulder dislocation.
Material and Methods: This is a questionnaire-based study in which it was aimed to enroll emergency residents, specialists, and academicians working in emergency departments between September 2021 and December 2021. The participants were surveyed with a multiple-choice questionnaire to determine their demographic characteristics and educational state as well as to rate their theoretical and practical knowledge of shoulder dislocation and reduction. The statistical analyses were performed using IBM SPSS for Windows 16.0 software package, and p<0.05 was accepted as statistically significant.
Results: A total of 205 physicians participated in our study. The participants consisted of 133 residents, 66 specialists, and 6 academicians. According to the answers to the questionnaire, it was found that a majority of the participants had training on shoulder dislocation and reduction. It was found that those who received training, who had worked in emergency department for a longer time, and additionally, as compared with the residents, the specialists and academicians were more successful with and had a greater knowledge of shoulder dislocation and reduction.
Conclusion: It was found that, as compared with the specialists and academicians, the residents working in emergency department had an insufficient level of theoretical knowledge of shoulder dislocation and reduction. This fact about emergency department residents, who are likely to encounter shoulder dislocation, should be taken into consideration in their future training processes, and theoretical and practical trainings and courses should be planned.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Original Articles |
Authors | |
Publication Date | September 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 6 Issue: 3 |